Az egyes számú – de kicsoda? | Samuel Bjørk: Magányos utazó

Posted on 2015. március 24. kedd Szerző:

0


Bjork_Magányos utazó-bor180Bodó Viktória Booklány |

A hideg futkos a hátamon. Az imént fejeztem be a Magányos utazót, késő este van, egyedül ülök itt a hegyen, és azon gondolkodom, hogy miért kellett nekem ebbe a könyvbe belekezdeni egyáltalán? Ha az volt a célom, hogy ne merjek kinézni az ablakon a sötét erdőre, akkor gratulálhatok magamnak, ezt sikerült elérnem! Ahogy az egyetemen mondtuk: kész vagyok, mint a házi feladat…

Le a kalappal a szerző előtt. Sikerült összehoznia egy életszagú, komoly érzelmi amplitúdót felmutató, valódi, vérfagyasztó krimit, ahol az Egyszeri Olvasónak egészen a könyv végéig fogalma sincs semmiről. Samuel Bjørknek sikerült megteremtenie olyan hősöket, akik túlzottan kidolgozottak ahhoz, hogy csak erre az egy kötetre szóljanak. Holger Munch nyomozó iskolapéldája a szimpatikus antihősnek, akire egy komolyabb ciklust lehet(ne) alapozni: dohányzik még manapság is, amikor az már Európában nem sok helyen komilfó, túl sokat látott ahhoz, hogy ne legyen karcos, s nemcsak ő, hanem a családja is megsínylette a hivatását. Aztán ott van Mia Krüger nyomozó, aki szintén túl sokat áldozott már a társadalom oltárán, elveszített mindenkit, aki fontos volt számára, s ma már csak halni vágyik, végre. Egy rejtélyes ügy Miatt hívják vissza a rendőrséghez, amikor egy bizarr külsőségekkel felruházott kislány holttestére akadnak, s nem jutnak az ügyben egyről a kettőre. A szálak pedig egy múltbéli, felderítetlen csecsemőrablás felé mutatnak, de az is lehet, hogy egy félőrültek által vezetett szekta is van az ügyben. S bármennyire is tűnik ez elcsépelt alaphelyzetnek, most valami extra keveredik ki belőle, olyan történet, amitől még most is futkos a hideg a hátamon, mint említettem.

Talán a karakterábrázolás teszi, hogy ennyire borzongató a történet. Az író olyan okosan, ügyesen láttat, olyannyira pontosan eltalálva ragadja meg a szereplőket, hogy még a legkisebb arcrezdülésüket is látja maga előtt az olvasó. Mi több, érzi a szagokat, hallja a hangokat is. Olykor a kelleténél még érzékletesebbre is sikerültek a dolgok (lásd az említett borzongást). Külön kedvenc volt továbbá a mellékalakok életszerűsége, alapos kidolgozása, plusz a biztos kéz, amivel úgy vezet az író ötszáz oldalon át, hogy szemernyi kétségünk sem lehet afelől: jó kezekben vagyunk.

A sztori csattanós, a szereplők éppen olyanok, mint te vagy én, a csavar pedig a megfelelően ül a történetben. A nálam hétpróbásabb skandinávkrimi-őrültek szerint is. Az pedig már jelenthet valamit.

Végül pedig essen szó a fordítóról is: Domsa Zsófia kiemelkedő minőségű munkát végzett. Élvezet volt magyarításában olvasni Bjørk sorait.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk: Magányos utazó
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2014
488 oldal, 3490 Ft
ISBN 978 963 293 3672

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Holger Munch, a veterán nyomozó különös üggyel találja szemben magát: Oslo mellett az erdőben egy felakasztott kislányt találnak, babaruhákba öltöztetve, nyakában tábla: Magányos utazó. Már önmagában a tábla is elég lett volna, de ki és miért öltöztette a holttestet babaruhákba?

Az oslói speciális gyilkossági csoport egyik nyomozója, Mia Krüger felfigyel egy fontos részletre: a halott kislány körmébe egy egyes szám van karcolva, amiből arra következtet, hogy nem ő az egyetlen áldozat. Mia rendkívüli nyomozói képességének hála a rendőrség párhuzamot von a gyilkosság és egy hat évvel korábban történt eset között, amelyben elraboltak egy csecsemőt Honefoss városából. Az újszülöttet sosem találták meg. Mia szerint a gyilkosnak köze van az eltűnt gyermekhez, és a jelen történései a rendőrség korábbi kudarcát hivatottak megtorolni.

Samuel Bjørk krimijében vérfagyasztó titkok nyomába ered, újabb és újabb szörnyűségeket feltárva a norvég múltból, ugyanakkor megteremti napjaink antihősét: Munch nyomozó jó modorát szakmai alázattal, simulékonyságát tökéletes szimattal helyettesíti.

Samuel Bjørk – a norvég író, színdarabíró, zeneszerző-énekes, Frode Sander Øien (e.: Öjen) írói álneve. Øien első színdarabját huszonegy évesen írta, azóta két nagy sikerű regény és öt színdarab fűződik a nevéhez. A magába forduló, a médiától szinte teljesen elzárkózó művész hat albumot adott ki eddig, emellett kortárs művészeti kiállításokon szerepel, és Shakespeare-t fordít. Jelenleg Oslóban él.