Vészjóslat | Moldova György: Zsidómentes övezet

Posted on 2015. március 22. vasárnap Szerző:

0


Moldova_Zsidómentes-övezet-bor180Bogárdi Iván |

Az időutazás az irodalomban általában fantáziajáték. Moldova György írásában ugyancsak időutazásról van szó, egy egész ország lép vissza a legsötétebb közelmúltba. Pontosabban egy könnyen felismerhető személyiség állítja vissza a naptárt – és ami a legrosszabb, az átállás eléggé simán megy.

Nem a fantázia korlátlanságát csodáljuk, hanem hahotázva elborzadunk, hová jutott már most ez az ország. Mert látjuk, hogy már túl messze jutottunk a rossz úton. A Zsidómentes övezetnek még a címe sem jelenhetett volna meg néhány évvel ezelőtt. Moldova György szatírája mindig el tud menni a falig, és azon túl is egy lépéssel. Ahogy egyre erősebben érezzük napjaink levegőjében az újjáéledő nácizmus bűzét, úgy fogadjuk el a könyv humorral élesített valóságát: igen, ez is bekövetkezhetne, meg az is…

A fasizmus újjáéledése nem először foglalkoztatja Moldovát. 1972-ben írta Hitler Magyarországon című abszurdját, amelyben Adolf Magyarországra szabadul rá, miután rajongói előveszik őt a hibernálásból. Érdekes összehasonlítani a történetek végét. A csaknem fél évszázaddal ezelőtt írt könyvben Hitler csődöt mond, mert a magyar provincializmus még őt is legyőzi. Az a könyv nem annyira a nácizmusra figyelmeztet, mint inkább arra, hogy a magyar provincializmus még a nácizmusnál is erősebb lehet.

A 2014-ben megjelent Zsidómentes övezet már egy reménytelenebb világot tükröz. Nem Hitler látogat a mi világunkba, hanem az egész ország tér vissza történelmünk legsötétebb korszakába. A kérdés nem a mindig izgalmas „Mi lenne, ha”, hanem a lehangoló „Mi folyik itt tulajdonképpen?” Félig-meddig kulcsregény ez, benne a mai politikát kézben tartó személyiségek folytatják ott, ahol a valóságban még abba sem hagyták. Akárcsak számos korábbi szatirikus Moldova-írásban, a kortárs politikai élet vezetői megváltoztatott néven jelennek meg. A diktátor, Zseb Napóleon egy beszédében kijelenti, hogy „Minket csak ne tanítsanak, mi vagyunk a legtöbbre hivatott nemzet a világon!” Ez Moldovánál mulatságos, csakhogy szinte ugyanezek a szavak hangzottak el a valóságban, nem is egyszer. Legutóbb 2015. március 15-én, a Nemzeti Múzeum előtt: „Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki szabadságból és demokráciából oktatja őket.” A mosoly az arcunkra fagy.

A regényben Zseb Napóleon visszaállítja a naptárt 1944-re Magyarországon. Megteheti a valóságban is. Tehetetlen tanúi vagyunk, ahogy sietve radírozgatja a Horthy-korszak óta eltelt évek kulturális és szellemi örökségét. Ezzel ismét megtrágyázta azt a földet, amiből a Szálasi-párt kikelhet és burjánozhat. Hirig Simon rendőrezredes, a regénybeli „Száll a sí” párt vezetője magyarázza a hungarizmus lényegét, és ez a könyvben mulatságos: „Konstruktív és destruktív elemet ismerünk. Konstruktív a honképes, talajgyökeres ember. A zsidó csak fajta, nem lehet nemzet, nem honképes, nem talajgyökeres, destruktív.” Rögtön kevésbé mulatságos, amikor rájövünk, hogy ez a vérgőzös halandzsa a talajgyökér nélküli fajtáról szó szerint a Pax Hungarica mozgalom szövege, azzal a különbséggel, hogy ők ezt komolyan veszik, és jogosnak tartják az általuk destruktívnak kinevezett „fajták” megsemmisítését.

Nem akarom lelődözni a könyv poénjait, de azért hadd mutassam még be a Moldovánál megszokott nyelvi leleményességnek néhány példáját. A sintér főhős anyagi és politikai karrierje akkor indul be, amikor a Magyar Agárda sintértelep nevéből elhagyja az A betűt – és az új cégtábla már tömegeket vonz. Telitalálat a Magyar Narancs párt prominensének nem túlságosan torzított neve, Arrogán S. Antal. És tökéletes ősmagyar név a Mokány Vérbulcsú (Sz. Cs., a hazai szélsőjobbról). Ez utóbbi és egy hazájából menekülő zsidó öregember között hangzik el ez a párbeszéd a könyv vége felé:

„– Paszternák úr, nem érzi magát magyarnak?
– Nem az számít, hanem az, hogy mások nem éreznek engem annak…”

Nap mint nap érezzük, hogy a Zsidómentes övezet groteszk világa elnyel bennünket. Ha Moldovát olvassuk, akkor még tudunk ezen nevetni. Többen is olvashatnák ezt a tenyérnyi, 150 oldalas könyvecskét. Egyelőre nem sok visszhangja volt az interneten. Talán botrányosnak találták a címét. Pedig az elképzelt jövő még olyanabb.

Moldova György

Moldova György

Moldova György: Zsidómentes övezet
Urbis Könyvkiadó, Budapest, 2014
150 oldal, teljes bolti ár 2500 Ft
ISBN 978 963 970 6736

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

2014 tavaszán a Parlament egy titkos döntést hoz: az időszámítást visszaforgatja hetven évvel. Indoklása szerint a német, majd a szovjet megszállás megszüntette a független magyar államrendet. Ismét életbe lépnek az 1944-es törvények.

Moldova György Zsidómentes övezet című szatírája figyelmeztetés, hogy az ország gazdaságilag és politikailag rossz irányba halad. Ez az emberek, a családok tragédiájához vezet. Egyre több fiatal orvos, mérnök szakember hagyja el az országot.