A demencia poézise | Florian Zeller: Apa / Belvárosi Színház

Posted on 2015. február 22. vasárnap Szerző:

0


André (Lukáts Andor) és Anne (Hámori Gabriella) egymás elviselhetőségének határán

André (Lukáts Andor) és Anne (Hámori Gabriella) egymás elviselhetőségének határán

Bedő J. István |

Vajon fogja-e vonzani közönségét Florian Zeller darabja a Belvárosi Színházba? Hiszen az időskori elbutulás, az Alz­heimer-kór nem de­rű, nem komédia. Ennek a betegségnek, az aggkori (néha korábban kezdődő) el­tom­pu­lásnak a tünetei kis adagban figyelve talán mu­lat­ságosak, nagy adagban – a beteggel együtt élve – tragikusak.

Lukáts Andor Andréja, a címbeli Apa, apránként veszíti el a személyiségét, együtt az emlékeivel, a távolabbi és a közelebbi múlttal, végül az előző másodperceket is törli egyre kiszámít­hatat­lanabbul működő agya. Bizony ez ilyen. Össze­kever szemé­lyeket és helyzeteket, gorom­báskodik, káromkodik, gyanúsítgat, majd ezen simán túllép.

A belső konfliktus Andréban zajlik, a látható meg abban, aki ezt az agykopást elszenvedi. A lánya, Anne az áldozat. Mert az alzheimeres szét­tran­csí­roz­za a környezete életét. Agresszív, nincs beteg­­ség­tu­da­ta, sőt: henceg remek képességeivel. Amik vagy voltak, vagy nincsenek. És az erkölcsi dilemma mindenkié, aki apát-anyát, nagynénit, nővért vállal gondozásra – egy idő után belepusztul. Nem ténylegesen, csak éppen nem tud másról beszélni, másra gondolni. Nem meri elengedni a beteget, nem tudja, rábízhatja-e bármilyen szakértő családsegítőre a kiszámíthatatlan öreget. Akkor nincs nyaralás, pihenés, magánélet – nincs semmi már, csak az értelmetlenül gonosz, intrikáló beteg ember.

És maga kicsoda? (Lukáts Andor, Lázár Kati)

És maga kicsoda? (Lukáts Andor, Lázár Kati)

Kórtörténetből lehet jó darab is – ha van hozzá/benne eléggé markáns, igazi konfliktus. (Mint Brian Clark legendás játéka: Mégis, kinek az élete?) Zeller kórtörténete meglehetősen pontos – de valljuk be, soványka. Ennek a darabnak a menetében minden tipikus Alzheimer-jelenség felbukkan. Anne és párja, Pierre az utolsó utáni pillanatig igyekszik föláldozni magát. Tűrik a szellemek megjelenését, a félreismert árnyalakokat. Andrénak értelmesen megmagyarázni végül is semmit nem lehet, hiába viselkedik egy-egy villanásra normálisan, ez ugyanúgy illúzió, mint az, hogy Apa tudatában legyen kisebbik lánya sok évvel ezelőtti elvesztésének. André ráadásul tévéfüggő: a vetélkedőket nézve még valamennyire karban tartja egyre csikorgóbb gondolkodását, de egy idő után már csak a gyerekkorba menekülve, az Óz mesekönyv és az Óz-film tudja lekötni.

Anne, akit éppen elsötétülő agyú apja vádol mindennel, legkivált feledékenységgel, a boldogtalan és hosszan tűrő Hámori Gabriella. Igyekszik mindent megtenni, amit egy jólelkű leány megpróbálhat, de voltaképpen csak az viheti őt is vissza a saját életébe, ha elengedi André kezét. De színészként Hámorinak sem a szöveg, sem a karcsúra vett eszköztár nem ad többet, mint hogy kétdimenziós figura legyen, akárcsak az apja által szétszórt, állandóan szedegetett, gyűrött papírlapok. (Véleményemen nem változtat, hogy a darab Molière-díjas volt 2014-ben.)

Ismeretlen árnyak között

Ismeretlen árnyak között

Ahogy ez a való életben is történik, a kegyetlennek tűnő, de egyetlen racionális döntést – Apának intézetbe kell kerülnie – Pierre (Makranczi Zalán) meri kimondani. Csak hát Zeller őt is csak annyira rajzolta meg, amennyire André látja (megérti?). Vagyis alig.

Villanásnyi szerepekben bukkan fel Lázár Kati – hol André képzeletének játékaként, hol ápolónővérként, csodálatos nyugalmat árasztva tudja kezelni André színeit vesztő világát.

A házi gondozó alakjában a fiatal Bohoczki Sára sokarcú, sokszínű karaktert hoz a színre. Amikor természetesen viselkedik, akkor saját maga, amikor karikírozott rajzfilmhangon rikácsol, érezzük azonnal, hogy csak André látja ilyennek.

„Régen kötéltáncos voltam” (Lukáts Andor, Bohoczki Sára)

„Régen kötéltáncos voltam” (Lukáts Andor, Bohoczki Sára)

Gáspár Ildikó (Mikó Csabával közösen) fordítóként és színre állítóként is jegyzi a darabot. A lassanként csordogáló elbutulásban egy sírnivalóan nagyszerű jelenet fogja meg a néző figyelmét: André életének ilyen-olyan szereplői az Óz film zenéjére hátborzongató haláltáncba fognak. (Mozgások: Jaross-Giorgi Viktória.) Ők maguk némák, csak a zene hangzik idegesítő hangerővel, és aki a filmre is emlékszik, felismeri a bádogember, a madárijesztő, a gyáva oroszlán zenei motívumait. Ez a vég: a lepusztulás.

Ebben a színpadi anamnézisben a díszlet és jelmez Izsák Lili és Kálmán Eszter közös munkája. Igazán hibátlan munka a vetített háttér és a benne, mögötte bolyongó árnyak. Olykor többet is mondanak el a pusztuló agy csikorgásáról, mint a párbeszédek.

Fotók: Kolbe Gábor

Florian Zeller: Apa | Belvárosi Színház / Orlai Produkció