Nem szabálykönyv | Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései

Posted on 2014. október 1. szerda Szerző:

0


Frost_A csecsemőkor-bor180Bodó Viktória Booklány |

Hogyan lehet érdekessé tenni a gyereknevelési tévé­mű­so­ro­kat és könyveket? Hogyan lehet közel vinni ezt a témát akár a gyerektelenekhez is? Milyen az élet az Anyák köny­vén meg persze dr. Spockon túl?

Minden kérdésre Jo Frost a válasz, avagy a Szuperdada, azt hiszem, ez utóbbi néven sokkal többen ismerik. Ő az a – mondjuk úgy – gyermeknevelési tanácsadó, aki elbizonytalanodott anyák tízezreibe öntött már önbizalmat, a műsorain és a könyvein keresztül. Az asszony, aki megkísérelte és véghezvitte a látszólag Lehetetlen Küldetést, vagyis: visszaadta a szüleiknek az irányítást a gyerekek élete fölött, számtalan zilált idegroncsból magabiztos, kompetens anyát, s ugyanennyi idegesítő pukkancsból kezelhető kiskorút varázsolt. Tündérpor nélkül, ám annál komolyabb eszköztárral nevelés, időbeosztás, étkezés, elalvás vagy akár érzelmi biztonság terén. Most pedig összegyűjtötte minden tudását és megírt egy valóban támogató, és fáradhatatlanul lelkes könyvet, ami elkísérheti a várandós szülőket egészen a gyerek egyéves koráig.

Nem szabálykönyv született az igyekezetből, hanem valami, amire nagy szüksége van a fiatal anyáknak, ezt a témáról szóló fórumok, blogok számos kommentje bizonyítja. A huszonegyedik században az információdömpingben egyvalami veszett el: az a tudás, ami korábban talán generációról generációra öröklődött. Abban a boldog korban, amikor a szülők az első pillanattól kezdve magabiztos, bátor emberek voltak, akik biztosak lehettek abban, hogy amit tesznek, az úgy helyes. Ma ez az, amit a legkevésbé hihet el magáról egy szülő, így szükség van minden támogatásra, szükség van erre a könyvre. E könyv napsugaras, mint egy vidám tavaszi délelőtt, kellemes és üde, mint egy gyümölcsturmix, és nem kevésbé erős támasz lehet, mint egy vasbeton támfal.

Frost intelligens stílusban nyújt segítséget abban, hogy mire van feltétlenül szüksége egy anyának a gyerek születése előtt és után, mit vegyenek fel vagy éppen húzzanak le arról a bizonyos bevásárló listáról. Beszél a napirend fontosságáról, az etetésről, a legfontosabb vészhelyzeti teendőkről, mindezt a magyar viszonyokra aktualizálva. Olvashatók benne a leggyakoribb, a háztartásokban előforduló mérgező növények jellemzői csakúgy, mint az egyes életkoroknak legmegfelelőbb játékok is. Nem hanyagolja el a kötet a speciális helyzeteket sem: megtalálhatók benne az ikrek születésekor hasznos tanácsok, és az örökbefogadás tudnivalói.

Érzékeny, végtelenül támogató hangvételével sokak segítségére lehet egy ilyen kötet, ami nem kinyilatkoztat, nem ledorongol vagy oktat, egyszerűen csak felvázolja az egyes helyzetek pró és kontra érveit, majd pedig hátralép, hogy a döntést az hozhassa meg, akinek ez valóban dolga: a szülő. Kívül-belül szép könyv született.

Jo Frost

Jo Frost

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései
Fordította: Dudik Éva Annamária
Park Kiadó, Budapest, 2014
328 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft
ISBN 978 963 355 0014

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Azért írtam ezt a könyvet, hogy tudd, mire van szükség ahhoz, hogy olyan nagyszerű szülő lehess, amilyen lenni szeretnél. Tartsd ezt a könyvet az éjjeliszekrényeden, hogy mindig kéznél legyen a pici első életéve alatt, mert választ találsz benne minden felmerülő kérdésre és problémára. Legyen ez a könyv a veled élő Szuperdada. – Jo-Jo

Jo Frost, az Egyesült Királyság egyik legmegbízhatóbb és legelismertebb csecsemőgondozó és gyereknevelési szakértője. A magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1–2. és A kisgyerekkor nagy kérdései után olyan könyvet írt, amely kizárólag a csecsemőkorra, a baba első évére koncentrál.