Válság vagy remény | Mit tükröznek az év szavai?

Posted on 2014. szeptember 30. kedd Szerző:

0


Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója szavazásra hív

Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója szavazásra hív

Az év végéhez közeledve ismét keresi az év szavait a Tinta Könyvkiadó. Az elmúlt évekhez hasonlóan a kiadó honlapján bárki javasolhat három olyan szót, amelyet igen jellemzőnek tart a 2014-es évre. A szavazatok összesítése után alakul ki az 50 szóból álló végső lista.

Ez a fajta játékos gyűjtőmunka külön kérdőíves felmérés nélkül adja meglehetősen pontos lenyomatát a társa­da­lom közérzetének, illetve rávezet azokra a téma­kö­rökre, amelyek a mindennapok embereit foglal­koztatják. A szavak a nagy történelmi összefoglaló köteteknél lénye­gesen ponto­sabb képet rajzolnak a korról. A felmérés nyilván nem tekinthető teljesen reprezentatívnak – mondta el Kiss Gábor, a kiadó vezetője –, hiszen technikai háttér (számítógép, internet) kell hozzá, és célzott érdeklődés hozza a szavazókat a könyvkiadó oldalára. Ugyanakkor legalább annyira pontos, mint egy műsor betelefonálós minősítése.2010-ev-szavaiA korábbi öt évben mindig szerepelt a listán a szegénység, hazugság, remény, válság, kilátástalanság, munkanélküliség és a korrupció. Másfelől az egyes évek „slágertémái” mindig jelentősen változnak: 2009: h1n1, influenza; 2010: vörösiszap, árvíz; 2011: végtörlesztés, devizahitel; 2012: okostelefon, QR-kód; 2013: szelfi, táblagép.2013-ev-szavaiAz elmúlt évben (2013) szép számmal javasolták a listára a stadionépítést és a nemzeti dohányboltot. De nem meglepő például a 2009-es szólistán a DVSC – azaz a Debrecen focicsapata –, hiszen ebben az évben bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az előző választások évében, 2010-ben pedig az ötvenes szólistára került a fülkeforradalom, és ugyanebből az évből a dél-afrikai foci vébét idézte a vuvuzela. A West Balkán a 2011. év nagy tragédiájára emlékeztetett, a követező évben pedig Schmidt Pál diplomájára utal a plágium sok szavazata.

Kiss Gábor még hozzáfűzte, hogy a magyar szótárak kiadásáról ismert Tinta Könyvkiadóban hasznosítják a szavazások eredményét, az új szavakat beépítik kiadványaikba.

A korábbi szavazások listáiból készített szófelhők képszerűen szemléltetik a szavazások eredményét. (Rákattintva a kép nagyban látható.)

A 2014. év szavaira a Tinta Könyvkiadó honlapján lehet szavazni.