Történelmi legenda | Székely Dózsa György tánckrónikája a Margitszigeten

Posted on 2014. augusztus 16. szombat Szerző:

0


Novák Péter

Novák Péter

A Dózsa György által vezetett parasztfelkelés le­gen­dája elevenedik meg a Margitszigeti Szabad­téri Színpadon. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckrónikája szuggesztív látomás a múltról, egy­ben a Budapesti Nyári Fesztivál záró ese­ménye.

A nagyszabású dramatikus táncjátékkal a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) emlé­kezik a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre, ha­lá­lá­nak 500. évfordulóján. Zsuráfszky Zoltán Kos­suth-díjas koreográfus, az együttes művészeti vezetője Székely Dó­zsa György címmel látványos és magával ragadó tánc­játékot álmodott színpadra, mely megújult formában a határon túli (Temesvár, Sepsi­szent­györgy, Kolozsvár) és a nyíregyházi, szekszárdi bemutatókat követően a turné-sorozat zárásaként augusztus 22-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A rendező-koreográfus szerint az utókornak nem tiszte megítélni az elmúlt fél évezred során sok indulatot és vitát kiváltó Dózsa személyét és tetteit, ezért a történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert igyekeznek bemutatni. „Dózsa György történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját.

dozsadusa_gabor-550

Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés Gyula drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri, Sára és Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte. Mi sajátos eszközeinkkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezünk meg róla” – nyilatkozta Zsuráfszky Zoltán. (A történelmi Dózsa-figuráról itt is olvashat.)

A címszerepben a népszerű énekes-színész, Novák Péter lép színre, aki a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó. További főbb szerepekben Eredics-Fekete Zsuzsanna, Oberfrank Pál és Valach Gábor látható. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenekara, a Vasas Művészegyüttes valamint felvételről Szarka Tamás (Ghymes együttes), aki a tánckrónika zeneszerzője és dalszövegírója. Az előadás díszletét Tóth Kázmér, a jelmezt a táncjáték írója, Vincze Zsuzsa tervezte. Tánczenei szerkesztő Makó Péter (Csík zenekar), rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán.

Fotók: Dósa Gábor.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2014. augusztus 22., (péntek, 20.00)

Bővebb információ és online jegyvásárlás.