Táncöltések | Szabó Imola Julianna: Varratok

Posted on 2014. augusztus 16. szombat Szerző:

0


Szabó Imola_Varratok-bor 180Tóth Zsuzsanna |

Szabó Imola Julianna kötete csupa tánc. Mondhatják persze, hogy Jónás Tamás fülszövege inspirált erre a kijelentésre, de nem. Magamtól jutottam erre a meg­állapításra, mielőtt azt elolvastam volna. Még csak nem is az utalás okozta ezt a táncművész Pina Bauschra – hanem a Varratok mondataiban lüktető, remegő tánc­érzet. A szövegek, amelyek ebben a csinos kötetben sorakoznak lebegő, érzékeny, majdhogynem fényből és árnyékból szőtt szövegek. Egy különös és érzékeny személyiség belső világának állapot-álom-lenyomatai. Ahogy ő maga nevezi, a „saját fájdalom-teste”.

Ezek a fekete-fehér, mégis színes szövegek, amelyeket nem nevezhetünk egyértelműen sem versnek, sem prózának – ritmusok, dallamok, történet- és táncfoszlányok. A szövegből kirajzolódó – nyilvánvalóan fiktív, ám személyes szálakkal is tarkított – világ szövedéke sérülékeny, öltések tartják egyben, amelyek végül egy olyan családtörténetet vázolnak, amelynek kifoszló szálai egy magányos kislány köré fonódnak… Mint egy pókháló nagyon is kiszámított hálójában szépen kirajzolódnak a szálak, úgy keresi ez a lány az összefüggéseket születés-halál, a lét, nem-lét, Isten, összetartozás és az eltávolodás dimenzióiban.

Az elmenő-eltűnő apa, akinek „illata a szekrényben élt”, az alig létező, ezért folyton hiányzó anya, a nagyszülők jelenléte, majd távozása, Irmuska, vagy a szeméttelep kesztyűs hulladékválogatójaként működő Bélus… – mind megannyi elágazás-szál ebben a leheletnyi, mégis erős szövetben. Illatok, benyomások, felemelkedett, de csak lebegő valóságtöredékek, melyeket mondhatnánk akár szürreálisnak is.

Szabó Imola Julianna egyes számú elbeszélője „hattyúnak született”, „Fehér körtelének, selyemnek a pillák hajlatán. Csak aztán máshogy lett”; olykor szárnyai nőnek reggelre, olykor csak szemlélődik, emlékezik, elmélkedik. Teszi mindezt úgy, hogy bár időnként fájdalmasan ismerős egy-egy szó (pl. a „piszkoskék”, amit Kiss Annánál olvastam először, nagyon emlékeztet rá valamilyen módon a „rókatündér” motívum is…) – mégis egyedi, saját hangon beszél.

Szabó Imola Julianna

Szabó Imola Julianna

A kreatív szerző drámatagozatos gimnáziumba járt, színművészeti ambíciói voltak, majd a Tánc­művé­szeti Főiskolán táncelméleti szakírónak tanult, köz­ben HR menedzserként is dolgozott. Kiteljesedni kétgyerekes anyaként kezdett – eleinte meséket írt, majd versprózákat, de vonzza a képzőművészet is, amelyet szintén művel. Nehéz lenne felsorolni tevé­kenységei körét. Számos irodalmi kör mellett tagja egy összművészeti-kísérleti, Hímzőkör néven műkö­dő női alkotói csoportnak is. Férjével közösen is készít vers-videókat, videó-installációkat.

A L’Harmattan Kiadó Gyémánttengely-sorozatában megjelent (sorozatszerkesztő: Váradi Péter) szép ki­állí­tású, gondosan tervezett gondosan tervezett kö­tet (ugyancsak a szerző elképzelése) egyértelműen gazdagodik Pálman Zsuzsi grafikáival, a borítóterv is az ő munkája. Vonzó, gusztusos könyv Szabó Imola Julianna első kötete, azt ígéri, hogy szerzőjéről még sokat hallunk.

A karcsú kötet magasra teszi a lécet. S noha igen hamar elolvasható, sokszor kell olvasni.

Szabó Imola Julianna: Varratok
L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2014
132 oldal, teljes bolti ár 1950 Ft
ISBN 978 963 236 8283

A könyv kiadói fülszövege

Ez a könyv rövid prózákat és illusztrációkat tartalmaz. Ha a prózák festmények lennének, akvarellek lennének. Könnyű őket olvasni, utazás közben,váróteremben, megállókban, elalvás előtt, ágyban, köztes időkben. Érdemes őket úgy olvasni, ahogy verseket szokás: lassan, ízlelgetve a mondatokat. Ugyanis azok nem csak azt jelentik, amit állítanak gyakran egyáltalán nem azt. A prózák táncolnak, énekelnek. Abban a térben, amit jobb híján léleknek nevezünk. Apáról, anyáról, gyerekről szólnak. Gyakran elidőznek a részleteken: szájon, tekinteten, színeken, formákon és ezek változásain. Szép szövegek. Tehát igazak, fájdalmasak és életigenlőek.
Ez a könyv Szabó Imola Julianna könyve. Ha elolvasod, sokáig a tiéd lesz. – Jónás Tamás