Cél: élvhajhászat plusz karcsúság | Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak

Posted on 2014. július 29. kedd Szerző:

0


PostaR_Paleolit-fogyó-hedon-bor180Bedő J. István |

Igen gyakorlatiasan fogta fel a lányom Posta Renáta könyvének címét: »Hedonista is vagyok, fogyni is szeret­nék, tehát nekem írta.« Tényleg így van. A hazai né­pesség igen jelentős része túlsúlyos, egy másik hal­mazba meg azok tartoznak, akik élvezni akarják az élet, a konyha és a terített asztal minden örömét, vi­szont eddig egyik eredménytelen fogyókúrából tán­to­rogtak (cap­lat­tak, gurultak, lihegtek) át a másikba, számottevő vagy végleges eredmény nélkül. A két halmaz jócskán át is fedi egymást, a felvevőpiac tehát adott.

A dolog másik eleme, a paleo étkezés már bonyolultabb kérdés. Ez ügyben tessék Szendi Gábor műveihez vagy oldalához fordulni. Elfogulatlanul csak annyi mondható róla: van, akinek a paleo étkezés számos egészségi problémáját megoldja. Egyébként Posta Renáta is sűrűn hivatkozik – teljes joggal – a paleolit étkezés prófétájára, hiszen nélküle magyar földön a kutya nem tudná, hogy ez az életforma (mert nem nevezhető csupán diétának) milyen sokaknak segített. Posta Renáta paleoblogger maga is komoly túlsúllyal vágott neki élet- (és test-)formája átalakításának. Az eredményt az a fénykép igazolja, melyen a szerző egy 20-30 kilóval korábbi nadrágját mutatja fel. Renáta ráadásul főz is, fantáziagazdag is, ideális alanya-tárgya annak, hogyan alakíthatja át magát a nő – vagy éppen a férfi. Hogy a jelenség mennyire népszerű: olvasom az egészen friss hírt, hogy Paleosuli néven különféle szegmensekre célzott tanfolyamok indulnak, sejt­hetően számos érdeklődővel.

A mellékelt könyvrészlet pontosan elárulja, mennyire a célszerűségi szempontok vezettek a mű megíráshoz.

A fogyni akaró hedonista (vagyis élvhajhász) nem kíváncsi a tudományos kutatásokra. Nem érdekli, milyen vegyi folyamatok zajlanak le a testében. Fütyül arra, hogy mi mennyire egészséges: ő nem egészséget akar érezni a nyelve hegyén, oldalán vagy tövén, hanem jó ízeket. Ha ehhez enni kell, és ezeket kell enni, megfőzi, megsüti, megeszi, lemázsálja magát – és ha következetes, ha nem adja fel: eljut a ruhatára visszakarcsúsításához.

A szerző múltat idéz (Fotó: Simény Gergely)

A szerző múltat idéz (Fotó: Simény Gergely)

Posta Renáta tudja, hogy olvasója számára a sze­mélyesség és a személyes példamutatás a leg­fon­to­sabb, tehát minden receptjét lelkesítő beve­zetővel ajánlja. Egyszerű szavakat használ, rövid monda­tokat ír. És minden bekezdésében felszólít vala­mi­re, felkiáltójellel. Az olvasó már csak olyan, hogy kézen fogva kell vezetni a tudás felé. Meg kell neki mutatni, mit hová tegyen, és azzal mit csináljon.

Nem kell gondolkodnia, csak az utasításokat követ­nie. Hogy ne tévedjen el az úton, listát kap arról, mi választható reggelire, ebédre, uzson­nára. Listát kap a tilalmas nyersanyagokról is. Ha nem akar elmélyedni, elég, ha ezekre kon­centrál. Ha el akar mélyedni, fordulhat Szendi Gáborhoz.

Posta eredményesen ültette át a blogíró tegeződő közvetlenségét a könyv oldalaira. Neki van igaza. Annak az embernek, akinek tényleg nincs más problémája, mint a túlsúly miatti rossz közérzet, itt készen kapja a megoldásokat.

Tegyük hozzá, a receptek jók, általában egy­sze­rűek, Renáta könnyen előállítható ételeket talált ki. Inspirációt a hazai, a távol-keleti és a medi­terrán fogásokból merített – vagyis csak jó he­lyekről. Ételei általában kevés alkotóelemből állnak, elég egy kortárs tűzhely (sütővel), sokféle fűszer és némi figyelem. Bár nem főztük végig itthon az ételeket, már a tapasztalat alapján, illet­ve a nyersanyagokból (a kottát olvasva) sejteni lehet, hogy az ételek sem okoznak csalódást. És hogy látványuk is gusztusos, azt Siményi Gergely fotói tanúsítják. Dicséretes szerkesztői lelemény, hogy a receptmutató kétszeres: név szerint és alapanyag szerint rendszerezve is megkapjuk.

Habár nem illendő, de kötelező itt megemlíteni, hogy a paleolit fogyókúra nem olcsó mulatság (de az ilyen étrend sem). Az egészséges táplálkozásnak – aki próbálta, már tudja – komoly ára van. (Az is igaz, hogy a valódi számítások azt jelzik, a paleós kevesebbet eszik, tehát a mérleg visszafelé is lendül.) Azok tehát, akik csupán azért szenvednek a túlsúlytól, mert nem telik másra, mint fehér lisztre, cukorra, disznózsírra, továbbá mindarra, amit a paleolit tilalmi lista kerülendőnek tart – nos, azok nemigen fognak érdeklődni Posta Renáta csevegően előadott, csupa mosolygás könyve iránt.

További komoly negatívum, akárcsak a korábbi köteteknél, a koncepciózusan követett, de ettől még változatlanul nagyon rossz címlap.

Posta Renáta

Posta Renáta

Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Jaffa Kiadó, Budapest, 2014
230 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 615 541 8570

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mér­ték­tartó porciókról, a számolgatásról és a bűn­tudatról. Köszönő viszonyban sincsenek valós vá­gyainkkal! Pedig a fogyókúra is csak akkor jó, ha szívesen csináljuk, nem pedig azért, mert muszáj…

Amikor évekkel ezelőtt kipróbáltam a paleolit étrendet, 180 fokos fordulatot vett az életem: helyreállt az egészségem, és mindössze három hónap alatt lefogytam! Azóta is tartom a súlyomat, ez az életmód pedig a szenvedélyemmé vált. És továbbra is imádok főzni, jó étvággyal, sokat enni. Azok, akik követik a blogomat vagy olvasták első szakácskönyvemet, már tudhatják: a paleolit étrend és a hedonizmus igenis jól megfér egymással!

Új kötetem megírásához hosszasan tanulmányoztam különböző étrendeket, amelyek összhangban vannak a paleóval, és ezek alapján állítottam össze az eddigi leghatékonyabb, ugyanakkor élvezettel teli módszert. De mivel csupán elmélettel nem lehet jóllakni, ezért több mint száz ínycsiklandozó ételvariációt és egy harmincnapos mintaétrendet is találsz a könyvemben. Sokkal több mindent eszel majd, mint korábban, és egyetlen nap sem kell korgó gyomorral nyugovóra térned. Épp ellenkezőleg: pompás lakomákat csaphatsz a segítségemmel!

A paleolit fogyókúra alatt a vércukorszinted megnyugszik, és stabilizálódik a lassan felszívódó, rostban gazdag zöldségeknek köszönhetően. Emellett beindul a zsírégetésed, mert sok fehérjét, egészséges zsiradékot eszel, és közben nem koplaltatod a szervezetedet. A jó étvágyad megmarad, és minden szinten egészségesebbé válsz. Kevés ennél csodásabb állapot van!