Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak (részlet)

Posted on 2014. július 29. kedd Szerző:

0


PostaR_Paleolit-fogyó-hedon-bor180A paleónak köszönhetem

Amióta az eszemet tudom, fogyókúrák jöttek-mentek az éle­tem­ben. Kipróbáltam mindent, ami új volt, amit ered­ményesnek neveztek. Miért? Mert imádok jókat és sokat enni, ugyanakkor fontos számomra az egészség és a nőies, ám ideális testalkat.

Néhány hónapja lomtalanítás közben megtaláltam azt a tör­té­nel­mi farmeremet, amelyet a paleózás első hónapja után vettem meg hatalmas örömmel – ugyanis végre rám jött az egy számmal kisebb méret! Minden relatív (…), de ez akkor óriási eredmény volt. Óriási! És ennek örülni kell. Örültem is, hiszen a paleo előtt egy éven keresztül kitartóan fogyókúráztam: minden 2. nap 1 órát intenzíven sportoltam (!), „egészséges” kefires müzlivel kezdtem a napot, és salátával zártam. Kézzel-szemmel-farmerméretben mérhető eredmény nélkül.

Újságíróként nyitott, ám kritikus szemlélettel rendelkezem. 2009 decemberében olvastam először a paleolit étrendről Szendi Gábor cikkeiben és első könyvében. 180 fokot fordult a világ, azonban a módszer meggyőzőnek tűnt: kipróbáltam, és működött. Lelkes voltam, folytattam, átültettem a saját életemre. Új receptek, új szokások, új élet. Boldogság!

A kilók már az elejétől kezdve szinte maguktól olvadtak le rólam. Végül 3 hónap alatt 15 kilogrammot fogytam éhezés nélkül.

A paleo étkezés lényege röviden: nincs tej- és liszttartalmú étel, semmilyen cukorféle, margarin, hidrogénezett olajok, hüvelyesek, gabonafélék, burgonya, rizs, kukorica, tartósítószerek, adalékanyagok. Van viszont sok hús, állati eredetű zsiradék, zöldség, tojás, és módjával gyümölcsök, magvak, maglisztes ételek.

Azért, ha belegondolsz, erre nem könnyű egyik napról a másikra átállni, mert tej és liszt (a cukorról nem is beszélve) szinte minden ételben van. Viszont az, hogy már az elejétől kezdve éreztem a sok pozitívumot, hatalmas lendületet adott nekem: kitaláltam valóban hedonista fogásokat, és nem diétaként éltem meg a paleózást, hanem életmódként. Elkezdtem saját recepteket kifejleszteni, s közben nem éheztem, hanem ettem jóízűen. Tartósan leadtam minden felesleget, és mindezt tartom is immár 4,5 éve.

A szerző múltat idéz (Fotó: Simény Gergely)

A szerző múltat idéz (Fotó: Simény Gergely)

Jelenleg a szervezetem 5-8 évet letagadhat, annyira fitt! Ennél csak az a jobb hír, hogy a súlyom, a testzsírarányom, az izomzatom és a cson­­to­zatom is tökéletes! A paleo lefaragta a túl­súlyomat, a sportolás feszesebbé és formásabbá tet­te az izmaimat.

Örülök, ha neked is a segítségedre lehetek az egészséges és tartós fogyás terén!

Nem csak nálam működik!

Hiába volt nagyszerű az örökös fogyókúra nyo­masztó terhét magam mögött hagyni, csupán emiatt nem írtam volna könyvet erről a témáról.

Azonban azt tapasztaltam, hogy még paleo körökben is sok a félreértés, illetve a kiskapuk gyakori áthágása, be nem tartása, bizonyos aranyszabályok helytelen alkalmazása, valamint a korábban rögzült nézetek, szokások fékező ereje mind hátráltatja az egészséges fogyást. Ezt persze az esetek többségében arra vezetik vissza, hogy maga a paleolit étrend nem működik – pedig ennek éppen az ellenkezője igaz: a paleo a legműködőképesebb!

A blogomon szereplő 2 hetes fogyókúrás minta­ét­rend-javaslatomat már több mint ötvenezren lá­to­gatták, az első könyvem (Paleolit konyha hedo­nistáknak) megjelenését követően is rengeteg olvasói levelet, élménybeszámolót kaptam, ame­lyek megerősítettek abban, hogy több infor­má­ció­ra és még több változatos, finom, egészséges receptre van szükség. (…)

Miért éppen a paleo az igazi?

Annyi divatos és új diéta, életmód, szuperhatékony és sztárok által javasolt tipp létezik, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük – a gyakori kudarc mellett a sok felesleges kiadásról nem is beszélve. Boldog vagyok, hogy én már megtaláltam az igazi irányt, és neked is megmutathatom a tökéletesített változatát!

A 30 napos mintaétrend és a receptek összeállításához nemcsak a paleolit táplálkozást tanulmányoztam hosszasan, hanem a világszerte hatékonyan működő étkezési és fogyókúrás trendeket is (többek között az Atkins- és a Dukan-diétát). Ezekből azonban a fogyást hátráltató, lassító alapanyagokat – melyek a paleolit étkezésbe egészségügyi okokból sem férnek bele, mint például a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák stb. – továbbra sem tartom célravezetőnek használni. Így született meg ez a könyv, tele csupa egészséges, természetes alapanyaggal, amelyekből bátran fogyaszthatsz, koplalás nélkül.

A paleo nem egy divatos fogyókúra vagy diéta, amelyet pár hét vagy hónap után el kellene dobni. Olyan előnyökkel bír, amelyek az egész hátralévő életünket teljes értékűvé és élvezetessé teszik:

• Egészséges módszer.
• Nem koplalunk, addig ehetünk, amíg jóllakunk.
• Nem kell számolgatni a kalóriákat.
• A gyomrunk űrtartalma az ilyen ételek kalóriasűrűségére van kalibrálva.
• Nem kell tartani a jojóeffektustól.
• Élvezettel teli, változatos ízeket kóstolhatunk.
• Látványos, gusztusos ételeket ehetünk.

 Noha a paleolit étrend már eleve – a saját tapasztalataim szerint is – beállítja az ideális testsúlyt, ebben a könyvben kizárólag olyan alapanyagokkal fogsz találkozni, amelyek a paleón belül is segítik a fogyást, így nem kell átlátnod és alkalmaznod egy időben annyi szabályt, ezzel kockáztatva az esetleges kudarcélmény lehetőségét.

A paleolit életmód kérdése már legalább 100 éve foglalkoztatja a tudományos gondolkodást. A helytelen táplálkozás, a junkfood (vagyis az alacsony minőségű és/vagy tápértékű, gyors- és készételek) iparága és az elharapódzó civilizációs betegségek egyre világosabb kapcsolata sem maradhat homályban örökké. Az, hogy ez a téma napjainkban egyre nyilvánvalóbbá és hangsúlyosabbá vált Magyarországon, az akár támadásra is felkészülő, azt vállaló tudós kutató, Szendi Gábor – mérföldkőnek számító – munkásságának köszönhető. A tőle kapott világos, érhető és alapos információkat, tényeket, kutatási eredményeket és következtetéseket megismerve már szabadabban és felelősségteljesebben dönthetünk az életminőségünkről. Ezt a mindennapok gyakorlatába az első hazai színvonalas és változatos paleolit szakácskönyvek, receptek megalkotója, Mezei Elmira segített átültetni, illetőleg a témában egyre aktívabb bloggerek, honlapok, fórumok, valamint a rengeteg pozitív és személyes tapasztalat, gyógyulástörténet.

A paleolit étkezés mégsem csodaszer mindenre és mindenkinek. Például lehet, hogy a meg­lévő körömgombát nem fogja örökre eltávolítani (bár még az is előfordulhat). Azonban a vezető halálokokat kiváltó betegségektől (szív- és érrendszeri, illetve daganatos meg­bete­gedések, cukorbetegség, autoimmun betegségek stb.) megóv bennünket. És az érintettek a legeredményesebb tartós fogyást köszönhetik neki. Sajnos a leghangosabban azok szokták bírálni a paleót, akik teoretikusan nem értenek vele egyet, és nem készek befogadni a fejlődés új irányait, eredményeit. Ők azok, akik kritizálják, viszont ki még nem próbálták. Az egyik legjobb döntésem volt, hogy a kezdeti kérdőjeleim ellenére én kipróbáltam. De valóban, nem kötelező paleózni, mindenki saját maga dönt arról, mit tesz a szervezetével. Rombolhatja, takaréklángon használhatja, és építheti is.

Posta Renáta

Posta Renáta

A paleo étrend az akaraterővel és motivációval rendelkező, lelkileg kiegyensúlyozott embe­reknek minden esetben és viszonylag gyorsan segít lefogyni. Amennyiben te a nehezebb esetek közé sorolod magadat, neked üzenem: a könyvem összes lapján keresztül ott vagyok veled, és nem hagylak elfáradni, elbizonytalanodni! Ugyanakkor helyet­ted nem tudom végigcsinálni, ehhez te kellesz első­sorban.

Az egészséges fogyás minden módon téged szolgál. Jó lesz, meglátod! Vágjunk bele!

Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Jaffa Kiadó, Budapest, 2014