Dési János: A magyar szürke 48 árnyalata (részlet)

Posted on 2014. március 17. hétfő Szerző:

0


Dési_A magyar szürke-bor180A kis politikushatározó hasznosságáról

Ebben a kis kötetben megpróbáljuk lefesteni a magyar szürke 48 árnyalatát, így nem sokkal a sorsdöntőnek tartott 2014-es választások előtt. Igyekszünk leírni a magyar politikus legfőbb jellemzőit, élőhelyét, kedvenc szófordulatait, ismert múltját és ebből következően a lehetséges jövőjét. A jövőnket.

Talán egy kis segítséget is tudunk adni mindazoknak, akik voksolni kívánnak. A kínálatról nem mi tehetünk, válogatni csak abból lehet, ami van. Ahogy az egyszeri úri szabó mondta: Kérem, én hozott anyagból dolgozom!

Az előbbi példánál maradva, az ügyes kezű mester a kicsit gyűrött, itt-ott pecsétes, a szélén foszladozó szövetből is egészen takaros ruhát tud varázsolni. Ahogy a drága kelmét is csúnyán el lehet szabni.

Ahhoz, hogy használható eredményre jussunk, minél jobban ismernünk kell az anyagot, amellyel dolgozunk.

A gondos ember, ha az erdőt-mezőt járja, visz magával madárhatározót, növényhatározót, sőt ha gombászni indul, kifejezetten ajánlott egy jól megírt, szakszerű és megbízható gombahatározó, amely adott pillanatban életet is menthet. Mégiscsak célszerű, ha ott a kezünkben az ábra, amelyről felismerjük a gyilkos galócát, és nem azt választjuk.

Ezúttal nem a bolondgombák és az ehetők közötti elhatárolásban próbálunk segíteni, hanem abból indulunk ki, hogy életet menthet, ha valaki rájön, hogy bár a légyölő galóca hívogató és színes, ám feltétlenül el kell kerülni – ugyanígy van ez a politikusokkal is. Akadnak jócskán közöttünk, akik mindent megtesznek, hogy ők tűnjenek a legkívánatosabbnak, ám ha bedőlsz, és őket választod, véged.

Kivéve, ha van Kis politikushatározód, amely segít eligazodni.

A gombász sem támaszkodhat kizárólag a kiváló gombahatározóra, szüksége van józan észre, gyakorlatra, éleslátásra, tapasztalatra, ugyanígy mindezek megkívántatnak a szavazóktól is. Mert a politika veszélyes üzem. Nem riogatás gyanánt említjük, de (bizonyos) politikusok sokkal több szenvedésért és halálért felelősek, mint a legmérgesebb gombák hekatombái. Ráadásul, a gombát végül is el lehet kerülni. A politikust nem.

Még valami. A gombákat leíró kollega sem viseltetik kitüntetett érzelmekkel sem a fenyőtinóruval (Suillus granulatus), sem a gyűrűs tuskógombával (Armillaria mellea) kapcsolatban.

Úgyhogy igyekszünk mi is tudományosan és férfiasan visszafogottak maradni.

Véleményünk azért van.

De ne komolytalankodjuk el a dolgot. Ami itt következik, az maga a valóság. Igyekeztünk kiválasztani negyvenegynéhány olyan politikust, akiről feltételezhetjük, jelentős befolyással bírnak közös dolgainkra.

Leginkább nyilvánosan fellelhető információkra támaszkodtunk, melyek forrását igyekszünk minden esetben megadni. Nemcsak a hitelesség kedvéért, hanem azért is, hogy aki egy-egy kérdésnek alaposabban utána akar nézni, tudja, honnan indulhat el.

Dési János

Dési János

A szereplők többsége hosszú évek, évtizedek óta vesz részt a közéletben. Természetesen néhány oldalon lehetetlen minden fontos adatot, életrajzi tényt összefoglalni. Különben is, erre ott vannak a hagyományos Ki kicsodák, amelyek szikár alapossággal ismertetik a vonatkozó életrajzokat.

Mi, az alapvető adatokon túl, azt próbáltuk megmutatni, miként alakult szereplőink politikai véleménye, következetesen haladt-e, vagy gyakran keveredett-e ellentmondásba. Kerestük továbbá azokat a korábbi megjegyzéseket, nyilatkozatokat, amelyek megerősítik vagy éppen megcáfolják mostani álláspontjukat.

A többpártrendszer – nagyon helyesen – olyan, hogy akadnak benne számunkra ellenszenves és (jó esetben felettébb) rokonszenves figurák. Tisztában kell azzal lennünk, hogy másoknak teljesen más lehet a preferenciája – jó ez így, legalább van miről vitatkoznunk.

Egyébiránt nem sértődünk meg, ha mások egészen eltérően értékelik kötetünk hőseit. Tessék, lehet gyűjtögetni az érveket alátámasztó idézeteket.

Dési János: A magyar szürke 48 árnyalata. Kis politikushatározó
Pápai Gábor karikatúráival
Ab Ovo Kiadó, 2014