Szürke skála | Dési János: A magyar szürke 48 árnyalata

Posted on 2014. március 17. hétfő Szerző:

1


Dési_A magyar szürke-bor180Bedő J. István |

A kis magyar politikushatározó hasznossága elvi­tat­ha­­tatlan. Ha csak úgy találomra körözünk a (politikai) mezőn, és egyszer csak szembe találjuk magunkat valamelyikkel, jó, ha ismerjük tulaj­donságait. Hogy fogyasztható (ehető-e), hogy mér­gező, vagyis megkós­tolhatjuk, de a mel­lék­hatásaira később jövünk rá, avagy egyértelműen halálos (vagyis csak egyszer nyeljük be, de aztán nekünk annyi…)

Dési János a legjobb firkász (ez most pozitív!) hagyományokat folytatva tekint le a politikusi választékra. Tényleg olyan, mint egy gombászkönyv: eligazít.

Más kérdés, hogy aki olyan érdeklődéssel van megverve, mint e sorok írója, ritkán talál benne egészen új dolgokat, hiszen követte az elmúlt húsz év eseményeit és szereplőit. (De ezzel a tulajdonságával kisebbségben van.)

Dési könyvének előzményei, rádiós műsorai, kommentárjai, írásai elég közismertek – mármint ha az érdeklődő nem tekint ellenségesen a média rendszerkritikus felére. A magyar szürke 48 árnyalata mégsem egyszerű összefoglalás – kivált nem poénkodás.

Nem összefoglalás, mivel a kötetbe csak a karakteresebb figurák kerültek bele. (Habár a politikus-halmaz Parlamentben legszófukarabb, ám talpnyalásban élenjáró alakja[i] kimaradt[ak] belőle. Lehet tippelni.) E közszereplők némelyike hagyott maga után kellemes emléket, hírnevet (elsőként az első köztársasági elnökre gondolok), másikuk sokat vitatott alak mindkét térfélről, és végül vannak, akiket legnagyobbrészt az arcátlan ügyletek kapcsán őriz meg – szerencsére csak egy darabig – a közös emlékezet.

Dési igyekszik objektív lenni, épp ezért nem szóbeszédekre, hanem könyvekre, újságcikkekre támaszkodik – még olyan esetekben is, amikor a hamis legendák megszületését dokumentálja. Nyugodtan mondhatom, hogy harag és elfogultság nélkül, nagyon becsületesen tárja föl, mindazt, ami megtudható politikusainkról. Azt is elmondja, mit nem sikerült kibogoznia. Olyankor valószínűleg nem elég az érintettek különböző időszakokból származó önfényezésének részleteit szembesíteni a leleplezéshez. De azért a ki nem mondható részletek is beszédesek. Az egyik fejezet például egyetlen sornyi, ahol arra hivatkozik a szerző, hogy jogászi tanácsra inkább eltekint az életút bemutatásától. Ebben nem a félelem van – hanem a bölcs megfontolás. Az a kutya mindenkinél erősebb, minden szuka az övé (egyelőre). Tehát akárki megkörnyékezné – biztosan húzhatja a rövidebbet.

Tulajdonképpen épp ez az elszomorító a könyvben – és szándékosan nem említem egyik vagy másik fejezetét, mert mindegyik jó, mármint amelyik meg van írva és bele is került a kötetbe. Elszomorító az, hogy a hatalom betonja egyre szilárdabb, és a gumírozott jogszabályokkal védett monumentális disznóságoknak még a felszínét megkapargatni is kockázatos.

A cím természetesen többfedelű. Visszhangzik a magyar szürkemarhára, de még inkább az erotikus perverziókról szóló kötetre, azzal az áthallással, hogy a politikacsinálás ennél sokkal perverzebb produkciókat tud felmutatni…

Dési írásait Pápai Gábor nagyon karakteres portré-karikatúrái egészítik ki. Szűk zsákban táncolt, nem illeszthette jellemző helyzetbe a figuráit. Nagyon irigyeltem, hogy ennyire kevés lehetőséggel milyen mélységeit tudta megrajzolni meg a könyv szereplőit.

Közügyekben lehet lánglelkű jóslatokat megfogalmazni, lehet briliánssal vetélkedően szikrázó ötleteket felvetni, lehet rendet ígérni (kéthetes határidővel), általában ígérgetni munkahelyet, tejet és mézet, Kánaánba szóló (schengeni) állampolgárságot – de azért mindennek a próbája a gyakorlat, a valóság.

Ha öt-tíz (négy-nyolc!) év múlva elővesszük Dési foltos szélűre lapozgatott könyvét, érdekes lesz visszatekinteni, hogy kiből mi lett, és vajon éppen hol van. Szerény vidéki házban, pusztuló stadion árnyékában, svábhegyi palotában, a Seychelle-szigeteken, vagy egy meglehetősen szűkös, ám minden szükségessel jól felszerelt cellában. Minden lehetséges. Széles a szürke skála.

Dési János

Dési János

Dési János: A magyar szürke 48 árnyalata.
Kis politikushatározó
Pápai Gábor karikatúráival
Ab Ovo Kiadó, 2014
360 oldal, teljes bolti ár 3150 Ft
ISBN 978 615 535 3406

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Dési János, a Népszava és a Klubrádió munkatársa nagy munkába fogott: lexikonná varázsolta össze a magyar közélet 48 prominens alakjának pályaképét – jobbról is meg balról is.
A magyar szürke 48 árnyalatából megtudhatjuk, kinek-kinek milyen kacskaringókon keresztül vezetett az útja napjainkig. A szerző temérdek tanulságos dokumentumot is csatasorba állít a politikusok jellemvonásainak kidomborítására. E domborításban Pápai Gábor sietett Dési segítségére: minden résztvevőről készített egy-egy csinos karikatúrát.
Így Önnek mindössze erre a kis politikushatározóra van szüksége, hogy felkészülten várja az áprilisi választásokat!