A detektív társának neve: www. | Harlan Coben: Hat év

Posted on 2014. február 25. kedd Szerző:

0


Coben_Hat-év-bor180Fekete Judit |

Miután elolvastam Harlan Coben krimijét, előkaptam a laptopot, és rákerestem a szerzőre. Utánanéztem ki ő, mikor született, miket írt korábban, milyenek az olvasói visszajelzések. Rákerestem a Facebookon, hogy megtudjam milyen ember, van-e családja, milyen az élete. Mondhatni lenyomoztam a fickót, nagyjából húsz perc alatt. (Komolyan, ez teljesen átlagos viselkedés, nem én vagyok a furcsa.)

És nem azért, mert különösebb hasznát venném. Nem lesz attól jobb vagy rosszabb a könyve, mert van négy gyereke. És attól sem fog változni a Hat év című könyvéről alkotott véleményem, hogy csinos a háza. Megszokásból néztem utána, mert simán megtehetjük, hogy mindennek és mindenkinek utánanézünk, pár perc leforgása alatt. Mert, ugye, ami nincs fönt a neten, az nem is létezik.

Coben könyvbéli főhőse, Jake Fisher is kénytelen volt hozzászokni az internetes nyomozósdihoz, pedig egyetemi tanárként nem sokat konyított hozzá. Viszont az élete fenekestül felfordult, így elég gyorsan megtanulta kihasználni a technika adta lehetőségeket. A történet egy esküvővel kezdődik, de nem Jake az, aki frigyre lép. Élete szerelmét, Natalie-t veszi el valaki, akit Jake addig sosem ismert. És miközben végignézi, ahogy szerelmét más gyűrűzi meg, még azt is meg kell ígérnie, hogy soha többé nem keresi a nőt. Hat évvel később azonban a férfi megszegi ígéretét. Megrendítő hírbe fut bele, Natalie férje váratlanul meghalt. Jake azonnal odautazik a temetésre, ám döbbenten látja, hogy a szertartáson a feleség nem az ő Natalie-ja. Másik feleség, két kamaszkorú gyászoló gyerekkel. Nyomozni kezd a nő után, ám ahogy közös múltjukat próbálja feleleveníteni, rá kell jönnie, hogy rejtélyes okoknál fogva senki nem emlékszik már se rá, se Natalie-ra. Mintha korábbi kapcsolatuk csak a fantáziájában létezett volna. Idővel rájön, a hat évvel korábbi élete nem az volt, aminek látszott. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát, egyre több az érthetetlen, furcsa részlet, és Jake egyre nagyobb veszélybe sodorja magát – és Natalie-t is.

Coben krimije úgy kerek, ahogy van. Végig leköti a figyelmünket: akciódús, izgalmas és okosan megírt. De ami a legfontosabb, hogy a főhőssel könnyedén tudunk azonosulni. Jól kitalált karakter az átlagos egyetemi tanár, nem szuperhős, nem is lecsúszott, alkoholista zsaru. Ha fejbe vagy állon vágják, bizony összeesik, és eleinte fogalma sincs arról, ha bekapcsolja az okostelefonját, akkor kinyomozható a holléte. Használja a facebookot, kihasználja a free wifit, mindenhonnan lekéri telefonjára a fontos dokumentumokat. Jake karaktere egyébként is nagyon szimpatikus: a keverékben könnyed fickós humor van, némi esendőség, és meglepő, de tényleg fülig szerelmes ebbe az eltűnt Natalie-ba. A sztorit végig a főszereplő meséli el, így belelátunk Jake fejébe, végig követhetjük lelkének összes rezdülését, kételyeit, félelmeit. (Mert mindből akad bőven, de szerencsére kellő iróniával fűszerezve.)

A kütyük, a technika folyamatos használata állandó eleme Fisher prof nyomozásának, amitől a sztori nagyon mai. (Amerikai megjelenése: 2013., naná, hogy mai.). Coben könnyedén vezeti a történetet, rutinos krimiíróként minden szál, minden csavar a helyén van. Ja, és minden szó is, Illés Róbert észrevehetetlen (ez dicséret!) fordításában. Gondolkodós, klasszikus krimi, Tarantino valószínűleg kevesellné a vért, Jo Nesbøt viszont bántaná a cseppet sem borongós hangulat és a főszereplő egészséges lelkülete.

Talán okoskodásnak tűnhet, de a sztori felidézte bennem a detektívregény írásának egyik kizáró szabályát, ami körülbelül így hangzik: a gyilkosságnak (vagy a kitervelt gyilkosságnak) legyen logikus oka, és az áldozat nem tűnhet el nyomtalanul. Coben a Hat évvel mintha akaratlanul is megcáfolni készült volna ezt a régi elvet. Változnak az idők, a jogszabályok és a lehetőségek. (A sejtelmes mondat értelme csak a könyvből fejthető meg…)

A könyvet végigolvasva nemcsak a főhős lett szimpatikus, de a szerző is. Coben valószínűleg nem akart világot megváltani, egyszerűen csak egy jó történetet akart letenni az asztalra, ami nem játszódhatna se tegnap, se holnap, csak ma. Ez maradéktalanul sikerült, izgalmas és lebilincselő krimit olvashattunk.

Harlan Coben

Harlan Coben

Harlan Coben: Hat év
Jaffa Kiadó, 2013
Oldalak száma: 320 oldal, teljes bolti ár 2940 Ft
ISBN 978 615 523 5993

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jake Fisher végignézi, ahogy élete szerelme, Natalie, hozzámegy egy másik férfihoz. A nő megígérteti vele, hogy soha többé nem fogja keresni. És bár Jake még mindig szereti őt, tartja a szavát, és nem hívogatja többet Natalie-t.

Hat évvel később azonban Jake-nek megakad a szeme egy gyászjelentésen: a férfi, akihez Natalie hozzáment, váratlanul meghalt. Jake nem tudja tovább türtőztetni magát, és elmegy a temetésre. Hat éve várja, hogy újra láthassa Natalie-t. A temetésen azonban sokkoló élményben van része, a gyászoló özvegy ugyanis nem Natalie. Amikor kérdezősködni kezd, kiderül, hogy az asszony, akit a sír mellett látott, majdnem húsz évig volt az elhunyt felesége.

Jake nyomozni kezd, hogy kiderítse az igazságot, de mindenhol falakba ütközik. Megpróbálja felkutatni Natalie-val közös ismerőseiket, de vagy nem találja őket, vagy letagadják, hogy valaha is találkoztak vele. Lassan kiderül, hogy évek óta senki nem látta Natalie-t. Jake egyre kétségbeesettebben keresi a nőt, aki összetörte a szívét, ám hamarosan rá kell jönnie, hogy ezzel a saját életét is veszélybe sodorja.