A második világháború története 1. | A villámháborútól Moszkváig

Posted on 2013. október 16. szerda Szerző:

0


BBC History II vh-bor200Több mint hét évtized múlt el a második világégés óta, és kétfelé halad a róla szerzett információtömeg: egyre többet lehet tudni a világháborúról, és egyre kevésbé van jelen az emlékekben, hiszen már a túlélők gyermekei is idős emberek. Ahogy korábban az elsőről, most a második világháborúról állított össze külön kötetet a BBC History. A közelmúltban a boltokba került kiadvány DVD-melléklete egyórás doku­men­tumfilmben ad keresztmetszetet a háború első éveiről.

A kötet a háború előzményeit összefoglalva nagyjából Sztálingrádig vezeti el az olvasót. A zömében neves brit szerzők tollából származó 22 cikk és a tömör, ugyancsak cikkszerű leírásokból álló kronológia reményeink tény­anya­gával, kivé­telesen gazdag, több száz képből összeállított illusztrá­ciójával azokat is új ismeretekkel és megvilágításokkal lepi meg, akik már sokat tudnak a második világháborúról.

Leszállt a Végzet Angyala

»Európa nagy részén 1939 nyara hosszú és szép volt, csakúgy, mint 1914-ben. Milliók utaztak a tengerhez, tavakhoz, hegyekhez. Sokuk lelkében különös egyensúly alakult ki: úgy tűnt, hogy az idő a béke és a háború között lebeg félúton. Ez a hangulat tükröződött a nagy fővárosok kancelláriáiban is, ahol nem volt nyoma annak a lázas izgatottságnak, amely 1914 júliusában vagy 1938 szeptemberében uralkodott. Mindössze a béke utolsó tíz napjában szállt le a Végzet Angyala, s nyomába jöttek a Zűrzavar és a Kapkodás ikermanói is.« John Lukacs

A kép amit minden francia szeretne kitörölni az emlékezetéből - Pétain és Hitler kézfogása

A kép amit minden francia szeretne kitörölni az emlékezetéből – Pétain és Hitler kézfogása

1918 novembere. Fölszabadult öröm a győztesek oldalán, nyomott hangulatú megkönnyebbültség a másikon, de szilárd hit világszerte: jó ideig nem fog még egyszer rátörni Európára a háború szörnyetege. De Bécsben, a kávéházi asztalnál ülő írót elkerülte a Béke Múzsája. „Az emberiség egyik fülén bemegy az ágyúgolyó, a másikon kijön” – írta Karl Kraus. Neki lett igaza. Jóllehet alig két évtizeddel később, 1939 nyarán a kormányhivatalokban és a vezérkarokban a derűlátás még fölébe kerekedett az aggodalmaknak, augusztus végén – ahogy John Lukacs fogalmazott – a túlnyomó többség nem értette, hogy mi és miért tört rá a világra. Ma a legtöbbünk úgy véli, már mindent tudunk a második világháborúról.

Sok kiváló történész azonban másképpen gondolja. Egy csaknem fél évszázada a témában publikáló, világhírű brit hadtörténész új könyvét írva döbbent csak rá, mi mindent nem tudott, illetve rosszul tudott a második világháborúról! A korszakkal foglalkozó egyik legtekintélyesebb magyar történészt is megkértem, hadd jelentethessük meg ebben a kiadványunkban egyik korábbi írását. Azzal utasított el, hogy a történeti művek szavatossági ideje legfeljebb három év – azután mindent újra kell gondolni.

Winston Churchill

Winston Churchill

Három újabb kiadvány

Ez a szakmai hozzáállás teszi indokolttá a mi munkákat is – írja Papp Gábor főszerkesztő. – Az első világháború története után három újabb kiadványban, a ma szemszögéből adunk olyan mozaikkockákat a második világháborúról, amelyek összességükben vázolják fel az egészet, az emberiség történetének legdrasztikusabb, legrövidebb idő alatt végbement fordulatát.

Az „ettől fogva minden megváltozott” kiváltképp érvényes hazánk történetére. Összeomlott egy tévútra épített jövőkép, majd azt követően olyan nemzetközi erőtérbe került az ország, amelyben mozgástere szűkebbre szorult, mint 1944 előtt bármikor. Magyarország passzív elszenvedője és egy ideig aktív szereplője volt a világ java részére kiterjedt háborúnak, ezért külön kötetben adunk fejezeteket útjáról a hadba lépésig, majd részvételéről a tengelyhatalmak oldalán.

A második világháború történetének második kötete november 29-én jelenik meg, a harmadik kötet, amely Magyarország a második világháborúban történéseit dolgozza fel, 2014. március 28-án.

A második világháború története 1.
Kossuth Kiadó, 2013
146 oldal, 1990 Ft
ISBN 977 206 252 0017