A Szent Korona-kód | Sumonyi Zoltán: Az azeri baltás

Posted on 2013. augusztus 4. vasárnap Szerző:

0


Sumonyi_Azeri-baltás-borítóBarna Dani

Bár már rég nem monarchia az ország államformája, de a Szent Korona iránti tisztelet és az azt körülvevő misztikus légkör nemhogy csökken, hanem egyenesen növekszik. A szakmabelieken túl önjelölt történészek és kutatók próbálnak egyre-másra dicsőbb és ugyanakkor furcsább elméleteket találni a korona származására. Sumonyi Zoltán könyve is egy ilyen megközelítést tartalmaz.

De mi is tulajdonképpen Az azeri baltás? Krimi és stílusparódia, ha nem vesszük komolyan. Márpedig az író tudatosan nem veszi komolyan magát, olyannyira, hogy egy-két helyen meg is enged egy-egy kikacsintást az olvasó felé. A történet egyszerű – már ha ugyan szabad ilyen szót használni –, egy valódi gyilkosságból bonyolult ügyet kreál, meglehetősen furcsa mögöttes tartalommal. A könyv a tett „valódi” indítéka utáni nyomozás története, amely valamilyen módon összefügg a Szent Koronával.

Sumonyi fogja a bevált klisét (egy öreg professzor kutakodik a régi iratok és jelképek között, hogy valami mögöttes tartalmat vadásszon le) meg a Szent Koronát, s már kész is műve. Persze nem hiányozhatnak a további szintén klisészerű elemek sem, mint a Segítőtárs meg a Rendőr, illetve a kötelező románc. A történetvezetés jó, az utolsó pillanatig ébren tudja tartani az érdeklődést, mert a szálak csak a végére futnak össze teljesen. Minden együtt van egy könnyed nyári olvasmányhoz – és mégsem…

A legnagyobb hiba az, hogy Sumonyi egy megtörtént gyilkosságot vesz alapul, amihez közelmúltban nem is kicsi diplomáciai botrány társult. Mindez persze lehetne marketingfogás is, csakhogy akkor is nagyon ízléstelen.

Szóval ha fentiektől elvonatkoztatunk, akkor a könyv szórakoztató, kellemes egyéjszakás olvasmány. De elvonatkoztathatunk-e? Elsősorban azoknak ajánlanám, akik kevésbé érzékenyek arra, hogy valóban volt itt egy azeri baltás… Inkább az a kérdés, kiknek nem? Azoknak, akik nem értenek egyet a magyar korona ezerszer megvizsgált, leírt, tárgyilagos, érvekkel alátámasztott, mondjuk úgy: hivatalos történetével, és Ockham borotvája (vagyis a kézenfekvőbb megoldás) helyett a bonyolultabb magyarázatokat részesítik előnyben. Miért is? Mert őket talán sérteni fogja az író nem is annyira finom gúnya.

Sumonyi Zoltán: Az azeri baltás
Ventus Libro Kiadó, 2012