Cimboráljunk az ördöggel! | Hatodik Ördögkatlan Fesztivál – Dél-Baranya

Posted on 2013. július 11. csütörtök Szerző:

0


Ördögkatlan_logoJVF

Ördögkatlan Fesztivál
2013. július 30.—augusztus 3.

Hatodik éve immár, hogy a „mezítlábas fesztiválozók” alkut kötöttek az ördöggel. Az ördögszántotta vidék bir­tokbavételéért cserébe folytatniuk kellett a szép­sé­ges harsányi lányra egykor szemet vető patás legendáját. Bérczes László és Kiss Mónika főszervezők tartják magukat a megállapodáshoz, és 2013-ban sem tesznek másképp. Július 30. és augusztus 3. között öt napra újra koncertekkel, színházi elő­adásokkal, játszóházakkal, táncházakkal, műhelyekkel, ki­állí­tásokkal, filmvetítésekkel töltik meg Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és a Vylyan Terasz tereit. Új helyszínként pedig Beremend is része lesz az összművészeti nyüzsgésnek.

Hagyománynak mondhatjuk már azt is, hogy a fesztivál szervezői különböző művészeti ágak világhírű képviselőit kérik fel díszvendégnek. Idén korunk egyik legjelentősebb színházi alkotója, Nagy József rendező-koreográfus mutatja meg magát Nagyharsányban színészként, festőként, fotósként és beszélgetőpartnerként. Bukta Imre, az úgynevezett „mezőgazdasági művészet” megalkotója a tervek szerint nemcsak kiállít, de installációval és performansszal is készül a Katlanba. Nem a nyári hőség lesz az oka annak, aki esetleg a csehek legendás Oscar-díjas filmrendezőjét, Jiři Menzelt véli majd látni. A fesztivál védnökének, Törőcsik Marinak köszönhetően vele is beszélgethetünk a Katlanban. Grencsó István, a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja pedig az öt nap alatt zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít.

Akik elsősorban a színházi vagy táncelőadásokat keresik a nyáron is, ezúttal is gazdag választékból csemegézhetnek. Tavalyi sikerük után Pintér Béla és Társulata most a Parasztoperát hozza el, a Jel Színház pedig az 1994-ben bemutatott legendás, BITEF közönségdíjas Woyzecket. Itt lesz a Forte Társulat az Agota Kristof regényéből készült, A nagy füzet című előadásával.

Mrożek: Mulatság (Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán)

Mrożek: Mulatság (Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán)

Kapa, Pepe és Rémusz idén is kétszer kérdezik: van-e Mulatság? Ráadásul Nagy­har­sány­ban éppen 300. alkalommal játsz­szák a darabot (hogy ki melyik szere­pet, az ott dől el a helyszínen). A debreceniek a Fodrásznővel, a szabadkaiak a Tapasztalt asszony című előadással jönnek. A Nézőművészeti Kft. az Ady/Petőfit hozza, a KÁVA a Gubancot és a Bábokat, itt lesz az Országos Diákszínjátszó Találkozó-fődíjas előadása, a Rontás; a k2 Színház, a Watta Cirkusz – és még rengetegen lépnek a deszkákra. A Momentán Társulat (mint rendesen) a közönség ötletei alapján hoz létre improvizációkból álló előadást. A fesztiválozóknak jó hír, a nagyharsányi tornaterembe idén beszerelik a klímaberendezést!

Gazdag könnyűzenei programok várják a fergeteges bulik rajongóit. Első este (szokás szerint) a Qumiby nyitja, utolsó este a Kiscsillag zárja a fesztivált. Rajtuk kívül még fellép a Péterfy Bori & Love Band, a The Urban Voodoo Machine Londonból, továbbá az elmúlt évben is fűben, utcasarkon, buszon, akárhol zenélő francia Wombo Orchestra. Az Európa Kiadó, valamint Rutkai Bori és a Specko Jedno egy-egy lemezbemutató koncerttel érkezik. A Punnany Massif Nagyharsányban ünnepli tizedik születésnapját, a 30Y Szentimentálé című albumát mutatja be, és sokak örömére itt lesz a Kistehén Melankólikusok és a Psycho Mutants is.

A fesztivál zenei kínálatából idén sem hiányozhatnak a klasszikus, a világ- és népzene, valamint a jazz képviselői sem. Alexander Balanescu és Ada Milea a varázslatos The Island-estet hozzák el, fellép a Kiss Erzsi Panchan, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. Érdi Tamás zongoraművész templomi koncertet ad, a Soharóza kórus mellett a Csángállótól a Söndörgőig, a Roma Hungaricumtól a Verdi Operakalauzig ezerszínű palettáról választhat minden zenekedvelő.

Wombo Orchestra (F)

Wombo Orchestra (F)

A látogatók két különleges zenei eseménynek is részesei lehetnek: Faragó Béla és barátai 24 órán át játsszák Erik Satie Maratonját. A különleges zongoramű egyetlen témából, s annak egyetlen variációjából áll. Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten Mozart Requiemjét adja elő egy nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus.

A gyermekeket a palkonyai Cifra Műhelyben kézműves foglalkozásokkal, a Gyerekkuckóban játékokkal várják. De azok is csodás élményekkel gazdagodhatnak, akik a Cimbora Mesejátszóház kalandjait, a Tenkes Éjszakai Teljesítménytúrát, a Pannon Filharmonikusok Csigaház című foglalkozását vagy a Bélaműhely Gyerekembereknek szóló programját választják (utóbbin a hulladék anyagokból gyárthatnak fantáziahangszereket a gyerekek). A Bóbita Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Csiky Gergely Színház előadásokat hoz a legkisebbeknek. De lesz még sok másféle dolog is: Élménykommandó, Énekvarázs, Mesekotyvasztó. Aki tudni akarja, mit takarnak a tarka elnevezések, járjon utána.

A Rájátszás című sorozatban kortárs költők és zenészek adják fel egymásnak a labdát – Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Beck Zoli, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán, valamint Szűcs Krisztián, Szálinger Balázs, Beck Laci adnak egymásnak inspirációt.

Pion István, az Atlasz bírja szerzője (Fotó: Pereszlényi Erika)

Pion István, az Atlasz bírja című kötetével (Fotó: Pereszlényi Erika)

A tavaly nagy sikert aratott pólógyár is folytatódik, ezúttal a Rájátszás kortárs szerzőinek egy-egy vers­sorát hordhatják majd magukon a katlan­láto­gatók. Ne feledjük, hogy a népszerű slam­merek (Pion Ist­ván, Simon Márton, Fata Dani, Kövér András »Kövi« és Tengler Gergely »TG«) is fellépnek a Vylyan te­raszon.

Hogy az egyes fesztiválhelyszínekre mindenki időben odaérjen, a falvak között idén is járnak a katlanbuszok, de most egy érdekes történetért cserébe bárki le­stop­polhatja az Ördögtaxit is. A Faluturisták pedig „szájt­szíing”-et tartanak azoknak, akik nevetőizmai bírják a gyűrődést. A Hatok Művészeti Csoport a világon egyedül­álló módon átlényegít egy falusi vasútállomást (Láthatatlan Állomás), és ki tudja, Jiři Menzel közre­mű­ködésével talán lesz Szigorúan ellenőrzött pecsételés is.

No, ki akar az ördöggel cimborálni?

A részletes programokat az érdeklődők az Ördögkatlan Fesztivál honlapján  találják meg.

Posted in: Programajánló