Gershwin, Bernstein, Porter | Malek Andrea & Trio Midnight a Duna Palotában

Posted on 2013. június 13. csütörtök Szerző:

1


plakát-180EE

The Broadway Songbook – ez a címe a koncertnek, amelyen Oláh Kálmán zongoris­ta-­­zeneszerző Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel játszik. A Trio Midnight sztárvendége: Malek Andrea.

Az énekes-színésznő és a trió több ízben aratott már nagy sikert közös fellépéseiken. Oláh Kálmán hangszerelőként is dolgozott Malek Andreával, például a Five Seasons Jazz formáció Meeting Point című lemezén. Legutóbbi közös munkájuk Michel Legrand slágereinek feldolgozása volt olyan filmekből, mint a Yentl, a Cherbourg-i esernyők, az Egy nyáron át táncolt, a Thomas Crown ügy. A június 18-i koncerten mások dalaival együtt Leonard Bernstein, George Gershwin, Cole Porter híres melódiái csendülnek fel a Duna Palota színháztermében.

Malek Andrea

Malek Andrea

Malek Andrea Artisjus-, Emerton- és Thália-díjas színművész, számtalan zenés és prózai főszerepet játszott hazai és nemzetközi színpadokon (Evita, Nyomorultak, Sakk, Muzsika hangja, Chicago, Wake Up!, Elisabeth, Camelot, Macskák, Jézus Krisztus Szupersztár, A dzsungel könyve). A híres zenészcsalád gyermeke a színház mellett sosem szakadt el a jazztől, amiben felnőtt. Sokszínűségére jellemző, hogy zenei palettáján a latin, a jazz, a worldmusic, a pop, a sanzon és a musical is megtalálható. Jelenleg is különböző formációkban koncertezik, kiváló fiatal zenészekkel.

A kultúra nemzetközi nagyköveteként áll magyarként bárhol a színpadon, az értékes zenét közvetíti, amerre csak jár. Hitvallása szerint: »Ha valamit megtanultam Ausztriában, hogy egyedül nem megy! Sokat dolgozom színházi csapatban, ahol a közös érdek: a produkció minősége és sikere a legfontosabb. Megértettem, hogy csak szeretetből születhetnek a jó dolgok, és ott hittem el először, hogy tényleg lehet örülni más sikerének.«

A Trio Midnight tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő), Balázs Elemér (dob). Szinte már az 1990-es indulás óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el őket a szakma és a közönség. Ezt a véleményt a Német Jazzpódium kritikusa is megerősítette: „Trio Midnight um den Pianisten Kalman Olah – eines der herausragenden Klaviertrios Europas.” Azaz: a zongorista Oláh Kálmán körül formálódott Trio Midnight Európa egyik legkiemelkedőbb triója.

A mai, kiforrott Trio Midnight stílusa elsősorban standardekre és Oláh Kálmán egyéni, különleges zenei világú kompozícióira épülő, a jazz anyanyelvének számító bebopot megőrző, ugyanakkor többféle irányzatot magába foglaló, kreatív „contemporary” jazz, melynek lényeges része a kollektív improvizáció.

Trio Midnight

Trio Midnight

A trió az alakulása óta eltelt 23 évben jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. Már 1995-ben elsők lettek az egyik leg­fontosabb európai nemzetközi verse­nyen, a belgiumi Hoeilaartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. 2000­ben elnyerték a Magyar Rádió „eMeR­Ton” díját az év jazzegyüttese kategóriában.

Az együttes sokoldalúságának köszön­hető­en számos rangos európai fesztiválon és klub­ban léptek fel világhírű szólistákkal. 2005 decem­berében megjelent lemezükön a jazz egyik legjelentősebb, korszakalkotó szaxofo­nos egyénisége, Lee Konitz játszik velük.

Öt Triós albuma mellett a három kiváló zenész külön-külön is több lemezt készített. Olyan, világhírű muzsikusokkal játszottak, mint Pat Metheny, Frank Zappa, Steve Grossmann, Randy Brecker, Chris Potter, Tim Ries, John Patitucci, Jack DeJohnette, Ron McClure, Kenny Wheeler, Mark Murphy, Shelia Jordan.

Az együttes Liszt-díjas vezetője, Oláh Kálmán zeneszerzőként is rangos elismerésekben részesült. 2006 őszén a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vehette át Always című kompozíciójáért. A gálán Jacky Terrasson, John Patittuci és Terry Lyne Carrington adta elő a fődíjas művet. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai lemeze Always címmel, az albumon Jack DeJohnette és John Patitucci játszik Oláh Kálmánnal.

Oláh Kálmán nemzetközileg elismert zongoristaként és zeneszerzőként szenvedélyesen feszegeti a zene határait. Több művet komponált már szimfonikus zenekarra és jazz formációra. 2013 márciusában dörgő tapsokat aratott szerzői estje a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Kovács László vezényletével. A közelmúltban, június 7-én pedig ősbemutatója volt Budapesten A Duna arca című, vegyes karra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írott, legújabb művének, amelyet a ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekarral mutattak be.

Helyszín: Duna Palota (1055 Budapest, Zrínyi u. 5.) Színházterem
2013. június 18., kedd, 19.30

Jegyek kaphatók a Duna Palotában, minden nap 10 és 18 óra között, illetve az interneten: www.jegy.hu, www.tutijegy.hu, www.jegymester.hu