A szellentés bizony nem gyerekjáték | Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Posted on 2012. szeptember 17. hétfő Szerző:

0


Írta: virginiawoolf

De szeretnék Jo Nesbø gyereke lenni! Bevallom, ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam a norvég bestseller szerző első meseregényét. Elsősorban nem arra vágyom, hogy egy sztáríró legyen az apukám (elismerem, azért az sem lenne utolsó!), hanem önző módon azért örülnék Nesbø papának, mert piszok jól tud mesélni. Írjon bár krimit vagy gyerekeknek szóló történetet, órákra bilincsbe vernek a könyvei. Akit érdekelnek a miértek, annak elmesélem…

Nem is olyan régen, de nem a kerek erdő közepében írtam én már Jo Nesbø fifikásan kitalált bűnügyi regényeiről. Akkor is vállaltam, minek is tagadnám, hogy elvakult rajongója vagyok ennek a norvég pasinak. Ez a majdnem focista, girbegurba kitérőkkel ma is rocksztár, végül, de főként elsősorban, bestseller krimiíró (majdnem) mindent tud a lélektani mozgatórugókról, és a feszültségkeltésről. Gyorsan hozzáteszem, hogy ezt nem (csak) az én elfogódottságom mondja, hanem erről tanúskodik több milliós rajongótábora is az Óperenciás-tengeren innen és túl. Mielőtt azonban úgy tűnne, túldicsérem, miközben boldogan teszem, megosztom önökkel, hogy miért okoznak függőséget a skandináv szerző könyvei.

Pofonegyszerű. Jo Nesbø kiválóan tud emberül. Sikerszerzőhöz méltón, a bűnügyi regényeiben sem krimi-hangot üt meg, mint ahogy a Doktor Proktorban sem gyereknyelven gügyög, hanem nemes egyszerűséggel kigurulnak belőle a történetek.

Bár jócskán kinőttem már a gyerekkorból, Doktor Proktor pukiporát a fentiek okán egy szuszra (milyen ige lenne itt jó, hogy félre ne értsék?) behappoltam. Azt nem tudnám megmondani, hogy a történeten, vagy a vicces szófordulatokon és nyakatekert helyzeteken röhögtem-e jobban, de az biztos, hogy istenien szórakoztam. Úgy hírlik, ez a meseregény-sorozat nem született volna meg, ha Jo Nesbø kislánya nem rendel apucitól egy folytatásos történetet. A sztori főhőseit, ha úgy tetszik, közösen találták ki, így született meg a pindurnyit flúgos kémiaprofesszor és a két kilenc– tízéves gyerek – a nagydumájú Bulle, és (szerencsére) az okos Lise – figurája. Amennyiben a nevekből nem derülne ki, némiképp fordított a sztereotípia: ebben a történetben a lány (Lise) az eszesebb.

Jo Nesbø

Jo Nesbø

A mesebeli hármas között villámgyorsan barátság szövődik, ami szintén nem véletlen, hiszen egymás nélkül szörnyen magányosak lennének. Proktor doktor nem nősülhetett meg, Lise legjobb barátnője elköltözött egy távoli helyre, Bulle pedig nemrég érkezett a városba. Így hát szemhunyásnyi idő alatt elválaszthatatlanok lesznek, és a két gyerek lelkesen segédkezik a kétbalkezes professzor balul sikerült kísérleteinél. Hogy csak egy beszédes példát mondjak, a szórakozott feltaláló, miközben a szénanátha ellenszerét kutatta, a pukiport fedezte fel helyette. Helyben is vagyunk, ez a történet mozgatója, a szellentést serkentő szer. Mi ebben a hiba? Tulajdonképpen semmi, mert kis adagban ártalmatlanul szórakoztató a hangos durrogást előidéző pukipor, ám nagy dózisban még űrsétára is alkalmas szerkezetté teszi az emberi (al)testet. Jo Nesbø igencsak sajnálhatja, hogy nem tud magyarul, mert Petrikovics Edit fordításában, a dinamiterejű bélgázt termelő szer – a fingonauta por nevet kapta. Az pedig egyértelmű, hogy a csavaros kalandokat is ez utóbbi változat idézi elő.

Többet nem is fecsegek ki a történetből, meghagyom a szerzőnek, aki nálam sokkal jobban tud mesélni városi óriáskígyókról, börtönkalandokról, bután gonosz fiúkról és persze a többváltozós pukipor erejéről.

Sajnos arról nem szól a fáma, hogy vajon Nesbø-apu esténként belealudt-e a saját történeteibe, mint történt az nálunk, annak idején. Amennyiben ez a helyzet, akkor azt mondhatom, hogy nem irigykedem. Jó nekem a sajátom.

A gyerekfülnek és a szülők pénztárcájának szerintem nincs is annál jobb hír, mint hogy hamarosan megjelenik a Doktor Proktor második kötete – és lesz majd még újabb kettő(!).

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
Kolibri Kiadó, 2012

»Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«