POSzToljunk | Színház az egész város (1)

Posted on 2012. május 29. kedd Szerző:

0


Most ugrik a majom a vízbe! A június 7. és 16. között zajló XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) lesz az első olyan rendezvény Pécs város életében, amikor a belváros terein, valamint az idén megnyílott Zsolnay Kulturális Negyedben egyszerre kínálnak sokszínű kulturális programokat a látogatóknak.

A fesztivál fő attrakciója 2012-ben is a versenyprogram lesz. A 2011. március 1. és 2012. február 29. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházak előadásait idén Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskei István színész, rendező, koreográfus válogatták, akik hét nagyszínházi és hét kamara- vagy stúdiószínházi produkció szereplése mellett döntöttek.

A versenyelőadások elsősorban a fesztivál centrumában, a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán és Kamaraszínházában kapnak helyet, de két mű a Bóbita Bábszínházban szerepel. A szakmai beszélgetéseket az előadások másnapján a Palatinus Hotel volt Sörözőjében tartják meg Lévai Balázs moderálásában, amelyeket továbbra is látogathat a nyilvánosság.

A versenyprogramot a szakmai testületek által delegált tagokból álló zsűri értékeli. A grémium tagja lesz Takács Katalin színész, Kerényi Imre rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, Szlávik István díszlettervező, Koltai Tamás kritikus, Szakonyi Károly drámaíró és Rimas Tuminas, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója. A színész zsűriben Margitai Ági, Pásztor Erzsi és Gáspár Sándor kapott helyet. Az előadásokat a közönség zsűrije is értékeli, a háromtagú grémiumot sorsolással választották ki.

Szintén a Palatinus Hotel volt Sörözőjében rendezik meg majd a Játszó-társak (Mácsai&Für, Cserhalmi&Pogány) esteket, amely során a közönség a beszélgető művészeket a színházon kívül, a színpadtól távol ismerheti meg. A beszélgetést élő zene kíséri, a vendégek pedig a régió kiváló borászatainak és sajttermelőinek kínálatát kóstolhatják meg.

Minden évben vannak olyanok, akik a színháztermek véges kapacitása miatt lemaradnak a versenyprogramokról. Számukra az évről évre bővülő Országos Fesztiválmelletti Fesztivál (OFF) programjai nyújthatnak vigaszt. Nem fog csalódni azok, aki alaposan körülnéznek a város közterein.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Jókai téren rendezkedik be az OFF Porond, ahol elsősorban az aprónépnek szerveznek színházat. Pilári Gábor MárkusZínháza előadja a Vitéz Lászlót, a Csongor és Tündét, A János vitézt, A helység kalapácsát és Az égig érő fát. A Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva által alapított Hepptrupp Bódog és Szomorilla című előadásával lép fel. Jön Kecskemétről Sipos Katalin és Sisak Péter Tintaló Társulása (Zsigaföstő fest) és a zalai Hottóról Pfeifer Zsófia és Varga Péter Róbert családi bábszínháza, a Ziránó (Babszem Jankó). Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) is bemutatkozik két darabbal (Szemenszedett mese, A székely menyecske meg az ördög).

A gyerekek és a családok a bábelőadásokon kívül találkozhatnak Berecz Andrással, hallgathatnak koncerteket (Bitang Trió, Etnofaun, Harp-Agon Z.T., zzaJ.H Quartett), részt vehetnek Méhes Csaba és a Brass in the Five interaktív zenés játékán (A rézerdő lakói), és a Kathputli indiai esten, de játszhatnak TekergőTér játékain és válogathatnak a Míves Mag Műhely kézműves vásárán.

Hosszú évek kihagyása utána ismét lesz könyvvásár a fesztivál kísérőprogramjai között. A pécsi Kossuth teret az Ünnepi Könyvhéttel egy időben Alexandra könyvtérré keresztelik át. Az érdeklődőket irodalmi estekkel, író-olvasó találkozókkal és esti koncertekkel (például a Specko Jedno, Kaláka, a Napra zenekar, Szirtes Edina „Mókus” és a Fabula Rasa, Kiskalász, Vacka) várják, de lesz musical gála Sasvári Sándorral és Vermes Timeával és a székely lábbábos, mesemondó Csernik Szende (Lábita Színház) is fellép.

Sándor György (forrás: humorszerviz.hu)A Széchenyi téren a Magyar Teátrumi Társaság építi föl gömbsátrát, amelyben tagszínházai stúdió előadásaikkal mutatkoznak be, de Teátrumi Mocorgót, Párválasztókat és könyvbemutatót is szerveznek. A Művészetek és Irodalom Házában a száz éve született színész, rendező Várkonyi Zoltánról nyílik kiállítás, itt rendezik meg a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumát és annak felolvasószínházi programjait, a színházcsinálás értelméről a jubiláló Szinetár Miklóssal beszélget Oberfrank Pál, látható lesz Jordán Tamás (Széllel szembe) és Sándor György (Válogatott rögtönzéseim) stand up estje. Ide várják dzsesszcsemegéivel Bornemissza Máriát és Szakcsi Lakatos Bélát is (In memoriam George Gershwin) és ebben az évben itt tartja évadértékelő tájékoztatóját a Színház.hu portál.