Katarzyna Sowula: Nulla-nyolcszáz

Posted on 2012. május 28. hétfő Szerző:

0


Nulla-nyolcszáz - borítóKatarzyna Sowula novelláiban látszólag nagyon kevés a valódi esemény, csendes, lefojtott hangú monológjaiban emlékképek és vágyálmok, sérülések és remények sorjáznak egészen hétköznapi háttér előtt. Még sincs egy percnyi unalom sem ebben a könyvben.

A varsói hétköznapok bagatell történéseiből egész életutakra láthatunk rá egy pillanat alatt, egy elhibázott mozdulatból (kuka mellé dobott újságpapír galacsinból) több generáció boldogság iránti vágyódása és elkerülhetetlen kudarcai, félresiklásai bomlanak ki hirtelen.

Sowula írásainak ereje éppen ebből, az apróságok mögött feltáruló szédítő mélység megmutatásából fakad, na meg abból a bátorságból, ahogy a szerző, akár egy ejtőernyős, beveti magát az ismeretlen életek sűrűjébe.

Fordította: Keresztes Gáspár

L’Harmattan Kiadó, 2012

ISBN 978 963 236 503

A JAK Világirodalmi Sorozat (leánykori nevén: Műfordító Füzetek) 1994 óta különleges színfoltja a magyar könyvpiacnak. A L’Harmattan kiadói profilja alapvetően hiánypótló és felfedező, azaz fiatal európai szerzők munkáinak bemutatása, illetve olyan nagy hatású könyvek megjelentetése, amelyek elkerülték a hazai könyvszakma figyelmét. A magyarul csak nálunk megismerhető alkotók mellett a sorozat olyan hírességek bemutatkozására adott lehetőséget, mint Venyegyikt Jerofejev, Robert Menasse, Ingo Schulze, Andrzej Stasiuk és Ian McEwan. Sorozatszerkesztő: Krusovszky Dénes