Melinda Nadj Abonji: Galambok röppennek föl

Posted on 2012. május 25. péntek Szerző:

0


Galambok röppennek föl - borítóSokan érezhetik magukhoz közel állónak a vajdasági kisebbségi életet svájci vendégmunkáslétre cserélő magyar Kocsis család jellegzetesen közép-európai történetét.

A regény főszereplője Ildikó, aki szüleivel és húgával hazajár rajongásig szeretett mamikájához a vajdasági kisvárosba, ahol a lakodalmak vigasságán kívül szép lassan megismeri a titkokkal és tragédiákkal teli múltat is. A család küszködését és megfelelni akarását az új hazában idegenellenesség is nehezíti, a honvágyat és az otthon maradottakért való aggódást pedig a ’90-es évek jugoszláv háborúi súlyosbítják. Nem könnyű tehát megtalálni Ildikónak a maga útját. Mindennek kifejezésére az írónő sajátos nyelvezetet és egyéni mondatszerkezeteket használ, a hétköznapi nyelvet ötvözi a költőiséggel. Köztes nyelv ez, szókincsében és nézőpontváltásokban is rendkívül gazdag, egyszerre több hagyományt, kultúrát képes megidézni.

A szöveget dőlten szedett kifejezések tűzdelik: a német eredetiben is magyarul szereplő és a magyar fordításban németül vagy más nyelveken meghagyott szavak – a kisebbségben élők és kivándoroltak jellegzetes nyelvhasználatához hűen.

Eredeti cím: Tauben fliegen auf

Fordította: Blaschtik Éva

Magvető Kiadó, 2012

ISBN: 978 963 142 9633