Hogyan nőjünk fel egy állatkerthez | Cameron Crowe: Az igazi kaland

Posted on 2012. május 1. kedd Szerző:

0


Írta: Szeifert Natália

Az igazi kaland - plakátHabár Cameron Crowe filmje az azonos című, igaz történetet elbeszélő könyv alapján készült – és az összefüggést csak tovább erősíti, hogy a magyar kiadást a film szereplőivel reklámozzák –, az alapvető elemeken kívül nem sokat tartott meg a történetből. Mindenesetre remek ötlet volt Benjamin Mee bőrébe bújtatni Matt Damont, aki szépen beleérett a negyvenes apuka szerepkörbe. Egyenrangú partnere a dacos kamasz fiát, Dylant játszó Colin Ford. A könyvvel ellentétben a film jórészt kettejük története. Na meg az állatkertvásárlásé.

Benjamin Mee kalandkedvelő újságíró egyedül neveli két gyermekét, az angyali külsejű kisiskolás Rosie-t (Maggie Elizabeth Jones) és a „legrosszabb korban” járó fiát, Dylant. A srácnak nemcsak a kamaszodás nehéz időszakát kellene most meg- és túlélnie, de meg kell valahogy birkóznia édesanyja elvesztésével is. Végleg véget ért a gyerekkora, pedig még éppen csak kezdett volna belejönni a lázadozásba.

A film nem árulja el, hogyan halt meg az anya, csak annyi derül ki, hogy a család traumája viszonylag friss, és azt is azonnal látjuk, hogy Benjaminnek nem kis falat a gyerekek, a háztartás és a munka összeegyeztetése. A néző meg sem lepődik, hogy Dylannel gondok vannak az iskolában. A tanárai nemcsak a magatartását kifogásolják, hanem azt is, hogy a képzőművészeti órán levágott fejű embereket, és hasonló borzalmakat rajzol. És nem csak ott. Állandóan magánál hordott rajzfüzete is telis-tele van szörnyekkel és zombikkal, és meg kell hagyni, egész jól rajzol.

A zűrzavaros reggelek, a jóképű, fiatal özvegy körül legyeskedő anyukák, a szinte néma kamasz fiú, akit sorozatos problémák miatt egyszerűen eltanácsolnak az iskolából, megérleli Mee apukában az elhatározást, hogy változtasson az életén. Nemcsak a sajátján, de az egész családén. Egy szép (tényleg szép és napos) napon felmond a munkahelyén, és családjával együtt költözni készül. Hogy hová, még nem tudja. Új ház, új környezet, új iskola a gyerekeknek, új munka – hátha a fájdalmak, gondok is elmaradnak mögöttük a régi élettel együtt. Benjamint bátyja, Duncan (Thomas Haden Church) is lazításra biztatja, de aztán égnek áll a haja, amikor megtudja, hogy itt többről lesz szó, mint egyszerű költözésről vagy munkahelyváltásról.

Az igazi kaland - Colin Ford, Matt Damon, Maggie Elizabeth Jones

A Mee család egy álló napot tölt különféle házak nézegetésével, és egyik sem tetszik nekik. Végül egy olyan helyre is elautóznak, amit az ingatlanos meg sem akart mutatni, annyira reménytelen. A ház azonnal megnyeri a kis Rosie és édesapja tetszését, a környezet is csodálatos, csak van egy kis bökkenő. Egy csődbe ment, elhanyagolt állatpark jelenti a házhoz tartozó birtokot. És itt nemcsak békésen sétálgató pávák laknak, de tigrisek, kenguruk, tarajos sülök… – szóval, Rosemoor bizony egy valódi állatkert.

Benjamin persze hezitál, de végül meggyőzi az igazi kaland lehetősége, és nem riad vissza attól a temérdek új feladattól, amit a park üzemképessé kalapálása jelent. Na meg bizonyára nyom valamicskét a latban, hogy a kis Rosie olyan boldogan várja, hogy odaköltözzenek. Nem úgy Dylan. Neki esze ágában sincs a világ végén lakni. Nem akar állatokat. Nem akar költözést. Nem akar senkit. Az édesanyját akarja, akit soha egy szóval sem említ.

Az igazi kaland - RosemoorA legerősebb jelenet talán a filmben, amikor az apja fejéhez vágja, hogy elege van ebből az egész cirkuszból, az apja csak a hülye állatkerttel foglalkozik, ő meg azt sem tudja, hogyan kell borotválkozni. És bevágja maga mögött az ajtót. Benjamin kétségbeesetten kiabál utána, hogy borotválkozzanak, szívesen megtanítja borotválkozni… Annak a nézőnek, akinek van vagy volt kamasz gyereke, itt egészen biztosan elszorul a torka. Ahogy akkor is, amikor a „halálra ítélt” öreg tigris ketrece mellett ülve keresgélik az egymáshoz vezető utat, a hangot, amelyen ők ketten, apa és fia, végre őszintén szólhatnak egymáshoz.

Nos, igen. A film pontosan az ezekhez hasonló, jól bevált összetevőkből készült. Van ebben a koktélban drámakocka, mélypontbogyó, cukorszirup, napfénypálcika, de meg kell hagyni, elég jól keverték. Hiába, az álomgyárban értenek az ilyesmihez. A valódi Benjamin Mee – aki gyermekeivel fel is tűnik a filmben, mint állatkert-látogató – hasonlóan izgalmas, bár kétségtelenül kevésbé szirupos történetéből igazi családi mozi kerekedik ki, amit szívesen néznek a kamaszok és szüleik éppen úgy, mint a kisebb gyerekek.

Cameron Crowe: Az igazi kaland – We Bought a Zoo – amerikai vígjáték, 2011
Magyarországi bemutató
: 2012. március 22. (Forgalmazó: InterCom)

Forgatókönyv: Benjamin Mee könyvéből Cameron Crowe, Aline Brosh McKenna
Zene: Jon Thor Birgisson
Operatőr: Rodrigo Prieto

Szereplők / szinkronhangok:
Matt Damon (Benjamin Mee) Kaszás Gergő
Scarlett Johansson (Kelly Foster) Bánfalvi Eszter
Elle Fanning (Lily Miska) Nagy Blanka
Thomas Haden Church (Duncan Mee) Kőszegi Ákos
Patrick Fugit (Robin Jones) Géczi Zoltán

Posted in: Film, NÉZŐ