Mozgalmas április | Önmagát köszönti a Zsolnay Kulturális Negyed (3)

Posted on 2012. április 19. csütörtök Szerző:

0


Áprilisban második felében két újabb figyelemreméltó eseményre kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyedben. Április 20-án nyílik a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, amellyel végre teljessé válik a negyed állandó tárlatainak kínálata. A látogatók közel 200 műtárgy és dokumentum segítségével tanulmányozhatják a család által hagyományozott örökséget.

Emellett április 27. és május 1. között megrendezésre kerül az I. Zsolnay Fesztivál, amely a kulturális célokra és küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlékegyüttes nyitórendezvénye, egyszersmind hagyományteremtő összművészeti fesztiválja. A fesztiválon április 27. és május 1. között 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével.

MÉG TÖBB PROGRAM A GYEREKEKNEK

KalákaHárom egymást követő nap is tartanak művészeti gyermekfoglalkoztatókat a gyerekeknek. Április 28-án a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet ReArt műhelye a hulladék újrahasznosításával tesznek kísérletet a környezettudatos szemléletformálásra. Lehetőséget adnak praktikus termékek elkészítésére és közösségi foglalkozásra egyaránt.

Április 29-én Agócs Írisz (Cipelő cicák-sorozat, a Maszat-sorozat, a Medvék minden mennyiségben, Julijuli és Mackó) gyermekkönyv-illusztrátor és Holló Anna grafikus (Finny Petra: Gréta garbója) a grafit, zsírkréta, tus, akvarell és olajfesték használatával ismerteti meg az érdeklődőket.

Április 30-án pedig jön a Cellux csoport. A művészet eszközeivel és nyelvével társadalmi és környezeti kérdéseket feszegetnek. A gyerekekkel, felnőttekkel együtt gondolkodnak a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről. Háztartási és városi hulladékokat használnak, hasznosítanak újra, mert a csoport elsődleges célja a környezettudatos gondolkodás átadása. A csoport tagjai közt van iparművész, képzőművész, pszichológus, pedagógus, szociológus és kertész is.

Április 28-án jön a GoBe társulat, aki játékos beavató táncszínházi foglalkozást tart a gyerekeknek Szergej Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus költeménye alapján. Itt lesz Gryllus Vilmos is, aki zenéjével varázsolja el a legkisebbeket.

Április 29-én a Kolompos együttes néphagyományokon alapuló zenés, játékos műsorát hozza el, amelynek a gyermekek az első pillanattól kezdve részei a műsornak – szerepelnek, énekelnek, muzsikálnak az együttessel. Mandel Róbert, a historikus hangszerek specialistája pedig a ritkán hallható középkori zeneszerszámok és a részben feledésbe merült hangszercsodák világába ad izgalmas betekintést az érdeklődő aprónépnek.

Április 30-án a Kaláka gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból álló műsort ad elő, amelyben felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek megismerik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit.

MINDEN MÁS

A pécsi Planetárium belső tere Az április 27-én nyílik a Planetárium, ahol a fesztivál ideje alatt minden nap 50 perces előadások lesznek hallhatók olyan témakörökben, mint például helyünk a világegyetemben, csillagképek-legendák, idegen égboltok alatt, vagy képzeletbeli utazás a galaxisokig.

A fesztivál ideje alatt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szervezésében mutatják be Látványtér 2012 címmel az elmúlt 7 év legjobb és legizgalmasabb színházi díszleteiből, jelmezeiből és látványterveiből nyíló kiállítást a Pécsi Galéria kiállítóterén.

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék kiállítóhelyén, Re: public galériában pedig április 30-án nyílik Bodó Márton gyűjtéséből a Rejtőzés a fényben című plakátkiállítás, amelyen az éjszakai életben az utcáról és zenei rendezvényekről összegyűjtött, letépett vagy megvásárolt plakát anyag legszebb darabjai kerülnek bemutatásra.

Végül az idén először hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Zsolnay Kulturális Negyed Bora elnevezésű borversenyt is. Április 27-én három kategóriában avarnak győztest. A fesztivál keretében nyilvános kóstoltatáson ízlelhetik meg a borkedvelők a ZSKN fehérborát, a ZSKN vörösborát, valamint Pécs város és a Pécsi borvidék zászlós-, ezzel együtt a Zsolnay család borát, a cirfandlit.

Irány tehát Pécs!

Forrás: zsolnayfesztival.hu