Egy messzi-messzi galaxis | Mesék a Tejúton túlról / Budapest Bábszínház

Posted on 2012. április 19. csütörtök Szerző:

0


Mesék a Tejúton túlrólKi üljön a biciklire? A kisfiú, akié a kerékpár? Vagy a kislány, aki régóta vágyik rá? Ezen civódnak egy játszótéren a testvérek, Bojti és Tücsök, s ahogy huzakodnak, a bringa mindkettejüket elragadja, s elröpíti a messzi égbe. A Tejúton túlra, ahol furcsa birodalmak, a Homokország, a Kőország, a Növényország és a Vasország még furcsább teremtményeivel találkoznak.

Mindannyiukat Tatai Zsolt és Szörényi Júlia kelti életre abban az előadásban, amelyet április 22-én tűz műsorára a Budapest Bábszínház, s éppen a Játszó-tér nevet viselő stúdiójában.

Amint Berg Judit meséjének is, úgy Jeli Viktória pergő adaptációjának is Mesék a Tejúton túlról a címe. Különös történések sorát sugallja, amelyeket a bábrendező-hallgató Erdeős Anna a mindenható fantázia világában bontakoztat ki. Akár a repülők felszálló pályáját, csillagfényű lámpák övezik a kerekező emberpalántákat, akiknek kedves bábalakjait Tihanyi Ildikó tervezte.

A játszótér tárgyaiból, a mászókából, a homokozóból, a mókuskerékből öltenek formát leleményesen a túlvilági lények. A bicikli csengetése finoman szövődik a tágas univerzum hangjaiba, az éter gyermeklelket borzongató, mégis kalandra csábító zenéjébe, amelyet Szemenyei János komponált, s bravúros ritmikájú, játékos dalokkal is tetézett.

Báj és humor jellemzi a – kecskeméti Cirókával közösen létre jött – bábjátékot, amelyre már a háromesztendőseket is invitálják.

Az előadás helyszíne a Játszó-tér nevű, emeleti stúdiószínpad!