Mozgalmas április | Önmagát köszönti a Zsolnay Kulturális Negyed (2)

Posted on 2012. április 18. szerda Szerző:

0


Áprilisban második felében két újabb figyelemreméltó eseményre kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyedben. Április 20-án nyílik a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, amellyel végre teljessé válik a negyed állandó tárlatainak kínálata. A látogatók közel 200 műtárgy és dokumentum segítségével tanulmányozhatják a család által hagyományozott örökséget.

Emellett április 27. és május 1. között megrendezésre kerül az I. Zsolnay Fesztivál, amely a kulturális célokra és küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlékegyüttes nyitórendezvénye, egyszersmind hagyományteremtő összművészeti fesztiválja. A fesztiválon április 27. és május 1. között 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével.

SZÍNHÁZ

A Gyárturisták [Köles Ferenc (PNSZ), Matta Lóránt (Bóbita Bábszínház), Ács Norbert (Budapest Bábszínház), Várnagy Kinga] naponta performansszal színesített idegenvezetést szerveznek a Zsolnay Negyedben.

Törőcsik Mari, Trill Zsolt (fotó:zsolnayfesztival.hu)

Törőcsik Mari, Trill Zsolt (fotó:zsolnayfesztival.hu)

A fesztivál valamennyi napján látható lesz a Zsolnay színház bemutatója, a Tasnádi István Tranzit című művéből készült tánc, játék (rendező: Hargitai Iván). A produkcióban a Színművészeti Egyetem IV. éves zenés-színész hallgatói, báb-szakosai, fizikai-színház szakos hallgatói, valamint a Coincidance Tánccsoport működik közre. Énekel Madarász Eszter és Ódor Botond (Pécs).

Április 29-én landol a Pécsi Légitársaság, akik a Hoppáretikül című, Fringe díjas bohócrevüvel lépnek fel. A színen két bohóc és két retikül verseng a nézők kegyeiért. A különleges bohóctechnikával készült előadás felnőtteknek készült, hogy bebizonyítsa, a nevetés nem csak a gyerekeké.

Április 30-án lesz látható a Janus Egyetemi Színház repertoárjából Csehov Platonovja, valamint Juhász Ferenc Szarvassá változott fiú című műve a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában, Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben (rendező: Vidnyánszky Attila). Matta Lóránt pedig Alessandro Baricco zongoristájának abszurd monológját mondja el (Novecento), aki egy hajón születik, aki az egész életét egy hajón éli le.

Május elsején a Budapesti Katona József Színház egy egész napra elfoglalja a Zsolnay Negyed épületeit. A KATONA MARATON keretében számos színházi produkció közül válogathat a közönség.

A német színész és drámaíró, Torsten Buchsteiner Nordost című darabja a 2002. októberi moszkvai túszdrámát dolgozza fel, amikor 42 csecsen terrorista elfoglalta a Dubrovka Színházat, és a Nordost című musical éppen futó előadását félbeszakítva 850 embert ejtettek túszul. A terroristák követelése az orosz csapatok Csecsenföldről történő teljes kivonása volt; a háromnapos túszdráma végül 130 ember halálával végződött.

A Katona három színésznője (Pálmai Anna, Fullajtár Andrea, Bodnár Erika) a túszdrámában részt vevő három női figura, a csecsen terrorista, a mentésben részt vevő orvos és a színházban rekedt egyik túsz történetét elevenítik meg megrázó hitelességgel. Az előadást a POSzT versenyprogramjába is beválogatták.

Makszim Gorkij Lószúnyog című színjátéka az emberi árulásról és az afölött szemet hunyó lelkiismeretről szól. Hová lesz az eredendően minden gyermekben meglevő jó, ha saját szemünkben is becstelen tetteket követtünk el? Mi történik, ha ez a lelkiismeret felébred? Felébred? Gorkij segítségével Lengyel Ferenc keresi a választ ezekre a kérdésekre.

Fekete Ernő előadásában Weöres Sándor-verseket hallhatunk (A Mennyekbe vágtató prolibusz), sok évtized után újra elmondja Szókrátész védőbeszédét Haumann Péter, Kiss Eszter nőket sorol fel Szabó Lőrinc életéből (Hullám és gumikötél).

Lesz még össznépi játszás és örömzenélés [Mi ez a hang? (Dzsesztetés)], Vajdai Vilmos színész, rendező, zenei dramaturg, a budapesti Katona József színház oszlopos tagja pedig ezúttal a fekete korongok mögött is bizonyítja tudását (DJ Vajdai).

Ezt se feledjük: Vallai Péter és David Yengibarjan Petri György verseiből állított össze irodalmi estet.

BÓBITA 50!

A Bóbita bábszínház társulata 2011/2012-es évedban

A Bóbita bábszínház társulata 2011/2012-es évadban

Éppen fél évszázada, hogy Kós Lajos vezetésével a magyar kultúra színpadára lépett egy pécsi bábegyüttes, amely a magyar televízió „Ki mit tud?”című műsorának köszönhetően rövid idő alatt országosan ismertté vált felnőtteknek szóló, zenés bábparódiáival. A későbbiekben is a zenén és a látványon alapuló, különböző bábtechnikákat mívesen használó és ötvöző formanyelv jellemezte a Bóbitát, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokban egyaránt.

A kis Bóbita azóta felnőtt, idén áprilisban már alapításának 50. évfordulóját ünnepli. (Egy másik jelentős évforduló is ünnepelendő ebben az évben: 30 éve vált bábegyüttesből hivatásos bábszínházzá a Bóbita.)

Ez alkalomból már április 7-én nyílik a nagyközönség számára a Bóbita ötven évét felölelő bábkiállítás. A Bóbita Bábszínház bábmúzeumában korszakot és stílust teremtő bábokat, „emlékező” díszletelemeket, jelmezeket tekinthetnek meg a látogatók egy időutazásként is felfogható kiállításon.

Ünneplés gyanánt az április 21. és 28. közötti héten különböző programok várják a gyerekeket és szüleiket. Április 21-én Kuthy Ágnes rendezésében mutatják be a Péter és a farkas című bábelőadást, 28-án pedig a Zsolnay fesztivál keretében díszelőadásra kerül sor, majd ezt követően az ünnepi gálaműsort láthat a meghívott szakmai közönség – várhatóan az egész bábos társadalom képviselteti magát ezen az eseményen.

Április 25-én Pécs egyik testvérvárosának, Aradnak bábtársulata játssza vendégként H. Ch. Andersen Útitárs című meséje alapján készült bábelőadását, méghozzá 3D-ben és magyar nyelven. Április 27-én egy bábos szakmai konferencia keretén belül tart bábtörténeti előadást Marek Waszkiel, a varsói Színház- és Filmművészeti Egyetem Bábtanszékének rektora, valamint Tömöry Márta dramaturg és Szász Zsolt rendező.

Végül a bábosok is csatlakoznak új otthonuk, a Zsolnay Negyed első nagy program kavalkádjához. Az öt napig tartó Zsolnay Fesztiválon részt vesznek előadásokkal (Zimmezumm, Szeleburdi Gáspár és a Varázshegedű, A bűbájos lakat), kalandjátékkal, bábkészítő foglalkozással és családi majálissal is.

Irány tehát Pécs!

Forrás: zsolnayfesztival.hu

(A folytatásban: Gyerekprogramok & minden más)