BÁBU = BÁbfesztivál BUdapesten

Posted on 2012. április 18. szerda Szerző:

0


 

Harmadízben rendezi meg a BÁBU-t a Budapest Bábszínház. Április 19. és 21. között, három sűrű napon vendégszerepel nyolc előadás, melyeket az idősebb és az ifjabb generációkat egyaránt képviselő bábművészek mutatnak be. A szemle publikuma így nemcsak friss produkciókat, de országra, sőt világra szóló, sokéves sikereket is láthat.

Jelenet a Székely menyecske című bábjátékból

Idestova két évtizede született az Alice Csodaországban (Kolibri Színház) bábjáték verziója, amelynek tucatnyi, Lewis Carroll meséjéből jól ismert karakterét Závory Andrea egymaga eleveníti meg a fesztivál április 19-i nyitóelőadásán (15.00). Nemcsak a talpraesett kislányt, de nyuszit, egeret, hernyót, fakutyát, teknőcöt, homárt és más alakokat. Szintén sikerdarab, a Porondon a bolondom (Bábakalács Bábszínház), benne a századelő, a némafilmes burleszkek és a vásári játékok hangulatát idézi Szluka Judit (17.00), négyféle bábtechnika váltogatásával is elvarázsolva a nagyérdeműt. Este a Stop és a Con Anima (Mikropódium) következik (19.00), amelyet a világjárt, több mint kétszáz fesztiválon megfordult Lénárt András mutat be egyedien szerkesztett, finoman mozgatható, parányi bábjaival.

Marionettek keltik életre másnap, 20-án délelőtt (10.00) a népszerű mesét, A három kismalacot (Ziranó Színház) 10 órakor. A bátor süldőket, meg örök ellenfelüket, az ármányos farkast Varga Péter és Pfeiffer Zsófia hozza közeli ismeretségbe az óvodásokkal. Különleges élményt kínál délután a jávai árnyjáték, Az Esőkirály és szépséges Jázminvirág (15.00). A romantikus történet „színpada” a fehér vászon, amelyen a mesélő, Dus Polett és a táncosok jóvoltából rajzolódnak ki az események, ritka hangszerek élő zenéjével kísérve.

Ezen a napon délután olyan bábszínjáték látható, a Re: Hamlet (17.00), amely szintén sokfelé jutott el a külföldre, s előadója, Sarkadi Bence bizonyította, hogy a shakespeare-i tragédia lényege, költészete, drámaisága tolmácsolható szavak nélkül is, a maga készítette marionettekkel.

Népmesékből fogantak a zárónap, április 21-ei bábelőadásai. Eredetét címében is hirdeti A székely menyecske meg az ördög (Fabók Mancsi Bábszínháza). A mesemondás, a népi éneklés és a bábozás találnak egymásra Fabók Marianna játékában (10.00). Palóc népmeséből született, Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról szól Az élet és a halál vize (Árgyélus Színház, 15.00). A népi hangszerek zenéjével gazdagított előadásban, Écsi Gyöngyi személyében ugyancsak összefonódik a bábjátékos, az énekes és a mesélő szerepe.

Az órácskányi bábjátékok széles keresztmetszetét mutatják az országos bábszínházi kínálatnak a BÁBU-fesztiválon.