Mozgalmas április | Önmagát köszönti a Zsolnay Kulturális Negyed (1)

Posted on 2012. április 16. hétfő Szerző:

0


Áprilisban második felében újabb figyelemreméltó eseményekre kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyedben. Április 20-án nyílik a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, amellyel teljessé válik a negyed állandó tárlatainak kínálata. A látogatók csaknem 200 műtárgy és dokumentum révén tanulmányozhatják a család által a városra hagyományozott örökséget.

Emellett április 27. és május 1. között kerül megrendezésre az I. Zsolnay Fesztivál, amely a kulturális célokra és küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlékegyüttes nyitórendezvénye, egyszersmind hagyományteremtő összművészeti fesztiválja. A fesztiválon április 27. és május 1. között 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével.

A Negyed izgalmas nyílt és zárt terei öt napon át adnak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és hazai előadóknak. A francia, portugál, román, szerb fellépők mellett – többek között – a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, a budapesti Katona József Színház, a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, a Kaláka, a Hősök és neves DJ-k lépnek fel új, hagyományteremtő fesztiválon.

A Zsolnay név védjegy. Egyet jelent az újszerű technológia és a művészet sajátos, sokoldalú interpretációjával, az innovatív gondolkodással, az európai szemléletmóddal és az Európára való nyitottsággal. A Zsolnay név ugyanúgy összefonódott újításaival, mint Pécs örökségével.

A programok a negyed egész területén zajlanak majd. A nagyobb koncertekre a több ezer férőhelyes Pirogránit udvaron felállított szabadtéri színpadon és az E78-ban kerül sor, a kisebb előadások, kísérőprogramok a Bóbita Bábszínház és a Zeneművészeti Intézet előadótermeiben, az Apostolos teremben és a negyedben található vendéglátóhelyeken (ÁrTér Kávézó és Társalgó, BÁRcsak Kávézó) zajlanak.


MINDEN, AMI ZENE

Április 27-én a Széchenyi térről zenés fel- és kivonulás indul. A rendkívül pörgős balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs etnozenét és moldvai tánczenét játszó Fanfara Complexa, valamint a balkáni dudazenét megszólaltató Agostones irányítja a fesztivállátogatókat a negyedbe. A nyitónap estéjén mindkét zenekar koncertet is ad a nagyérdeműnek. Este fellép Boban Marković és a 25 éves múltra visszatekintő rézfúvós zenekara, valamint a képzőművész, filmes, szövegíró Rutkai Bori és együttese, a Specko Jedno adja elő főleg orosz és latin zenei hagyományokat követő dalait.

Április 28-án itt lesz a historikus zene hazai apostola, a Mandel Quartet, valamint Lajkó Félix, a vajdasági hegedűvirtuóz, aki régen várt citerás albumát mutatja be. Meghallgathatjuk az örmény származású David Yengibarjan tangóharmonika-játékát is, amelyet az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje inspirált. A távolról jövők is megismerkedhetnek a 2010 nyarán alakult pécsi zenekarral, a Boja-val. A 2011-es Budapest Fringe Fesztiválon a világzene kategóriában különdíjjal jutalmazott együttes a magyar népdalokat ötvözi a progresszív jazz-rock elemekkel. Fellép még a különféle műfajokkal és stílusokkal barátkozó colorStar és a magyar underground egyik legjelentősebb alt/kontraalt énekesnője, az albán származású Alba Hyseni is.

A zenei színtérre öt év kihagyás után új formációban visszatérő Madredeus együttes április 29-én a Kodály Központban lép fel. Zenéjüket a portugál fadóhoz hasonló melankolikus dallamok jellemzik, ugyanakkor stílusuk sokkal szélesebb alapokról építkezik. Megtalálható benne a jazz, a spanyol gitárzene és a brazil dallamvilág is. Ugyanezen a napon koncertet ad a huszonnégy évvel ezelőtt Kecskeméten megalakult Csík zenekar, amely a 2000-es sydney-i nyári olimpiai játékok megnyitóján a magyar népzene egyik reprezentánsa volt.

Előad az olasz La Tresca, ők szülőföldjük és tágabb környezetük legendáit kutatják és mesélik, valamint a Deák zenész testvérek (Sára, Anna, Márta és György) vonósnégyesét is meghallgathatjuk. Ugyancsak a fesztivál egyik vendége lesz Palya Bea is, akinek pályáján a népzene, a közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozó világzene és a jazz mellett jó ideje a szefárd zene is fontos sarokpont lett, április 29-én este ez utóbbit élvezheti a negyedbe kilátogató közönség. A pécsi Csőke Renáta Quartet többségében roma népdalokat, balladákat felvonultató repertoárjukat mutatják be, melyeket az arab és indiai hangzásvilág ugyanúgy inspirál, mint a jazz vagy a latin zenei stílusok.

Április 30-án a híres magyar ütőegyüttes, az Amadinda ad koncertet a Liszt Ferenc Hangversenyteremben. A formáció olyan világszerte ismert művészekkel működik együtt, mint Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Schiff András, Ligeti György, Kurtág György vagy John Cage. A kultikus francia ütőegyüttes, a Les Tambours du Bronx kizárólag Pécsett adja elő szintetikus hangok, minták és ének kíséretében erőteljes ritmusban eljátszott dalait. Energikus zenéjükben az industrial, az afrobeat, a drum’n’bass, a hip-hop, a rock, a metal, a hardcore keveredik, de minden esetben a dob a leghangsúlyosabb hangszer. Fellép az Airtist, mely –mint eredetei zenei elgondolás – a legősibb hangszerekkel és emberi hanggal teremti meg az elektronikus tánczene hangulatát. Takáts Eszter ezúttal alternatív akusztikus kísérettel érkezik, és meglepetésül elhozza legújabb lemezének producerét, Sziámit is, aki több dalban közreműködött. Az érzékeny Eszter és az alter fenegyerek találkozása új, izgalmas utakat, dimenziókat nyitott a pécsi énekesnő zenei gondolkodásában.

Május elsején a Kansasi Egyetem számos díjjal kitüntetett hallgatója, Daniel Jared Bruggeman amerikai zongoraművész az American Corner – Pécs szervezésében koncertezik. Az utóbbi évek legizgalmasabb és talán világszerte legelismertebb osztrák együttese, a Bauchklang is hallható lesz (előzenekar: Hősök). A hattagú csapat hangszerek nélkül, az emberi hangot használva alkotja meg a semmihez és senkihez nem hasonlítható zenei univerzumát.

A fesztivál ideje alatt fellépnek neves DJ-k (például: DJ Scratchy és DJ Zöld), valamint lesz zenei workshop is. Balázs Elemér, hazánk egyik legkiválóbb jazzdobosa az ütős hangszerek-, testvére, Balázs József, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb zongoristája a billentyűs hangszerek-, Lakatos Pecek Krisztián pedig a nagybőgő rejtelmeibe nyújt betekintést nap mint nap.

A Mediawave és partnerei, a román Clopot Alapítvány és az olasz Thém Romano pedig április 30-án este kísérletet tesz a kávéházi zene autentikus roma gyökereinek felkutatására, egyben progresszív újraértelmezésére.

Irány tehát Pécs!

Forrás: zsolnayfesztival.hu

(A folytatásban: Színház & Bábszínház)