Boldog békeidők hangulata | Hamarosan nyílik a Rózsavölgyi Szalon

Posted on 2012. március 24. szombat Szerző:

0


S. E.

Rózsavölgyi Szalon - Fotó: Éder VeraÚj kulturális helyszínt mutatkozott be: április 11-én, a Költészet Napján nyílik meg a budapesti Belvárosban a Rózsavölgyi Szalon. A patinás Rózsavölgyi Zeneműbolt fölött található kis ékszerdoboz napközben kávéházként, esténként koncertteremként, színházként működik majd.

A Rózsavölgyi Zeneműbolt a főváros legrégebben működő üzlete. A kottákkal való kereskedést a mai helyszíntől alig néhány méterre kezdte meg 162 évvel ezelőtt Rózsavölgyi Márk, a neves zeneszerző fia, aki akkoriban már kottamásolással kereste a kenyerét. Az üzlet a jelenlegi helyén éppen 100 évvel ezelőtt kezdte meg. Az évforduló alkalmából a mára már igencsak elavult üzletet teljesen felújították, ahol a 21. század elvárásainak megfelelő, ám mégis korhű körülmények között vásárolhatunk könyveket, hangszereket és kottákat és hangzó anyagokat.

A Rózsavölgyi cég tevékenységéhez a kezdetektől hozzá tartozott a koncertek szervezése is. A jelenlegi cégcsoportban ez a tevékenység hasonlóan megtalálható a Pentaton Koncert- és Művészügynökség keretei között. Ezért a most nyíló Szalon programjait is természetesen a saját cég szervezi, a programokban pedig kiemelt szerepet kapnak azok a művészek, akikkel az ügynökség gyakran dolgozik együtt. A Szalon háziasszonya és művészeti vezetője Zimányi Zsófia.

A sajtóbemutatón ízelítőt adtak a tervezett programokból is. A Költészet Napján sorra kerülő megnyitón zene és költészet találkozik majd, a bemutatón is résztvevő Tóth Krisztina költő és Miklósa Erika operaénekes, valamint Kemény István költő estjét tekinthetik meg.

Ízelítőt kaphattak a jelenlévők egy készülő színházi produkcióból is. Anna Gavalda: Szerettem őt című világhírű regényének kamaradrámává átdolgozott változatát április 26-án mutatják be Györgyi Anna és Szilágyi Tibor szereplésével.

Jordán Tamás - Fotó: Éder Vera

Jordán Tamás - Fotó: Éder Vera

A jelenlévőket lenyűgözte és megnevettette Jordán Tamás, akinek Széllel szemben – poénok és poémák című szólóestjét májustól veszi műsorára a Szalon. A személyes történetekből és versekből összeálló est művészi válasz kíván lenni a sokszor silány, ám népszerű stand-up komédiázás által támasztott kihívásra. A rövid bemutatkozás alapján biztosan remekül fog szórakozni mindenki, aki megnézi a Jordán-show-t.

Szombat délelőtti programként újraindul a több évtizedig sikerrel futott Cimbora című műsor az eredeti főszerkesztő-műsorvezető, Érdi Szabó Márta vezetésével, és amelynek felvételeit a Magyar Televízió sugározza majd.

Az első három hónapban fellép még a Rózsavölgyi Szalon színpadán többek között Falusi Mariann, Udvaros Dorottya, Papadimitriu Athina, Szirtes Edina Mókus, Ráckevei Anna, Kováts Kriszta, Sárik Péter, Érdi Tamás, Esterházy Péter, Lukács Miklós és Grecsó Krisztián.

A részletes programot a www.rozsavolgyi.hu oldalon követhetik végig.

A Szerep Művészeti Portálon megjelent írás szerkesztett változata.