Tóth Szabolcs Töhötöm: Első leütés

Posted on 2012. január 29. vasárnap Szerző:

0


Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek

Első leütés - borítóAkadnak, akik azt mondják, az újságírás nem tanítható. Vannak, akik szerint a jó riporter a szerkesztőségek sötét zugaiban terem, vagy még inkább, erre születni kell és kész. Ennek a könyvnek alapvetése, hogy ez nem így van.

Abból indul ki, hogy sokféle ismeret, gyakorlati tanács, vagyis mindaz a tudás átadható, amely e hivatás gyakorlói között hosszú-hosszú idő alatt – ha úgy tetszik, az athéni Thuküdidésztől az amerikai Bob Woodwardig – összegyűlt és kikristályosodott. És amely tudás, bármennyire sok újdonságot rejt is mondjuk egy iPhone-ra megírt, hírgyűjtő alkalmazása, az újságíró számára nélkülözhetetlen a web 2.0 forradalom után is. Hogy a fundamentumok, amelyekre a kezdő és a gyakorlott hírlapírónak is érdemes építkeznie, megtanulhatók – akár egy könyvből.

Épp ezért ez a könyv elsősorban a gyakorlatra összpontosít. Olyan kérdésekben ad tanácsokat, amelyek a mindennapi újságírói munka során merülnek fel. Hogyan és hol találod meg? Hogyan kérdezd? Miképpen írd le? És természetesen, hogyan fedezd a hátadat, ha veszélyes terepre tévedsz kutakodásod során? Mindeközben az »Első leütés« a gyakorlati tudnivalókhoz szükséges elméleti kérdéseket is feldolgozza, és ezáltal olyan átfogó munkát ad az olvasó kezébe, amelyet a profi vagy civil újságírók kézikönyvként, az újságíró iskolákban vagy kommunikáció szakon tanulmányokat folytatók tankönyvként használhatnak.

Másfél Flekk Kiadó Kft., 2011

ISBN: 978 963 081 4126