Lengyelország – rövid(filmek)en

Posted on 2012. január 25. szerda Szerző:

0


A Lengyel Intézet új programsorozattal jelentkezik 2012 januárjától »Lengyelország – röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról« címmel. A filmeket kéthetente, csütörtök esténként mutatják be a Lengyel Intézet mozitermében.

Lengyelek és magyarok jól ismerik egymást, sokat tudnak egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, azoknak az embereknek a munkásságával, akiket most a budapesti Lengyel Intézet bemutat a magyar nagyközönségnek. A filmekkel közelebb lehet hozni ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket mindazokhoz, akik beszélnek lengyelül vagy angolul. Az intézet kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozata olyan alkotásokat mutat be, mint Jolanta Delewska nagyszerű Po-Lin című filmje, mely a háború előtti lengyel zsidóságról fest hiteles képet, vagy mint A plakát másik oldala (Druga strona plakatu), mely a lengyel plakát történetén keresztül mesél az átalakulásról, a jelenkori lengyel társadalomról.

A program keretében vetítik a Krzysztof Komeda zeneszerzőről, jazzmuzsikusról, de mindenekelőtt a kommunista Lengyelország ellenzéki művészéről szóló filmet, melynek címe Komeda. Az élet zenés ösvényei (Komeda. Muzyczne ścieżki życia). Portrésorozatot mutat be a Világhírű lengyelek karrierjei (Światowe kariery Polaków), olyan lengyeleket, akik tehetségük révén világhírnévre tettek szert, mint Agnieszka Holland filmrendező, Tomasz Stańko trombitás, jazzmuzsikus vagy az Oscar-díjas operatőr és filmrendező, Janusz Kamiński. Nem lenne teljes a kép a lengyel filmtörténet leghíresebb alkotójáról, Andrzej Wajdáról készült portréfilm nélkül. Szerzője a nagy filmes mesteriskolájának négy tanítványa. A Katyń című film forgatásán készült felvételeket Wajda őszinte, személyes vallomásai egészítik ki.

Program

Január 26. Po-Lin / Emlékmorzsák
február 9., február 23. Világhírű lengyelek karrierjei / Światowe kariery Polaków I-II.
március 8. A plakát másik oldala / Druga strona plakatu
április 12. Andrzej Wajda: Csapó! / Andrzej Wajda: Róbmy zdjęcie!
április 26. Komeda. Az élet zenés ösvényei / Komeda. Muzyczne ścieżki życia
május 10. A szabadság hívószava – Beats of Freedom / Zew wolności – Beats of Freedom
május 24. Játékok / Zabawki

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal vetítik a Lengyel Intézetben (1065 Budapest, Nagymező u. 15.), minden vetítési napon 18.00 órai kezdettel. A belépés díjtalan.