Mindenkinek csak egy önéletrajza van | Andrzej Wajda: Katyn

Posted on 2011. november 17. csütörtök Szerző:

0


Írta: Oroszi Agi

KatynAndrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmje, a Katyn a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú, reménytelennek tűnő évekig várt.
1939. szeptember 1-én Németország lerohanta Lengyelországot, majd a Ribbentrop–Molotov-paktum záradékában foglaltak alapján a Szovjetunió jogot formált az ország keleti területeinek megszállására. A két szomszéd által együttesen indított háború következtében a fiatal lengyel állam megszűnt létezni. Egyik oldalról Németország, a másikról pedig a Szovjetunió falta fel.

Közvetlenül a háború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek Magyarországra, amely a németek neheztelése ellenére is befogadta őket. A menekültek ügyeinek intézését id. Antall József kormánybiztos irányította.

230 ezer lengyel katona került ekkor orosz hadifogságba. Közülük az oroszok 22 ezer tisztet, valamint a lengyel értelmiség legjavát, többségében tartalékos tiszteket mészároltak le a katyni erdőben létesített fogolytáborban, akik tanárként, egyetemi professzorként, mérnökként vagy orvosként élték volna életüket békeidőben, köztük a rendező édesapját, Jakub Wajda századost is.

A kivégzéseket 1940 áprilisától kezdve hónapokon keresztül hajtották végre. A tömegsírokat a németek fedezték fel 1943-ban, majd a német Szárazföldi Erők Főparancsnoksága utasítására megkezdődött a feltárásuk. A Lengyel Vöröskereszt által nemzetközi szakértők (köztük a magyar dr. Orsós Ferenc) bevonásával végzett, 1943. április 17. és június 3. között lefolyt exhumálás során nyolc tömegsírt tártak fel, melyekből 4243 lengyel tiszt maradványait emelték ki. Valamennyien a kozelszki NKVD-tábor lakói voltak, tarkólövéssel végezték ki őket.

Katyn

Az elhurcoltak hozzátartozói évekig nem tudták, hogy szeretteikkel mi történt. Csak reménykedni tudtak, hogy az újságban leadott névsor nem tartalmazza nevüket. Amíg a vizsgálatok, naplók alapján teljes képet nem kaptak a katyni mészárlásról, addig minden egyes nappal élt bennük a remény: haza fognak jönni.

A német hadsereg propagandájában fel akarta használni ezt a felfedezést, ezért nyilatkozatokat próbáltak kicsikarni az áldozatok hozzátartozóitól. Kevés sikerrel. Szmolenszk visszafoglalása után (1943. szeptember 25.) szovjet operatív és nyomozótisztekből álló csoport érkezett Katynba, hogy az igazi elkövetőkre utaló nyomokat eltüntesse, s a németekre terhelő bizonyítékokat állítson elő.

A Katynban történteket mind a Szovjetunióban, mind a kommunista Lengyelországban ki akarták törölni a köztudatból. A bűntetteket pedig a németek kegyetlen, náci politikájának állították be.

Több mint hatvan évnek kellett eltelnie, hogy a Kremlben beismerjék: a tömeggyilkosságot a szovjet kommunista párt politikai bizottsága rendelte el, Sztálinnal az élen. Wajda szempontjai azonban mentesek a napi politikától: „Ez egy gyászfilm, egy elégia, amely azt mutatja be, hogyan történt a tragédia. Nem politikai film, mert ami történt, túl fájdalmas, túl tragikus ahhoz, hogy bárki politikai célokra használja Lengyelországban vagy bárhol másutt” – mondja filmjéről, melyet 2008-ban Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.

A film nem oszt meg, hanem rávezet arra, hogy magunknak vonjuk le belőle a tanulságot. Központilag kiadott nyilatkozatok, állásfoglalások, a hatalom fenyegető árnyéka mindenütt megfosztja az embert emberségétől. A félelem a mindenütt jelen lévő, láthatatlan hatalomtól, ami ráveszi az embereket a hazugságra, megalkuvásra és olyan cselekedetekre, amelyeket józan ésszel sosem tennének meg. Mert ez fel sem fogható.

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda: Katyn, 2007

Magyarországi bemutató dátuma: 2008. április 17.

Rendező: Andrzej Wajda
Író: Andrzej Mularczyk
Forgatókönyvíró: Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski, Andrzej Wajda
Zeneszerző: Krzysztof Penderecki

A főbb szerepekben:

Artur Zmijewski (Andrzej)
Maja Ostaszewska (Anna)

Hivatalos előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ