Lökött, mégis lehetséges | Christopher Moore: Biff evangéliuma

Posted on 2012. január 10. kedd Szerző:

0


Írta: Oroszi Agi

Biff evangéliuma - címlapMiért ne lehetett volna (eleinte) Jézus is teljesen normális gyerek, aki aztán felfedezett önmagában valamit, ami mindnyájunkban ott van, csak mélyen eltemetve? Miért ne lehetett volna neki is legalább egy igaz és hű barátja, aki a síron túl is ragaszkodik hozzá, kitart mellette?

Az is elgondolkodtató, milyen kevés valós információnk van arról a személyről, aki kétezer évvel ezelőtt állítólag olyat tett, amit azóta senki. Ráadásul tetteire, tanításaira épül népek történelme, művészete, hite. Jézus története nagyjából mindenki számára ismert: csodatételek, gyógyítások, tanítások, hívek, rosszallók, árulás, ítélet, megfeszítés, halál, feltámadás. Azonban Christopher Moore könyve, a Biff evangéliuma egy lökött, mégis lehetséges verzió arról a harminc évről, ami valamiért kimaradt a Bibliából.

Egyszer a Fiú parancsba adja Razielnek, a tökkelütött és agyilag zokni angyalnak, hogy sürgősen támassza fel Lévit, akit Biffnek hívtak. Ugyanis a Bibliából és egyúttal Józsua (Jézus) életéből hiányzik három évtized, ez pedig enyhén szólva elég gáz. Szóval, dolog van, és Biff az egyetlen hiteles forrás Józsua életét tekintve.

Biff szerint nemcsak az ominózus harminc év hiánya pofátlanság, hanem az is, hogy róla aztán totál megfeledkeztek. Oké, egyszer Márk megemlíti az evangéliumában, hogy ott volt, és annyi. Ettől azért Biffnek kissé elborul az agya.

Raziel egy szállodai szobába zárja Lévit (aki Biff, de ezt most már mindenki tudja), ő pedig nekilát, hogy megírja az ötödik evangéliumot arról az időszakról, amit Józsuával együtt töltöttek. Közben Raziel keményen küzd (azaz ordítva kommunikál) a szappanoperákkal és beszélgetős műsorokkal a tévé előtt terpeszkedve. Biff időnként megpróbálja Razielt felvilágosítani a televízióval kapcsolatban. De az angyal agya egyszerűen nem veszi be azt a tényt, hogy a filmsorozat nem egyenlő a valósággal. Bár Raziel agya sok más dolgot sem képes feldolgozni soros kapcsolásban, nemhogy párhuzamosan.

Oké, Razielnek vannak dramaturgiai szempontból hatásos belépői, például jókor jelenik meg jó helyen – jólvanna. De azon kívül, hogy a hétköznapi emberekre ráhozza a frászt, másra nem képes saját IQ-ból.

Most komolyan, mit gondoljak Razielről, aki angyal létére leginkább Pókemberrel tud azonosulni?! Inkább ráhagyom, hamarabb szabadulok.

Biff és Józsua gyerekkoruk óta remekül kiegészítették egymást, sülve-főve együtt voltak minden balhéban, amibe csak keveredhettek. Oké, Józsuának volt némi messiás beütése, de Biff ezt megszokta, az ő szemében Józsua tök normális ember volt. És ez volt a lényeg: normális.

Meg aztán minden messiás/hős/ikon mellé kell valaki, aki nem idolként látja, kezeli őt. Így Józsua egyre nagyobb elszántsággal tanulhatta a messiáskodást a napkeleti bölcsektől, miközben Biff feltétel nélkül támogatta mindenben, és nagyon vigyázott rá.

Christopher Moore

Christopher Moore

Követték a miszticizmus és a mágia útját Boldizsár segítségével. Egy időre buddhista szerzetesek lettek Gáspár kolostorában; és még kungfuzni is megtanultak. Aztán Indiába mentek, hogy Menyhérttől elsajátítsák a tökéletes szabadságot meditáció révén; de előbb Kálí népszerűségi indexén rontanak valamelyest.

Azonban Biff sem tudta megakadályozni Józsua sorsának beteljesülését. Pedig Isten látja lelkét, ő mindent megtett, hogy megmentse barátját a keresztre feszítéstől. És a bosszú sem hozott enyhülést Biffnek…

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Christopher Moore: Biff evangéliuma

Agave Könyvek, 2006, 2009, 2011