Mesevárossá válik Pécs | Adventi művészeti, kézműves és mesevásár a Széchenyi téren

Posted on 2011. december 4. vasárnap Szerző:

0


Szombaton kezdődött és december 23-ig a mesevárossá változott Pécs adventi készülődése. A város főterén zajlik az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár. A város apraja-nagyja a Széchenyi téren együtt ünnepelhet a vásár ideje alatt, a tűz körül mesélhet és hallgathatja a meséket, ismerősöket és ismeretleneket.

A pécsi önkormányzat által szervezett adventi eseménysorozat résztvevője lesz többek között a Bóbita Bábszínház, Berecz András, a Márkus Színház, kicsik és nagyok közösen díszíthetik a mézeskalács Dzsámit, a felnőttek megkóstolhatják a város forraltbor-főző csapatainak alkotásait.

A város meghívására hetvenhét, mesélő kedvű, pécsi tüke (és nem tüke) az adventi hétvégéken gyermekmesékkel, péntek esténként pedig felnőtt mesékkel varázsolja el az arra járó nagyérdeműt. Az egyedülálló közösségi akció egyrészt a mese műfaja mellett kampányol, másrészt tiszteleg az erős pécsi és dél-dunántúli kötődésű nyelvgéniusz, Weöres Sándor emléke és költészete előtt. Weöres 1933-ban költözött Pécsre, ahol beiratkozott az egyetemre. Fülep Lajossal és Csorba Győzővel is jó kapcsolatba került ekkoriban, és az egyetemi évei alatt alapította Öttorony című folyóiratát is. Néhány évig utazgatott, majd felkérték az 1941-ben felállított Városi Könyvtár vezetésére, amihez Várkonyi Nándornál szerzett gyakorlatot a pécsi egyetem könyvtárában.

A Mesevásáron Bertók László költő és Pálinkás György író idézi majd meg Weöres Sándor emlékét, melyet a Galagonya című örökbecsű opusz követ, méghozzá harmincháromszor elszavalva, természetesen a sötétben, tűz körül, egyfajta mágikus hangulatban, meglepetéssel. De erről csak a helyszínre látogatók szerezhetnek tapasztalatot.

Pécsi civilszervezetek és a Caritas részvételével csatlakoznak az országos karácsonyi „Cipősdoboz akcióhoz”: az adakozók cipősdobozokba teszik adományaikat, és úgy adják le rászoruló családoknak és gyerekeknek. A művészeti vásáron pécsi és Pécs környéki művészek alkotásai vásárolhatók meg, természetesen a kínálat összeállításnál figyelembe veszik, hogy kisebb anyagi értékű művek is szerepeljenek, s így pécsi kortárs művészek alkotásai is kerülhessenek a fa alá.

Kürtőskalács, pecsenyék, rétesek, Pécs környéki kistermelők finomságai, mesemondók, középkori mutatványok és még sok program hozza közelebb egymáshoz a városlakókat, a Kossuth téren pedig a már évek óta jól ismert kézművesek várják őket.

Részletes program itt: Eozinmagazin