Kié a gyerek? | Dennis Lehane: Hideg nyomon

Posted on 2011. november 19. szombat Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Dennis Lehane: Hideg nyomonAmanda McCreadyt édesanyja egyedül hagyta otthon. A bejárati ajtót sem zárta kulcsra. Kis baj lenne mindkettő, de Amanda csak négyéves, a mama viszont alkoholista és drogos. Mire az átmulatott éjszaka után hazaér, a gyerek eltűnt az ágyból. Dulakodásnak nyoma sincs, a környéken élők sem láttak-hallottak semmit, mindenki emberrablásra gyanakszik. A sajtó éjjel-nappal a lány eltűnésével foglalkozik, az egész bostoni rendőrség őt keresi, de senki sem találja.

Miközben az anya ostoba tompultságában a hirtelen jött népszerűségnek örvend, Amanda nagynénje felkeresi Patrick Kenzie-t és Angela Gennarót, hogy segítsenek a kislány felkutatásában. A környéken hírnevet szerzett magánnyomozó párosnak elege van az erőszakból, a szenvedésből és a halálból. Újabban sokkal szívesebben vállalnak el biztosítási csalásokkal, céges hivatali visszaélésekkel vagy válóperekkel kapcsolatos megbízásokat. Tudják azt is, hogy Amerikában naponta több ezer gyermek eltűnik, és sokan sohasem kerülnek elő. Ráadásul Amandát oly sokan keresik, hogy ehhez ők aligha tudnak bármit is hozzátenni.

A nagynéni eltökéltsége láttán azonban mégis elvállalják a szakmailag is nagy presztízsű ügyet. A rendőrség előbb nem örül túlságosan jelenlétüknek, ám hamarosan egymással együttműködve erednek a lecsukott drogdílerek és a rács mögül szabadult pedofilok nyomába. Ahogy azonban egyre jobban alámerülnek a bostoni alvilág mocskos ügyeibe, a párosban erősödik az érzés, hogy valami nagyon nem stimmel…

Dennis Lehane Kenzie–Gennaro sorozatának (Egy pohárral a háború előtt; Sötétség, fogd meg a kezem; Megszentelt életek) főhősei jól ismerik a bostoni munkásnegyedek utcáinak krimóit, a környékbeli galerikat, a rossz arcú és kétes hírű figurákat. Olyan helyekre van bejárásuk, ahova épeszű ember be nem tenné a lábát. Lehane a nyomozópáros szemszögéből rajzolja meg Boston szociográfiáját, ahol néha a legfontosabb a pia vagy egy adag kokó. A többi nem számít.

Nagyfokú helyismeretüknek köszönhetően olyan eseteket is megold a két privát kopó, amelyeket a hatóságok legszívesebben a fiók mélyére zárnának el. Ha igazságérzetük megköveteli, nem riadnak vissza egy kis törvénytelenségtől sem. Ők ugyanis nem a törvényt szolgálják, hanem bajba jutott embereknek nyújtanak segítséget.

A sorozat negyedik darabjában, a Hideg nyomon című regényben Lehane a korábbi kötetekben megismert aprólékossággal építi fel a cselekményt. A történet lassúdad kibontakoztatását követően módszeresen növeli a benne rejlő feszültséget, pattanásig feszítve a húrt. A regény igazi erőssége a végkifejletben felvetett erkölcsi dilemma: az olvasónak éppúgy színt kell vallania, ahogy a mű szereplői sem kerülhetik el, hogy szembenézzenek döntéseik következményeivel.

Dennis Lehane

Dennis Lehane

A könyvből azonos című filmváltozatot készített Ben Affleck 2007-ben, gyerekkori barátjával, Aaron Stockarddal közösen, a főszerepekben olyan sztárokkal, mint Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris és Amy Ryan. Az adaptáció alapjául szolgáló irodalmi mű csak most, négy évvel a film bemutatása után került magyar nyelven a boltokba.

Ritkán fordul elő velem, hogy a mozi után olvasom el a filmre vitt nyersanyagot. A feldolgozás legtöbbször nyomába sem ér az írott műnek. Ezúttal a kivételek egyik esetével találkoztam. A regény feszes ritmusával és szívbemarkoló mondanivalójával ugyanolyan nagy hatást tesz az olvasóra, mint amennyire mellbevágó volt Affleck filmje. A könyv élvezeti értékéből pedig mit sem von le, hogy a hollywoodi munka már korábban felfedte a történet csavaros befejezését.

Adatok: A könyv fülszövege

Dennis Lehane: Hideg nyomon

Agave Könyvek, 2011