Hét BIFA-jelölést kapott a Suszter!

Posted on 2011. november 19. szombat Szerző:

0


Suszter, szabó, baka, kém - plakátA napokban jelentették be a British Independent Film Awards (BIFA) jelöléseit, melynek egyik győztese a John le Carré Árulás című (idén eredeti címen újra kiadott) világhírű regénye alapján készült, részben Budapesten forgatott Suszter, szabó, baka, kém (Tinker, Taylor, Soldier, Spy) című thriller.

A film hét jelölést kapott – a december 4-én tartandó – gálán a Suszter… versenyben lesz a legjobb film, Tomas Alfredson a legjobb rendező, Gary Oldman a legjobb színész, Kathy Burke a legjobb női mellékszereplő, Benedict Cumberbatch és Tom Hardy a legjobb férfi mellékszereplő, Maria Djurkovic művészeti rendező pedig a legjobb technikai teljesítmény kategóriában.

A Suszter mellett szintén hét-hét jelölést kapott a Shame és a Tyrannosaur.

A brit független filmes gála a díjátadó szezon szempontjából fontos mérföldkő, hiszen – az eddigi tapasztalatok alapján – az ott jól szerepelt filmek útja gyakran vezet az Oscarig.

A történetben a hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé. Lassan az is kiderül, hogy az illető a Körönd felső vezetésének öt, megingathatatlannak tűnő tagjai közül kerül ki.

Tinker Tailor Soldier Spy - eredeti plakát

Ők az ambiciózus Percy Alleline (Toby Jones – A rítus, A köd, Elizabeth) – Suszter kódnévvel; a nagyformátumú, közkedvelt Bill Haydon (Colin Firth – A király beszéde, Mamma Mia!, Bridget Jones naplója) Szabó kódnévvel; a kőkemény Roy Bland (Ciarán Hinds – Harry Potter és a halál ereklyéi) Baka kódnévvel; a „kis magyar” Toby Esterhase (David Dencik) Szegényemberként; és Smiley maga. Hogy közülük ki a Kém, még rejtély…

A részben Budapesten forgatott alkotás 2012. januárjában kerül a hazai mozikba, a film alapjául szolgáló Árulás című regény pedig a november 10-én jelent meg az Agave Kiadó gondozásában, Suszter, szabó, baka, kém címmel.

Magyar feliratos előzetes:

Posted in: Filmes hírek, HÍREK