John le Carré régi regénye újra megjelent

Posted on 2011. november 16. szerda Szerző:

0


John le Carré: Suszter, szabó, baka, kémVárhatóan január végén kerül a hazai mozikba a Suszter, szabó, baka, kém című film, ami John le Carré Árulás című regénye alapján készült. [trailer a cikk alján]

Ebből az alkalomból az Agave Kiadó újra kiadta a könyvet: új borítóval és új címmel – örökölve a film címét. A könyv hivatalos megjelenése: 2011. november 10-én volt.
[Beleolvasni a cikk alján lévő linkre kattintva lehet]

„Letehetetlenül izgalmas.” (The Economist)

“Döbbenetes. Le Carré legjobb regénye.” (Spectator)

„Lebilincselően izgalmas történet, kivételes írói fantázia szüleménye. Olyan eredeti, mintha megtörtént volna.” (Kálloy Molnár Péter)

„Igazi profi kémregény. Aki szereti az ügynöktörténeteket, az remekül fog szórakozni.”(Mucsi Zoltán)

* * *

Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban egy áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. A beépített és alvóügynökök nevét és címét. Mindent. És hogy teljes legyen a kép, Karla az ügynökén keresztül gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak, akik ezekkel a kémjelentésekkel próbálják megerősíteni a pozíciójukat az amerikaiaknál.

A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, bulldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek.

John le Carré

John le Carré

A szerző, John le Carré a hírnevét A kém, aki bejött a hidegről című regényével alapozta meg.

A hidegháború legelismertebb krónikásává a Karla-trilógiával (Árulás, Hajsza, Csapda) vált. A kommunizmus bukása után a regényei témája megváltozott: történetei helyszínéül többek között a szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta. A regényeiből számos filmet és filmsorozatot forgattak, ráadásul egy ideje előszeretettel vesz részt ezeknek a megfilmesítésében: A panamai szabó és Az elszánt diplomata esetében a forgatókönyvet részben ő maga írta.

Bővebben a könyvről: Ecc, pecc, kém lehetsz!

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

A legendás regényből készült nagysikerű film George Smiley szerepében Gary Oldmannel hamarosan a magyar mozikban is látható lesz: