John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


John le Carré: Suszter, szabó, baka, kémAz angol hírszerzés legfelsőbb soraiban egy áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. A beépített és alvóügynökök nevét és címét. Mindent. És hogy teljes legyen a kép, Karla az ügynökén keresztül gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak, akik ezekkel a kémjelentésekkel próbálják megerősíteni a pozíciójukat az amerikaiaknál.

A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, bulldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek.

A legendás regényből készült nagysikerű film – George Smiley szerepében Gary Oldmannel – hamarosan a magyar mozikban is látható lesz.

Eredeti cím: Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Fordította: Falvay Dóra

Bővebben a könyvről: Ecc, pecc, kém lehetsz!

Olvass bele: Részlet a könyvből

Kapcsolódó hír: John le Carré régi regénye újra megjelent

Agave Könyvek, 2011

ISBN: 978 96 3986 843 4