Miért? | Lilja Sigurðardóttir: Csapda

Posted on 2024. március 21. csütörtök Szerző:

0


Sváb Ági |

A még mindig viszonylag újnak számító Ø (ejtsd: ő) Kiadó főleg szépirodalmat ad ki, de a Reykjavík noir trilógia első kötetével újabb területet hódít meg. Az elmúlt bő egy évtizedben számtalan, jobbnál jobb északi krimi jelent meg, éppen itt volt az ideje, hogy Izland is felkerüljön a kiadó térképére.

Lilja Sigurðardóttir kötete, a Csapda az első része a több országban már nagy sikert aratott sorozatnak: feszültséggel teli, thrillerszerű hangulata és változatos helyszínei miatt dicsérik. A főhős, Sonja drogcsempészettel foglalkozik, és a szállítmányokhoz mindig más országban, igen változatos (és veszélyes) körülmények között jut hozzá. A sorozatnak azért is kialakult kisebb rajongótábora, mert a rövid fejezetek filmszerű váltásokkal, snittekkel tartják fenn a feszültséget és az olvasó figyelmét. Természetesen a filmesek is ráharaptak a képernyőre viszonylag könnyen átállítható könyvre: már forog is a trilógiából készülő moziváltozat.

Az északi krimik egyik fontos vonása – túl a szorongató atmoszférán – a (jóléti) társadalomban felbukkanó visszásságok megmutatása. Nem kivétel ez alól a Csapda sem. A regény a 2008-as gazdasági világválság után játszódik, egyik szereplője – lévén magas beosztású banki alkalmazott – vélhetően jelentős szerepet játszott az izlandi bankcsődben. De nem csupán az egész társadalomra kiható események jellemzik az összefoglalóan skandináv krimi néven emlegetett műfajt, hanem a magánéleti problémák is. Itt például: felvállalhat-e és mennyire egy leszbikus kapcsolatot egy vezető bankár és egy frissen elvált, gyermeke felügyeletéért küzdő anya; aztán megjelenik az öregedés és a demencia, de még a házastársi erőszak is. (Néha kicsit soknak is tűnik ennyi negatívum.) A különálló történetszálak mögé a drogkereskedelem teremt baljós hátteret.

A fenti felsorolás azonban kicsit félrevisz, mert mindezek a problémák aktuálisak, de vajon milyenek a karakterek? A bankár szívtelen és csak a hasznot keresi. A drogcsempész édesanya csak azért keveredett ebbe a történetbe, hogy kimenekítse a gyermekét annak erőszakos apja mellől. A jól menő ügyvéd agresszív és a bűnbandának dolgozik. A nyugdíjazás előtt álló reptéri vámtiszt talpig becsületes, és élete végéig látogatni fogja Alzheimer-kóros feleségét az öregotthonban. Tényleg elcsúsznak a sematikus klisé irányába? Nem egészen. Mert amikor az ember már elunná a kétdimenziós figurák életének követését, olyan fordulatok történnek, amelyekre talán még a rutinos krimiolvasó sem számít. A történet – ahogy egy jó film első részénél lenni szokott – itt sem jut nyugvópontra, az olvasó pedig lefagyasztja (ez itt, északon stílszerű…) izgatottságát (hogy elálljon a következő kötet megjelenéséig), és úgy várja, miképpen alakul a szereplők sorsa, a bűnösök elnyerik-e büntetésüket.

Az izlandi krimit Veress Kata kitűnő fordításában olvashatjuk.

Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir: Csapda
Reykjavík noir sorozat
Fordította: Veress Kata
Ø Kiadó, Budapest, 2023
318 oldal, teljes bolti ár 4000 Ft,
online ár az olvasokboltja.hu oldalon 3390 Ft
ISBN 978 615 657 2028

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A nehéz válásán épp csak túlesett Sonja a drogcsempészet csapdájában találja magát, és miközben veszélyes döntések sorával próbál szabadulni a reykjavíki alvilágból, a gyereke felügyeleti jogáért is küzdenie kell.
Az Izlandot különösen súlyosan érintő 2008-as gazdasági világválság és bankcsőd után játszódó izgalmas regény finom karakterábrázolása, szövevényes cselekménye és nagyszerűen eltalált stílusa az olvasót is rabul ejti az utolsó oldalig, így az északi krimik és letehetetlen thrillerek rajongói számára kötelezően ajánlott olvasmány.
Lilja Sigurðardóttir Csapdája – az épp megfilmesítés előtt álló – Reykjavík noir trilógia első darabja, amely nemzetközi hírnevet szerzett az írónak: a sorozat egyes köteteit angolszász nyelvterületen többször is az év thrillerének vagy könyvének választották.