A papír érintése | Fehér Dávid: Nádler István

Posted on 2022. december 21. szerda Szerző:

0


Xénia |

A kortárs képzőművészet meghatározó egyéniségéről, Nádler István festőművész eddigi grafikai életművéről ad átfogó képet az az album, amely 2022 karácsonyára jelenik meg.

A könyv fejezetekbe rendezve érzékelteti a gimnáziumi évektől 2021-ig tartó évtizedek alkotói fázisait, jellemzőit. A rangos díjak sorával elismert művész, akitől a világ jelentős múzeumaiban láthatók festmények, több mint 900 grafikát válogatott és rendezett kötetbe, a képeket Fehér Dávid művészettörténész érzékletes tanulmánya kíséri.

A közel 500 oldalas album születéséről mesélte Nádler István: „2020 tavaszán a COVID miatt Feketebácsra költöztünk, azzal a szándékkal, hogy a telet is ott töltjük. A zavartalan, nagy csend csábításának nem engedve, festés helyett nekikezdtem régi tervem, egy grafikai könyv előkészületeinek, ez a folyamat 2022 novemberére formálódott egésszé. A könyv a gimnáziumi évektől mutat rá azokra a fontosabb állomásokra, helyekre, amelyek vizuális életemet alakítóan befolyásolták. Egyben emberi kapcsolataim lenyomata is ez a grafikai anyag.”

Nádler István

Fehér Dávid:
Nádler István – A papír érintése/Touching Paper

Corvina Kiadó, Budapest, 2022
416 oldal, a könyvön feltüntetett ár 19000 Ft
online ár a lira.hu-n 15200 Ft
ISBN 978 963 136 8871

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

Becsomagolt végtelen – fogalmaz a művész a festmény címében, és mindez mintha nemcsak a festményre, hanem életművének egészére is érvényes lenne, hiszen érzésem szerint Nádler István művészete nem más, mint újbóli és újbóli nekirugaszkodás a végtelen becsomagolására és kibontására. Nádler életműve erre a kettős mozgásra és az abban rejlő termékeny feszültségre épül. Kétféle végtelen megragadására törekszik: az egyik önmagába záródik, befelé terjeszkedik, a másik túlnyúlik a képmező határain, és láthatatlan távlatok felé nyílik meg. – Fehér Dávid