BBC History, december | Miről olvashat a folyóirat e havi számában?

Posted on 2022. december 12. hétfő Szerző:

0


A BBC History
decemberi számának témái

Mária Terézia:
milyen volt magyar királynőként
és családanyaként?

Derűs, talpraesett szabadgondolkodóként kezdte, és sosem mondott le az anyasággal járó kedves terhekről. Dinasztikus házasságokat fércelt össze (Te boldog Ausztria, házasodj!), de nem vált despotává. Mélyen vallásos emberként lett egy hatalmas birodalom feje, és ugyanúgy (olykor jobban) megállta helyét ebben a minőségében, mint a kor hasonló férfi uralkodói. 

Miért üldözték a protestánsokat Angliában?
A választ a királynő, I. Mária (rettegett ragadványnevén Véres Mária) életútjának áttekintésével ismerhetjük meg. A mai kutató állítása szerint ugyanakkor Anglia egyik legkiválóbb uralkodója volt.

A Nobel-díj kapujában: Szent-Györgyi Albert hazatelepülése
Maga a miniszter Klebelsberg Kunó invitálta haza a Cambridge-ben már egyre elismertebb tudóst, hogy foglalja el méltó helyét, professzori székét a trianoni döntés folytán Kolozsvárról Szegedre települt egyetemen. Hosszú huzavona után végül minden kedvezően alakult, és a professzor hazatért.

Hogyan éltek a középkori parasztok?
Nem egészen úgy, ahogy a Gyalog-galoppban láttuk… A fejekben összehabarodott képekért, időkért és impressziókért főleg a filmek és a tévésorozatok hibáztathatók.

1972: a hét, amely megváltoztatta a világot.
A kölcsönös gyűlöletpropagandától a pingpong-diplomáciáig. Nixon és Mao Ce-tung találkozójának előkészítése és megvalósulása. Végül ez vezethetett a mai helyzethez: Kína a világpiac egyre erősebb szereplőjévé vált.

Szétdarabolt országok: India és Pakisztán
Fényképeken és térképen is követhető, milyen diplomácia csörték előzték meg India kiválását a brit gyarmatbirodalomból – és hogy a tárgyalóasztalnál hozott döntések mennyi későbbi konfliktust hordoztak magukban.

Rovatok

EsszéMichael Wood az esztelenség uralmáról elmélkedik. Thomas Mann műveitől jut el a kortárs Colm Tóibín Mannról szóló, tavaly megjelent rgényéig – és emlékeztet arra, hogy miképpen gondolkoztak a Mann testvérek a háborús készülődésről. Az esszé aktualitására talán nem is kell felhívni a figyelmet.

Velünk omló történelem 
A Thurn-Taxis hercegek 19. század végén épült kastélya Bérbaltaváron (Vas megye) alig harminc évig állott – ma már nyoma sincs.

Róma császárai: Caligula, a rettegett
Egy korban sem áll példa nélkül, hogy arra alkalmatlan, becstelen, tanulatlan, harácsoló személy kerül a legmagasabb pozícióba. És persze köreiben  mindig akadnak talpnyalók. A zsarnokság, az alárendeltek megvetése azonban előbb-utóbb kitermeli azokat a bátrakat, akik elsöprik az érdemtelent. Van, ahol három-négy év éppen elegendő a jogos fölháborodás tetté válásához.

És még

Ki gondolná? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Megtalálható az újságárusoknál és a benzinkutakon!

Kedvezményes előfizetés

A digitális magazin letölthető innen vagy innen

Érdemes előfizetni, hogy minden lapszám már a megjelenés napján megérkezzen. Az éves előfizetés 35%-kal, a féléves 23%-kal kedvezőbb a lap utcai áránál.

Kedvezményes előfizetés

Posted in: HÍREK, OLVASÓ