Legyünk klasszikus szülők!? | Eigner Bernadett: Szülő születik

Posted on 2022. október 22. szombat Szerző:

0


Paddington |

Soha nem nehezedett akkora nyomás a gyermeket vállaló fiatalokra, mint a közösségi média korában. Óriási az információs zaj, rengeteg a megmondóember, és egyre több az olyan újdonsült szülő, aki összezavarodik ezek hatására, mert nincs eléggé felkészülve a sokfelől érkező, egymásnak ellentmondó okosságra, és az azokat kísérő nyomásra.

Eigner Bernadett könyve érdekes megközelítéssel már a gyermektervezés és gyermekvárás időszakában lévő fiatalokat (vagy, ami ma már nem ritkaság, kevésbé fiatalokat) próbálja önreflexióra buzdító kérdésekkel hozzásegíteni ahhoz, hogy tudatos szülővé váljanak. A Szülő születik kérdései remekek, ezek a kötet legerősebb részei. A gond csak az, hogy bár a szerző a kötet elején kijelenti, nem kíván megmondóemberként viselkedni, a kérdések előtti fejezetekben – néhol bújtatottan, néhol nyíltan – kifejezetten tradicionális családmodellt sugall. Mit tegyen az a leendő szülő, aki ma Magyarországon a többséghez tartozik, azaz nem ilyen közegben keresi saját szülői identitását? Nem tudok mást javasolni: amikor ezt a könyvet olvassa el, csak a kérdéseket tegye fel magának, és próbálja megválaszolni őket.

A szerző ugyanis nagyon fontos kérdéseket vizsgál. A karcsú kötetben van például szó tervezett és nem tervezett, kívánt és nem kívánt gyerekekről. Kitér olyan a helyzetekre, amikor egy gyerek békítésként születik, és egészen kicsi korától egyfajta eszköz a szülők kapcsolatának összetartásában. Beszél olyan esetekről, amikor a szülő valamilyen okból nem tudja elfogadni a gyerekét, például azért, mert valamiféle idealizált képet épített fel önmagában leendő gyermekéről vagy mert olyan családtagra emlékezteti, akivel nincs jó viszonyban.

Eigner Bernadett nem győzi hangsúlyozni, nagyon helyesen, hogy az általunk megtapasztalt szülői mintáknak mekkora a hatása arra, hogy miképpen viselkedünk szülőként. Felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen könnyű belecsúszni ugyanazokba a hibákba, amiket gyerekként mi magunk utáltunk saját szüleink mindennapi gyakorlatában. Hogy is ne lenne könnyű, hiszen mindenkinek a legbehatóbb tapasztalatai saját szüleivel vannak? Saját tapasztalataim alapján pontosan tudom, mennyire nehéz és milyen sok tudatos odafigyelést igényel, hogy másmilyenné váljunk. (Ne pedig olyan szülővé, amilyen nem szeretnénk lenni.)

A kötet kitér a nagyszülők változó szerepére is, ezen belül pedig azokra a helikopter(nagy)szülőkre, akik nem engedték felnőni saját gyerekeiket, és az unoka felett is folyamatosan köröznek, nem is beszélve a szülők állandó kontrollálásáról. Ez sajnálatos módon egyre gyakoribb jelenség, főleg a nagyvárosi értelmiség körében. Ez kissé meglepő, hiszen – és erről nem beszél a szerző – manapság a nagyszülők zöme még javában szakmai élete csúcsán van, és az unokák születésekor dolgozik.

A rejtett vagy kevésbé rejtett tanácsokat Eigner pszichológusi munkájának példáival illusztrálja, köztük számos gyerek- és családrajzzal. Ezek a pszichológiához valamennyire értő olvasók számára kifejezetten érdekesek, ám veszélyt is hordoznak. Ha egy laikus szülő kezdi elemezni saját gyereke rajzait, annak bizony negatív következményei is lehetnek, különösen akkor, ha reagál is a levont, esetleg megalapozatlan, következtetésekre a gyerekével való kapcsolatában.

Eigner Bernadett nem is titkolja, hogy a hagyományos családmodellt és családi szerepeket tartja kívánatosnak. Az apa férfi, az anya nő, a gyerek nem ugyanolyan fontos, mint a szülők, és a gyerekeknek sok mindenhez nincs köze (lásd még: Nicht vor dem Kind). Az apukák a kemény munka szerepmintái, akik fáradtan térnek haza a nap végén, az anyukának viszont folyamatosan a kisbabával kell lennie – bár a szülők számára szükséges a gyerek nélküli idő is, hiszen a párkapcsolat minősége a legfontosabb a gyerek számára. (Tényleg?) Azért hozzáteszem: ezzel alapvetően nincs baj, hiszen pszichológusként bizonyára sok olyan pácienssel találkozik, akiknek éppen ezekre a megoldásokra van szüksége.

Ám nem ártott volna az életkori figyelmeztetésekhez hasonlóan valamilyen matricával ellátni ezt a kötetet. Elegendő lett volna a Családbarát ország kormányzati matricája, amivel már Ferihegyen szembe találkozik mindenki, aki Magyarországra érkezik.

A Móra Kiadó igen nemes célt tűzött ki maga elé a kötet megjelentetésével, a szülők ismereteinek, készségeinek fejlesztését – és a Szülő születik csak az első a sorban. Ám nem gondolom, hogy csak egyetlen, meglehetősen konzervatív utat helyes megmutatni. Jó lenne, ha ennek a kötetnek is lennének alternatívái azok számára, akik például egy mozaikcsaládban terveznek gyermeket, akik nagycsaládot terveznek, akik anyaként nem kívánják vagy nem tudják szüneteltetni vagy feladni a karrierjüket, akik apaként maradnának otthon, amíg az anyuka dolgozik, akik eleve eldöntötték, hogy egyedül nevelik fel a gyereküket, sőt akár azoknak is, akik egynemű szülőkként próbálnak boldogulni… Kíváncsian várom a sokszínű kínálatot.

Eigner Bernadett

Eigner Bernadett: Szülő születik
Móra Családi Iránytű sorozat
Móra Könyvkiadó, Budapest, 2022
184 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2799 Ft,
ISBN 978 963 603 1985

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mindannyian jó szülők szeretnénk lenni, mégis gyakran érezzük, hogy valami félrecsúszik, és minden szeretetünk és igyekezetük ellenére egyre távolabb kerülünk az elképzelt céltól. A Mindent a családról sorozat egymásra épülő, de külön-külön is helytálló kötetei a különböző életszakaszokban segítenek megtalálni mindenkinek a saját irányát és megoldásait a szülői lét hosszú és rögös útján.
Az első kötet sorra veszi mindazokat a kérdéseket, melyekre egy családalapításra készülő felnőtt válaszokat keres. Felfedi a rejtett okokat, melyek akadályt jelenthetnek abban, hogy gyermeket vállaljunk, felszabadultan élhessük meg saját szülőségünket, és már a kezdetektől tudatosan kialakíthassuk gyermekünkkel azt a harmonikus kapcsolatot, melyre vágyunk. A Játékos Megértő Nevelés szellemében érinti azokat a témákat is, melyekről kevesebbet beszélünk, esetleg tabutémák, vagy olyan rejtett jelenségek, melyek meghatározóak lehetnek az életünkben, a család dinamikájában.
A szerző pszichopedagógus, gyermekterapeuta, aki a saját praxisából hozott tanulságos példákkal szemlélteti, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül, és még a legreménytelenebb, legérthetetlenebb helyzetekre is van megoldás…