Néma lány két világ határán | V. E. Schwab: Gallant

Posted on 2022. október 23. vasárnap Szerző:

0


Paddington |

A néma lányról sokan azt hiszik, nem hall és nem is lát semmit. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. A Gallant főhőse, Olivia Prior sokkal több dolgot lát, mint beszélni tudó társai, és mindent hall, hiszen nem süketnéma. Sem ő, sem más nem tudja, miért nem képes hangokat kiadni. Ahogy azt sem, miért látja a hús-vér embereken kívül a ghúlokat is. Mi több, ezek a fura kísértetek – nem úgy, mint az emberek – mintha hallanák őt, pontosabban a gondolatait.

V. E. (Victoria) Schwab, számos megjelent kötettel a háta mögött – amelyek közül néhány korábban megjelent magyarul is – a nemzetközi sikerszerzők körébe az Addie LaRue láthatatlan életével, ezzel a 2020-as fausti történettel írta be magát. Az irodalmi fantasy műfajának kedvelői körében a legújabb, Gallant című regényét óriási, némiképp feltuningolt várakozás előzte meg. Világsiker után nem könnyű új művel belépni a könyvpiacra. A most megjelent történet különleges, kissé nyomasztó világa nem fog csalódást okozni azoknak az olvasóknak, akik a szerző előző művét (hozzám hasonlóan) szerették.

Schwab legnagyobb erőssége az atmoszférateremtés. A Gallant, miközben a történet zanzája alapján valami egészen klisészerűre is számíthatnánk, különleges, egyedi hangulatú környezetben játszódik. A történet alapját jelentő klisékre rengeteg regény és film épül. Árva kislányra – aki a „lelencben” folyton feszegeti a határokat és ezért megüti a bokáját – egyszer csak rátalál a családja. A család egy különleges birtokon él, ami természetesen titkokat rejt. A szerző különleges képessége abban áll, hogy az olvasót egy idő után nem is annyira a történet, hanem sokkal inkább a környezet felfedezése izgatja. Nem annyira a kislány vagy egyetlen élő rokona, az unokatestvére sorsa érdekel olvasás közben, hanem a házról és az azt körülvevő világról szeretnénk többet tudni.

A címadó Gallant annak a háznak a neve, ahová az árvaházból kiszabadulva Olivia kerül. A kislány számára éveken keresztül egy napló az egyetlen kapocs az édesanyjához – aki a nevelők gondjaira bízta – és általában a családjához. A napló egyetlen konkrét tanácsa a lány számára: sose menjen egy Gallant nevű hely közelébe. És egészen a megérkezéséig nem tudja, hogy valójában ez egy ház. A történet pedig arról szól, miért sorsszerű, hogy Olivia mégis itt köt ki.

A ház, mint ezt Olivia unokatestvérétől, Matthew-tól megtudjuk, valamiféle védőbástya, a Priorok sorsa pedig, hogy valamitől védjék a világunkat. A fal innenső oldalán is van valami furcsa, a túloldal hatása érződik. Matthew erején felül próbálja őrizni a fal épségét, betömni a rendre keletkező réseket. Hamar érezzük, hogy veszély leselkedik az életre, ha az a valami átjut a túloldalról. És bizony minden erejével azon van, hogy átsettenkedjen. A fal melletti kertben nem győz gyomlálni a házban élő két hűséges szolga meg a két fiatal. A színükért és nem az illatukért termesztett rózsákat hihetetlenül gyorsan növő, agresszív, szürke gyomok fenyegetik. Ezek egészen rövid idő alatt képesek megfojtani a pompás virágokat – és terjesztik a színtelenséget. Aki pedig átmegy a fal túloldalára, sosem tér vissza élve. Illetve ez sem egészen biztos…

A napló, amelynek a párját Olivia a házban leli meg, fontos szerepet kap. Különös hangulatú szövegek és még különlegesebb hangulatú képek váltakoznak benne, és ezeket az olvasó is láthatja. A képek némelyike Rorschach-tesztre emlékeztet, érdemes elidőzni az értelmezésükkel. A szövegek felett az olvasó hamar elmélázhat azon is, vajon a szerző egy vagy két hangon szól-e. Vajon ugyanaz a toll írta a szövegeket, amelyik a különleges ábrákat rajzolta?

A kifejező képek tovább erősítik a verbalitás nélküli kommunikáció jelentőségét, ami kulcsfontosságú ebben a regényben. A verbalitás hiánya pedig egészen speciális hangulatot teremt a műfaj hagyományosan erősen verbális világában. Oliviát az árvaházban nem akarják érteni sem a körülötte lévő felnőttek, sem a társai, ráadásul a jelnyelv használatát sem hagyják meg neki. A Gallantba érkezve teljesen megváltozik a dinamika. A ghúlokat továbbra is látja, de talán nem csak ő, és mintha itt nehézségek nélkül megértenék őt a hús-vér lények is.

Besorolása szerint a regény a fiatal felnőtteket (young adult, YA) célozza meg. Nekem olykor mégis az az érzésem, ebbe a kategóriába azokat a köteteket sorolják, melyekről a szerző vagy a kiadó nem tudta eldönteni, ifjúsági vagy „felnőtt” műnek szánták-e. A Gallant sokkal inkább többgenerációs regény. Más-más üzeneteket hordoz egy tizen-huszonéves fiatal számára, mint egy középkorú olvasónak vagy az idősebb korosztálynak. Akik ismerik a ma már klasszikusnak számító A titkos kert című regényt, azoknak a Gallant valamiféle tisztelgésnek érződik majd, bár jóval sötétebb világban játszódik. A nem túl vaskos kötet 14-15 éves kortól felfelé bátran ajánlható azoknak, akik nem ijednek meg néhány ghúltól és kíváncsiak arra, hogy mi lehet a fal túloldalán, el akarnak gondolkodni, mi az általános elszürkülés veszélye, no meg szeretik az igényes szövegeket.

Schwab különlegesen szép prózáját jól adja vissza Ballai Mária magyar fordítása. Az angol eredetibe is beleolvasva a kiadó jó döntést hozott, hogy ismét rá bízta az írónő magyarítását.

V. E. (Victoria) Schwab

V. E. Schwab: Gallant
Fordította: Ballai Mária
Agave Könyvek, Budapest, 2022
320 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3184 Ft,
e-könyv változat 2980 Ft
ISBN 978 963 598 0666 (papír)
ISBN 978 963 598 0673 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Olivia Prior egész életében azon tűnődött, ki ő valójában és hova tartozik. Ebben egyedül egy vékony, ütött-kopott napló van a segítségére: az anyjáé volt, tele bejegyzésekkel és képekkel, amelyek arra utalnak, hogy a nő elvesztette az eszét, ráadásul a rajzok alig többek tintapacáknál… amíg Olivia észre nem veszi bennük egy kéz, egy ajtó, egy virág és egy koponya körvonalait.
Nem sokkal később levelet kap, melyben hazahívják Gallantba. A helyre, ahová az anyja naplója szerint soha nem szabad mennie. Olivia mégis útra kel.
Gallantban aztán rátalál az utolsó élő rokonára és a családi kúriára bálteremmel, szalonnal, dolgozószobával és egy hatalmas, színpompás kerttel, valamint egy málladozó fallal és egy vaskapuval, amit soha nem szabad kinyitnia.