BBC History, október | Itt a megújult folyóirat új száma

Posted on 2022. október 3. hétfő Szerző:

0


A megújult BBC History
októberi számának témái

A magyar jakobinusok és a francia forradalom
Két magyar és két brit történész járja körül a világrengető forradalmi eseményeket.
Gergely András cikke a magyar jakobinusok szervezkedésének okait és következményeit tárja fel.
Romsics Ignác a jakobinusok és Martinovics megítélésének korok és világnézetek szerint változó panoptikumába vezet be.
Marisa Linton arról ír, hogy a francia forradalmat kirobbantó eszmék – szabadság, egyenlőség és testvériség – miként borultak árnyékba a forradalmi terror idején.
David Andress bemutatja, hogy a városi elit miként használta ki a parasztok zendülését, és fordította azok ellen, akik elkezdték.

Kettős honfoglalás?
László Gyula elmélete ma is széles körben ismert és népszerű, holott már megfogalmazásakor is több sebből vérzett. Bálint Csanád veszi sorra az érveket és ellenérveket.

Szívkirályok és szívkirálynők
Sarah Gristwood arról mesél, hogy egyes uralkodók a saját érdekükben miként kamatoztatták az udvari szerelem és a lovagok iránti középkori lelkesedést.

Krisztus kommunistái
Tom Holland a Német-Római Birodalom ellen harcoló cseh táboriták történetét mondja el, akik hitvallásuk szerint elutasították a pénzt, a tulajdont − és az Antikrisztust.

Babona és tudomány
Helen Hackett felfedi, hogyan alkalmazták a kora újkorban az ősi tanításokat, a keresztény doktrínát és az új tudományos felfedezéseket az elme megértésére.

A sztálingrádi fordulat – első kézből
Friedrich Roske német alezredes eddig kiadatlan emlékezései új fényt vetnek a sztálingrádi csata 1942–1943-as fordulataira. Ian MacGregor írása.

Rovatok

EsszéMichael Wood a klímaváltozás első jeleinek felismeréséről és a tudományos eredmények semmibe vételéről fejti ki véleményét.

ÉvfordulókRomsics Ignác két jelentős eseményt vizsgál, amelyek 300 éve történtek: a Pragmatica Sanctio elfogadása és I. (Nagy) Péter háborúja Perzsia ellen.

Velünk omló történelem (új rovat!)
Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok és romkastélyok földje is. A sorozat ezek közül mutat be néhányat. A második részben két épület – az ácsi Zichy-, illetve az Ács-concóhátpusztai Degenfeld-Schonburg-kastély – igen eltérő sorsa kap új megvilágítást.

Róma császárai (új rovat!)
A sorozatban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóiról lehet olvasni, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Konstantinig. A mostani, második részben a szerzők Augustus pályafutását és a principátus kiépítését veszik szemügyre.

És még

Ki gondolná? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Már megtalálható az újságárusoknál és a benzinkutakon!

Kedvezményes előfizetés

A digitális magazin letölthető innen vagy innen

Érdemes előfizetni, hogy minden lapszám már a megjelenés napján megérkezzen. Az éves előfizetés 35%-kal, a féléves 23%-kal kedvezőbb a lap utcai áránál.

Kedvezményes előfizetés