Tartás, méltóság, lelkierő, önazonosság | Aurélie Godefroy: Élj úgy, mint Coco Chanel

Posted on 2022. szeptember 28. szerda Szerző:

0


H. Móra Éva | 

Coco Chanel – van-e nő, „ki e nevet nem ismeri?” Már nyúlunk is érte a könyvespolcra; nem csupán a név vonz, hanem a rendkívül szemrevaló borító is. Fehér alapon fekete és arany betűk, fent középen Coco portréja, szájában az elmaradhatatlan cigarettával, fején kalap, nyakában a jellegzetes, többsoros (bizsu) nyaklánc.

Profilja, tekintete ugyanazt a három szót sugallja, amelyet az arany betűk is hirdetnek: öntörvényű, elszánt, formabontó. Láthatjuk továbbá az emblematikus Chanel N°5 parfüm üvegét – ez az egyetlen sárga szín a borítón –, valamint a szintén ikonikus steppelt borítéktáskát, amit a „kis fekete” ruhához hordhatunk. A lap alján pedig egy diszkrét, kicsi Eiffel-torony – kit ne mozgatna meg a látványa?

Nem véletlenül tértem ki ilyen részletesen Aurélie Godefroy kötetének küllemére. Olyan hölgyről íródott ez a könyv, aki a nők küllemét, megjelenését reformálta meg rendkívüli kreativitásával, de nem állt meg itt: ruhadarabjaival a kötetlenséget, kényelmet, a nők szabadságát teremtette meg az öltözködésben. Ezt a kényelmet szolgálta a puha, simulékony dzsörzé anyag, a test vonalát követő szabás és a többi praktikus megoldás. Mindez a 20. század első évtizedeiben, s újításai azóta is fogalomként maradtak fenn, immár száz éve: nemcsak a kis fekete ruha, de a Chanel-kosztüm is ugyanazt jelenti és kedvelt szerte a világon.

Coco életéről regény is (Párizs királynője) készült, film is. Mi újat mondhat hát ez a könyv? Nem újat akar mondani, hanem mást. A kiadó azt is tudatja, hogy ez a kötet egy sorozat első darabja, afféle életmódkalauz. (A következő részek készülőben: Élj úgy, mint Harry Potter, majd Élj úgy, mint James Bond.) Mennyire lehet komolyan venni egy ilyen sorozatot?

A legjobb, ha csupán szórakoztató élményt várunk, bár a szerző Chanel életét, megoldásait, a problémákra adott válaszait követendő mintának tekinti, s igencsak igyekszik pszichológiai mélységű tanácsokat adni a megvalósításhoz. Ám az igyekezet csak igyekezet marad; sokszor inkább mosolyogtató az a mód, amellyel a végletekig leegyszerűsít egy-egy élethelyzetet. A barátságról szólva például így ír: „Alapvetően háromféle barátságot lehet megkülönböztetni: örök barátság, pillanatnyi barátság és érdekbarátság.” Már itt összevonja a szemöldökét az olvasó, hiszen azért ennél összetettebb a dolog… Sok ehhez hasonló bölcsességgel lát el minket a szerző. Leszögezhetjük, hogy nem ezek e kalauz legfőbb értékei.

Minden tiszteletem a fordítóé, Novák Petráé, aki gondosan igyekezett érthetően, gördülékenyen magyarra ültetni a szöveget – de a szöveghűség nyilvánvalóan nem pótolhatja a hiányzó magvas gondolatokat. Ugyanígy nem változtathatott a meglehetősen kusza szerkesztésen sem. A könyv – eredeti szándékának megfelelően – nem kronologikusan követi az életutat, hanem a vizsgált szempontok mentén: Coco mint hűséges barát, Coco és az ezotéria, Coco és a sport stb. Egy-egy vizsgált téma felvezetése után következnek az életmódtippek, ez így logikus. E folyamatot időnként megszakítja egy Fókusz címkével ellátott betét, másutt pedig évszámokkal bevezetett rövid, tényszerű beszúrás, ez viszont követi az időrendet. Nem is ezzel van bajom, hanem e szövegecskék esetlegességével: hiába gondolkoztam el például azon, hogyan illeszkedik ez az 1936-os információ a környezetébe, hiszen előtte is, utána is teljesen másról van szó: „A Chanel ház (sic!) alkalmazottai általános sztrájkot hirdettek, és elfoglalták a Cambon utcai műhely helyiségeit.” Nem találtam magyarázatot a kérdéseimre, semmit nem tudunk meg a továbbiakban a sztrájkról, viszont három sorral lejjebb már Coco 1971-es haláláról értesülünk. De ennél is bizarrabb a könyv utolsó lapjainak felépítése: külön passzust szentel a halálának, a bekezdés címe is utal erre. Majd az évszámos, kétsoros információ még egyszer közli a halálát, és ezek után közvetlenül ezt olvashatjuk: „A FUNKCIÓ ÉS A FORMA KÉNYES EGYENSÚLYA. Térjünk vissza a kosztümhöz, amely a funkció és a forma tökéletes egyensúlyának példája! A kosztümök tekintetében megfigyelhető, milyen fontos szerep jut minden apró részletnek” – és így tovább. Olyan érzésünk támad, mintha felcserélték volna könyv lapjait…

Ha valóban élményhez akarunk jutni, és valóban szeretjük Cocót, a legjobb, ha átlapozzuk e komolykodó útravalókat, és figyelmünket a tényeknek szenteljük: bizonyára megannyi apróság van még, amit eddig nem tudtunk a divattervezők királynőjéről. Csodáljuk bátorságát, lendületét, amellyel többször is újra tudta kezdeni a karrierét, kifogyhatatlan ötleteit, extravagáns, olykor meghökkentő viselkedését – csodáljuk, de ne akarjuk utánozni! Nem is lehet. Ha példaképnek tekintjük is, biztos, hogy nem pontokba szedve, tervszerűen járunk a nyomdokain. Csak úgy egyszerűen tanulunk tőle. Tartást, méltóságot, lelkierőt, önazonosságot.

Aurélie Godefroy

Aurélie Godefroy: Élj úgy, mint Coco Chanel
Fordította: Novák Petra
Partvonal Kiadó, Budapest, 2022
160 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
online ár a lira.hu-n 2792 Ft,
e-könyv változat 2499 Ft
ISBN 978 963 609 0043 (papír)
ISBN 978 963 609 0241 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Coco Chanel. Ha meghalljuk ezt a négy szótagot, azonnal a női divat és Párizs jut eszünkbe. Coco, eredeti nevén Gabrielle Chasnel több volt mint zseniális divattervező: kétség sem fér hozzá, ő volt a világtörténelem első influenszere.
Ötven évvel azután, hogy a Ritz hotel bérelt lakosztályában örökre lehunyta a szemét, Coco Chanelre még mindig csodálattal tekintenek a világ minden táján. Munkásságával egyrészt sikerült elérnie, hogy egészen újfajta szemszögből tekintsünk a női testre, másrészt színes egyéniségének, a divat férfias világában kivívott vezető szerepének, illetve a rendületlen elszántságának köszönhetően örökre beírta nevét a történelembe.