Maigret a 21. században | Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban

Posted on 2022. szeptember 8. csütörtök Szerző:

0


Paddington |

Dupin felügyelő a festői Bretagne-ban éli a száműzöttek életét. Nem erőssége a feljebbvalók tisztelete, ezért ez az ízig-vérig párizsi rendőr egy pontosan nem részletezett konfliktus következtében Gauguin földjén találta magát, amit a Halál Bretagne-ban történetének idejére már nagyon megkedvelt. George Simenon késői utódjaként Dupin személyével az író azt mutatja meg az olvasónak, milyen is lenne Maigret felügyelő élete, ha jó 50-60 évvel később élt volna.

A legfontosabb hasonlóság minden francia nyomozók atyja és Jean-Luc Bannalec hőse között, hogy a rendőrségi aprómunka végzésére mindkettőjüknek van személyzete, ugyanakkor látszólag nincs szükségük mindazokra az adatokra, amiket a kollégáik aprólékos munkával összegyűjtöttek – pontosabban majd akkor lesz szükség rájuk, amikor egy bombabiztos ügyet kell felépíteniük, ami a bíróság előtt is megáll. Sem Maigret, sem Dupin nem az aprómunkából jön rá, hogy ki a gyilkos.

Ugyanakkor – francia detektívekről lévén szó – mindkettőjük számára alapvető fontosságú, hogy ne éhesen kelljen a bűn nyomába eredni. Dupin már nem rendel sört a kihallgatottaknak, calvadost sem hörpint nyomozás közben, amikor betér egy étterembe vagy bárba, ám más krimikhez képes sokkal-sokkal többet tudunk meg arról, hogy melyek a bretagne-i vidék legjobb éttermei. Egyikük sem képes előrébb lépni az ügy megoldása felé, ha nincsenek kellően feltankolva kajákkal. A 21. századi csöndes zsaru természetesen nem pipázik, sőt kifejezetten rossz szemmel néz azokra, kik dohányoznak, de hát ez a Zeitgeist hatása.

Dupin semmiképpen nem illeszkedne a ma oly népszerű, nyomozó-központú skandináv krimi műfajába. A szerző tesz is egy erre utaló, kissé odaszúrós kitérőt, amely szerint Dupin nem is klasszikus értelemben vett detektív, hiszen nincsen az előéletében komoly trauma, nem depressziós, nincs mögötte rossz házasság, és káros szenvedélyei sincsenek. Ez utóbbi nem teljesen felel meg a valóságnak, főhősünk totálisan kávéfüggő, és más szenvedélybetegekhez hasonlóan nem tud leszokni róla vagy csökkenteni az adagját, holott tiszta pillanataiban tudja, hogy a naponta számolatlanul fogyasztott kávé nem tesz neki jót.

Nincs jellegzetes kalapja, sőt felöltője sem. Ezek (vagy legalábbis a kalap) nélkül Maigret még a legmelegebb nyárban is ritkán indult el. Tulajdonképpen semmi „felügyelős” nincs a megjelenésében, farmerben és galléros pólóban jár, és így sokszor nem is nézik rendőrnek.

A Halál Bretagne-ban történetének hátterében egy korábban ismeretlen, esetleg Gauguin által festett kép áll. Pont-Aven, ahol az események zajlanak, valóban fontos szerepet játszott Gauguin és követői életében. A bűnügyi szál – bár végigvezeti az olvasót a regény oldalain, és a műfaj klasszikus szabályai szerint a végére kiderül, ki a tettes – néha másodlagosnak tűnik. Kicsit olyan az olvasó érzése, hogy a szerző számára fontosabb, hogy minél többet tárjon fel a világhírű festő bretagne-i időszakából. Az impresszionisták legalább annyira hangsúlyos szerepet játszanak a történetben, mint a korábban már említett kulináris élvezetek.

Jean-Luc Bannalec detektívtörténetét jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti George Simenon Maigret történeteit, az impresszionistákat, a jó ételeket és az érdekes történeteket. Nem ismerem ugyan a településeket, ahol az események játszódnak, ám a városok és falvak, a tengerpart, a kisvendéglők leírása annyira életszerű, hogy teljesen elképzelhetőnek tartom, előbb-utóbb lesznek olyan olvasók, akik útra kelnek, hogy végiglátogassák a történet helyszíneit, felhasználva Csősz Róbert fordítását.

A kiadó a kötetet a Dupin-sorozat első köteteként ajánlja. Dupin alakjával egy szerethető, laza, modern, ugyanakkor a hagyományos eljárásokban kellően jártas nyomozó lépett be a híres kollégák közé. A regény a simenoni hagyomány méltó folytatása. Csak remélni tudom, hogy hamarosan újabb könnyed Dupin-kalandok is követik.

Jean-Luc Bannalec (Fotó: Daniel Dagorn)

Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban
Fordította: Csősz Róbert
General Press, Budapest, 2022
288 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 6186 (papír)
ISBN 978 963 452 6193 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Georges Dupint, a zsémbes, párizsi születésű, koffeinfüggő felügyelőt egy reggel a croissant-ja és a kávéja mellől rángatják el egy furcsa gyilkossághoz. Az áldozat a kilencvenegy éves szállodatulajdonos, Pierre-Louis Pennec, akit az étterme padlóján találnak vérbe fagyva.
A gyilkosság hatalmas port kavar a békés, bretagne-i kisvárosban, Pont-Avenben, ahol mindenki ismer mindenkit, és látszólag soha semmi sem történik. Ám amikor Dupin elkezdi felfejteni az ügy szálait, évtizedes titkok és elhallgatás szövevényes hálójára bukkan, és rájön, hogy az idilli városkában senki és semmi nem az, akinek és aminek látszik.

Jean-Luc Bannalec (született: Jörg Bong) német író.