Dr. Rita Santos: Pánik (részlet)

Posted on 2022. augusztus 29. hétfő Szerző:

0


Bevezető

Ezt a könyvet minden bizonnyal azért vetted meg, mert szeretnél többet tudni a pánikrohamokról; vagy mert te magad, esetleg valamelyik ismerősöd érintett a témában. Lehet, hogy hallottad már, milyen átélni egy ilyen rohamot, és további ismeretekre vágysz, vagy túlságosan is jól tudod, hogy mennyire rémisztő és kimerítő egy pánikroham, és szeretnéd jobban megérteni, mi történik ilyenkor.

Az életünk során időnként mindannyian átélünk szorongással járó helyzeteket. Többek között ilyenek a vizsgák, a fogorvosnál tett látogatások, az injekciók, a közönség előtt tartott beszédek vagy előadások, az olyan helyzetek, amikor ki kell állnunk magunkért vagy másokért, egy piercing behelyezése, vagy ha fizetésemelést kérünk a főnökünktől. Az idegesség és a szorongás érzése ilyen helyzetekben teljesen normális, és többé-kevésbé megtanultuk már, hogyan birkózzunk meg az efféle szituációkkal. A pánikrohamok azonban nem ilyenek.

Valljuk be, már önmagában a „pánik” szó ijesztő! A pánikroham kifejezés azonban még ennél is tovább megy: szó szerint a „pánik rohama”! Ennél már nem nagyon lehet rosszabb, igaz? Egyesek úgy írják le az érzést, mintha „újra és újra pokolra szállnának”, míg mások egy összeomláshoz hasonlítják.

Van, hogy úgy tűnik, nincs is egyértelmű kiváltó oka egy rohamnak. Az ilyen élményektől erőtlennek és tehetetlennek érezzük magunkat; az életünk, a kapcsolataink, a munkánk és a hobbijaink pedig mind háttérbe szorulnak. Ennek eredményeképp az egész életünkön eluralkodhat a pánik és a félelem, ezek minden hozadékával. Túlélő üzemmódra kapcsolunk, és nem tudjuk (nem is tudjuk kitalálni egykönnyen), miként térhetünk vissza a normális kerékvágásba. Beleragadunk egy kellemetlen helyzetbe.

Először is, tartsuk észben: nem vagyunk egyedül. Egyáltalán nem. Rengetegen élnek át legalább egy pánikrohamot életük során, sokan pedig többet is (beleértve engem). Időnként megfeledkezünk róla, hogy a szorongás igazából egy teljesen hétköznapi érzés, mely nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy jól funkcionáljunk. Valójában, ha más érzelmekkel együtt tapasztaljuk meg a szorongást, az arra utal, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak vagyunk. A problémák akkor kezdődnek, amikor a szorongásunk kiszorít minden más érzelmet.

Rengetegen élnek át legalább egy pánikrohamot életük során, sokan pedig többet is.

Reményeim szerint ezen a ponton nyújthat segítséget ez a könyv. Ugyanis arra vállalkozom benne, hogy mélyebb betekintést nyújtsak az érzelmeinkről, különösen a szorongásról. El fogom magyarázni, miként manifesztálódhat a szorongás pánikrohamok formájában, miért történnek, és hogyan lehet kezelni őket.

Ennek a munkának az a célkitűzése, hogy megértsd a szorongásodat, és egyben új kapcsolatot alakíts ki vele. Egy elfogadó kapcsolatot, amely nem korlátoz, hanem erőt ad, és amely által nemcsak visszakaphatod az életed, hanem talán még termékenyebbé is teheted, mivel mélyebben és jobban meg fogod ismerni saját magadat és az érzelmeidet.

A pánikrohamok lehetőséget nyújtanak, hogy megértsük és elfogadjuk az érzelmeinket, amely egyfajta előnyt, hatalmat adhat az élethez. Az efféle tapasztalatokkal önmagunk jobb megismerése mellett az önbizalmunk is gyarapszik, érzelmileg pedig megerősödünk.

A tapasztalatainknak köszönhetően önmagunk jobb megismerése mellett érzelmileg is megerősödünk.

Miért írtam meg ezt a könyvet?

Régóta terveztem, hogy papírra vetem azt a sokszínű ismeretanyagot, melyet a szorongással és a pánikrohamokkal kapcsolatosan elsajátítottam. Húsz éve dolgozom klinikai szakpszichológusként. Már a pályafutásom elején felkeltette az érdeklődésemet a szorongás mibenléte és működése.

Dolgoztam számos klinikai környezetben: pszichiátriai osztályokon, diáksegítő mentálhigiénés egyesületeknél, karitatív szervezeteknél, a nemzeti egészségbiztosítási szolgálatnál (NHS), valamint a magánpraxisomban. A szorongás szakértőjévé váltam, mivel tanulmányaim során a szorongással összefüggő problémákra fókuszáltam, majd diploma után számos olyan továbbképzést végeztem el, melyek a szorongásos zavarok megismerésére és kezelésére irányultak. Mivel mindig is a tudományos bizonyítékokban bíztam azt illetően, hogy mely módszerek lehetnek hatékonyak, tudományos intézményi keretek között bővítettem a tudásom, doktori címet szereztem, és hosszú távú kutatómunkát végeztem a szorongásról. Még mindig szenvedéllyel végzem a munkámat.

Érdekesnek találom, hogy egy olyan fontos érzelem, mint a szorongás, egyszerre milyen kárt is tud okozni egyesek életében. Azonban még ennél is nagyobb jelentőségű, ahogy az emberek felül tudnak kerekedni a nehézségeiken, és rálelnek arra a tudásra és motivációra, amellyel újra egyenesbe tudnak jönni. Rengeteg egyedi esetet vettem górcső alá, hogy kiderüljön, hogyan viselkednek azok, akik hasonló nehézségeken mennek keresztül. Az esettanulmányok közben sokat tanultam másokról, magamról, és arról, hogy mekkora erőt tud adni, amikor kihívások elé állítjuk magunkat.

A szorongás nagyon fontos érzelem, azonban óriási kárt tud okozni egyesek életében.

Dr. Rita Santos

Továbbra is többet szeretnék tudni a szorongásról, és ezt a tudást meg szeretném osztani azokkal, akiket érdekel ez a téma, vagy hasonló érzésekkel küzdenek. Bízom benne, hogy a tapasztalatom, a szenvedélyem és a munkám hozzájárul majd ahhoz, hogy olvasóként jobban megértsd a szorongás jelenségét, és segíteni fog a saját, szorongással kapcsolatos nehézségeid, valamint a pánikrohamaid kezelésében.

Fordította: Mezősi Péter

Dr. Rita Santos: Pánik.
Ismerd meg a félelmeidet
és szerezd vissza az életedet

Iránytű sorozat
Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2022
160 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2632 Ft