Legendák a Balaton körül | Tokody Klára: Csodák tava

Posted on 2022. augusztus 23. kedd Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Balaton… Aligha akad köztünk olyan, aki így vagy úgy ne kötődne a magyar tengerhez. Családi nyaralások a vállalati vagy SZOT üdülőkben, Zamárdiban, Széplakon, Szemesen. Úttörőtáborok Zánkán, Balatonszepezden, Fonyódligeten. KISZ- és középiskolai táborok, nyári diákmunkák, kempingezés Földváron. Azután nászutak, majd újra családi nyaralások, wellness hétvégék. Szerencsések azok, akik egy egész szezont a Balaton mellett tölthetnek.

Akik ott lakhatnak, még ha csak pár évig csupán, megismerhetik a szezonon kívüli csodás Balatont is. A lehullott levelektől ezerszínű platánsorokat, a parton telelő lépcsőket, a napozók helyére kitóduló jégtáblákat. Egy még vagy már langyos októberben vagy márciusban kiülni a móló végére és nézni a ragyogó zöld hullámokat, hallgatni a csobbanásukat a bazaltköveken. Merengeni. Nem tudtam, mennyi legenda fűződik a tóhoz, míg rá nem találtam Tokody Klára könyvére, a Csodák tavára.

Balaton-rajongókként cseréltük ki egymással balatoni környezetben játszódó könyveinket. Tokody Klára nagyon szép kivitelű könyve az olvasói szavazatok alapján lett zöld színű, épp ahogy a tó is a zöld millió árnyalatában tündököl – az éppen aktuális hangulatának megfelelően.

Klára magánkiadásban adta közre ezt a (második) könyvét, a Könyvmentorok.hu gondozta. Nagyon gyorsan lett ismert és népszerű. A könyvet bemutatták a Balatoni nyár című magazinműsorban, és a szerző meghívást kapott a 2022. szeptember 10-én Balatonfüreden sorra kerülő TEDxBalaton rendezvényre, hogy elmesélje a Csodák tava könyvben  összegyűjtött és elmesélt legendákat. A strandon olvasni állítólag újra menő (nagy örömömre), így vélhetően nagyobb érdeklődésre számíthatnak a Balatonhoz kapcsolódó könyvek is – nemcsak a könyvtárosok, szerzők, hanem talán a kiadók  részéről is. Egy jó könyv nem csupán a szerzőnek jó reklám, de a témájának, a helyszínnek is.

Szinte nincs olyan Balaton-parti vagy ahhoz közeli település, amelyhez ne lenne köthető legalább egy történet. A tó születésének legendáit sokan feldolgozták, meglehetősen közismert a Badacsony tetején élő két óriás, Balaton és Haláp esete. De olvasható még nyolc másik változat, amelyekben óriások perpartvarához, kecskepásztorokhoz, az Úr könnyéhez vagy éppen András királyhoz kötik a tó keletkezését.

Külön fejezet sorolja a Balaton környékének, mint csodás földnek a meséit. Olyan helyekét, mint a Szamárkő (Zamárdi), Flavius forrása (Hévízi-tó), a Harangozó Börc (Badacsony), a negyven halász legendája (Vonyarcvashegy, Szent Mihály-domb, halászkápolna) vagy éppen az andocsi csoda.

Ilyen válogatásban természetesen helyet kap Bosszú és átok. A tihanyi visszhang, az aranyszőrű kecskenyáj története ismertebb. De mit tudunk Sióról, az elátkozott tavi tündérről és benne a szerelmespár Helka és Kelén legendájáról? Hát a boszorkány átkáről meg a rémhalászról? És hallott már valaki a tihanyi faágyúról?

Szerelmes legendák kerültek a kötet negyedik csokrába. A badacsonyi hableány, a torony rabjának (Balatonlelle) szomorú esete. A betyárszerelemre emlékeztet Nemesvitán a Répa Rozi csárda meg egy régi népdal. Keszthely és az ott található fenyves fasor őrzi egy skót hercegkisasszony boldogságát, aki Monaco helyett ezt a települést választotta. A fonyódi Kripta Villában pedig ma is hagyomány – a hosszú boldogság érdekében – a szerelmesek kézfogása az egykori nászágy felett.

Egy ilyen gyűjteményből nem maradhatnak ki a hősök és a vitézek sem. Kürt hangja a Kishegyen, vagy a törökkopányi békák némasága, Szent István kardja éppúgy idetartozik, mint a Fekete-hegy legendája (Köveskál), a szigligeti kőkecske vagy a Csobánc virágainak meséje.

A könyv nem követi a korábbi (el)mesélők rekonstruktív (vagyis kiegészítő) fantáziáját, a kötet végén mindegyikhez rövid kiegészítő magyarázatot fűz (például hogy valós-e történet, megtalálható-e ma is a helyszín). Így a Csodák tavából a hosszabbacska nyaralás minden napjára jut a gyerekeknek 3-4 történet, a strandra is meg elalvás előttre.

Milyen kár, hogy nem gyermekként olvashattam először ezeket a történeteket. Milyen kár, hogy a keresztgyerekeim már kinőttek belőlük. Viszont milyen jó, hogy most mégis megismerhettem a Balaton őrizte legendákat!

Tokody Klára

Tokody Klára: Csodák tava
Szerzői kiadás (Olvasni Menő Kft.)
184 oldal, teljes bolti ár 3890 Ft
online ár a lira.hu-n 3306 Ft
ISBN 978 615 013 3966

* * * * * *

A könyv fülszövege

A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek.
Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít minket a Csodák tava: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás.