Gyilkos hullámok | Szlavicsek Judit: Hullámsír

Posted on 2022. augusztus 2. kedd Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Az osztálytalálkozó mindig különleges esemény. Minél később kerül sor az első összehívására, annál nagyobb eséllyel válhat izgalmassá. Mind megvagyunk? Balázs is eljön? És Janka? Vagy nem? Lenéz minket? Vagy takarítónő lett Dél-Afrikában? Komikussá is válhat, vagy éppen drámaivá. Szlavicsek Judit második balatoni krimije, a Hullámsír, egy váratlanul összehívott osztálytalálkozó keltette tarajos hullámokon sodródik a végkifejlet felé.

Amikor a második szemműtétemen átestem, csalódottan jegyeztem meg kiváló orvosomnak, hogy ez sokkal jobban fájt, mint az első. Elmosolyodott, majd elmagyarázta, hogy ez azért van, mert az elsőnél nagyon féltem, nem tudtam mire számíthatok, ehhez képest nem éreztem olyan vészesnek az egészet. A másodiknál már ebből az emlékből indultam ki, emiatt éreztem rosszabbnak. Ezért kicsit félve kezdtem bele Szlavicsek Judit második regényébe: vajon lesz-e olyan jó, mint az első volt?

Saját (természetesen vitatható) kategorizálásom szerint a krimik egyik csoportjába azok tartoznak, amelyeket az olvasó hiába követ végig nagyon figyelmesen, a megoldás olyan apróságon múlik, ami a végkifejletnél jelenik meg, pedig korábban nem került szóba, nem bukkant fel, nincs rá utalás. Számomra ezek az átverő krimik, még ha nagyon jók is. A másik csoportban nincs rejtett információ, nem tudjuk ugyan, ki a gyilkos, de minden elénk van tárva, követhető, logikus, „csak” haladni kell az eseményekkel és gondolkozni. Mégis kétséges, hogy jól tippelünk-e a gyilkos személyére. Rendszerint azért, mert nem biztos, hogy a bűntény indítékai közül a megfelelőre tippelünk. Nos, a Hullámsír pontosan ilyen krimi.

A kezdet azt sugallta, hogy ismét szexuális aberráltak gyilkolásznak a magyar tenger gyönyörű tájain. A forró nyári felszabadultság ugyan sok szexuális ragadozót csábít a Balatonhoz (igaz, egyik krimi sem a főszezonban játszódik), de azért történ(het)nek itt talán más indíttatású, intellektuálisabb bűnesetek is. Történnek is.

A keszthelyi nyomozó, Kardos Júlia sikeresen lezárt korábbi ügyének (Légy/ott) tettese meghal a börtönben, a hivatalos verzió szerint öngyilkosság történt. Júlia ezt kizártnak tartja, emiatt összetűzésbe kerül a felettesével, aki felfüggeszti, és gyakori italozása miatt elrendeli a pszichológiai alkalmassági vizsgálatát is. Júlia lába alól ezzel kicsúszik a talaj. Egykori gimnáziumi osztálya éppen ekkor szervez találkozót Kaposvárra, ám – érthető módon – ő nem akar beszélgetni a többiekkel. Egyikük, az ismert celeb, Imre Csaba meghívja Júliát, hogy siófoki luxus apartmanjában pihenje ki a feszültségeit. Együtt töltenek egy estét, és másnap…! Júlia találja meg holtan a férfit a Balatonban. A helyzetet kiemelt figyelem övezi, ami megnehezíti a siófoki rendőrök és a Kaposvárról kirendelt fiatal tiszt, Forrai Csongor őrnagy hatékony együttműködését.

A kollégák ügyetlenkednek, Forrai – noha hivatalosan nem vonhatná be a nyomozásba – kénytelen elfogadni a nő tanácsait, információit, melyek meglepően jók. Gyanúsan jók, olyannyira, hogy a lány gyanúba keveredik. Amikor a szomszédos apartmanban lakó újságíró is eltűnik, Júlia kénytelen kijózanodni és kezébe venni az irányítást. Amíg lehet, Forraival együtt, amikor már nem, akkor egyedül.

Egyre több jel utal arra, hogy a kiindulópont egy huszonöt évvel korábbi fonyódligeti kórustábor és az osztálytalálkozó eseményei közt keresendő. A táborba Júlia életének legnehezebb időszakában került, megismerjük magányosságának és meg-megújuló alkoholizmusának gyermekkoráig visszanyúló okait. Egyre több emléket ás elő a múltból, és mivel a találkozón nem vett részt, sorra megkeresi a többieket. Már akiket még megtalál.

Döbbenten tapasztalja, ahogy közelebb kerül a megoldáshoz, egyre több bizonyíték szól saját maga ellen, miközben bizonyos dolgokra képtelen pontosan visszaemlékezni, mert nem volt színjózan. Összezavarodik, és már komolyan felmerül benne, valóban köze lehetett az erőszakos halálokhoz. Mielőtt végképp összecsapnának a hullámok a feje fölött, megtalálják a kórusvezető tanár tetemét is, akit az osztálytalálkozó után hallgattattak el. Júliának egyetlen lehetősége marad, csapdát kell állítania az utolsó emberölés helyszínén, mégpedig úgy, hogy ő maga lesz a csalétek. De vajon túléli-e ezt a találkozást?

A két idősíkban játszódó történetben minden kettős és meghasadt. A józan észen túli a kontraszt Júlia gyermekkora és felnőtt élete között, a tehetséges, sikeres nyomozó és a magányos, alkoholista nő között, a szereplők valódi és előadott élettörténete között. Minden olyan skizofrénnek tűnik, pedig valójában még a gyilkos sem az.

Szlavicsek Judit

Szlavicsek Judit: Hullámsír
Balatoni krimik sorozat
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2022
348 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 4084 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 433 9847 (papír)
ISBN 978 963 604 0130 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kardos Júlia, a keszthelyi rendőrség nyomozója éppen túl van élete ügyén. Boldognak és elégedettnek kellene lennie, mégis az egyik gimnáziumi barátjától kölcsönkapott siófoki luxusapartmanban tölti a napjait, és igyekszik számot vetni a múltjával és még inkább a jelenével.
Amikor holttestet találnak a Balatonban, Júlia mindent megtesz, hogy a végére járjon a dolgoknak. Pedig az ügy nem hozzá, hanem egy fiatal rendőrtiszthez kerül, aki először magabiztosan vág bele a nyomozásba, később azonban elbizonytalanodik. Vajon elfogadja Kardos segítségét? Elfogadhatja-e egyáltalán? Mert mi van, ha Júlia esetleg érintett az ügyben? És mi van, ha épp ő a kulcs a megoldáshoz?
Szlavicsek Judit krimijének helyszíne ezúttal is a Balaton. A csendes, a haragvó, a befogadó, a bosszúálló Balaton.