Mária evangéliuma Debrecenben | Sztárénekesek és élő zenei kíséret a Kossuth téren

Posted on 2022. július 22. péntek Szerző:

0


Bordás Barbara, György-Rózsa Sándor (ÉV)

Xénia |

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi rockoperáját, a Mária evangéliumát című egyetlen alkalommal láthatja a közönség a debreceni Nagytemplom előtti szabadtéri színpadon, augusztus 8-án. A sztárszereplőket felvonultató, élő zenei kísérettel felcsendülő látványos előadás a II. Debreceni Ünnepi Játékok programjában kerül színre Juronics Tamás rendezésében.

A Madách Színházban harminc évvel ezelőtt bemutatott zenés mű Szűz Mária történetét meséli el: ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követhetjük az eseményeket János apostol látomásos tolmácsolásában. 1991-es ősbemutatója óta többször színpadra állították Magyarországon, de játszották Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Olaszországban, a nagyszínpadi feldolgozások mellett oratórikus és koncertszerű verziókban is. Élő zenekari kísérettel azonban most először került színre, rendezője Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, érdemes művész.

Nagy Csongor, Bordás Barbara (ÉV)

Az evangéliumi történetet anyai nézőpontból ábrázoló rockopera színház- és kultúrtörténeti különlegességként egyszerre képes felmutatni a szakralitást, az isteni erő nagyságát és a szeretet mindent legyőző erejét, ugyanakkor az emberi érzések lelki hátterét is. A húsvét estéjén Győrben nagy sikerrel bemutatott produkció újragondolt formában láttatja a művet.

Középen Bordás Barbara (KTA)

„Nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből. Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg” – nyilatkozta Juronics Tamás.

A jubileumhoz méltó, nagyszabású előadást Győr, Kaposvár és a Margitsziget után Debrecenben is láthatják az érdeklődők. A szereposztás a zenés-színházi műfaj legjobbjait vonultatja fel. Máriát Bordás Barbara, Jézust György-Rózsa Sándor, Heródest Novák Péter alakítja, János apostol szerepében pedig Földes Tamás debütál. Közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa Medveczky Szabolcs vezényletével.

Novák Péter (KTA)

A Kossuth téri színpadon az előadás 20.30-kor kezdődik (esőnap augusztus 9.)

LantArt Produkció

Fotók: Éder Vera (ÉV), Kállai-Tóth Anett (KTA)

Jegyek, kedvezményekFacebook ●   Esemény

Posted in: Uncategorized