Rejtvényes végrendelet | Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala; Az örökség ára

Posted on 2022. július 21. csütörtök Szerző:

0


Paddington |

Jennifer Lynn Barnes (egyelőre) trilógiának tervezett sorozata első kötetét azért rendeltem meg, mert papírkönyv-hiányom volt a sokadik e-könyv után, a holland Amazon pedig 6 euróért még aznap bedobta a postaládámba. Hogy mi keltette fel az érdeklődésemet éppen e könyv iránt a rám zúduló ajánlatok közül? Egyrészt a borító vett rá, hogy kattintsak (sajnos a magyar kiadáshoz nem ezt a verziót választották), másrészt a könyv vitathatatlan sikere, harmadrészt pedig az írónő személyes háttere.

Miért ír egy Fulbright-ösztöndíjjal Cambridge-ben végzett, a Yale Egyetemen doktorált és egyetemi adjunktusként dolgozó pszichológus ifjúsági regényeket? Barnes a világ egyik vezető szakértője a rajongók pszichológiájának, és a megismeréstudományon (cognitive science) belül a fikciós irodalom működésével foglalkozik. Vajon lyukas-e a cipész cipője, ahogy a közmondás tartja? És vajon mennyire pszichológus-szagú a regény?

Nos, Jennifer Lynn Barnes tud írni, tudja, hogyan kell egy történetbe berántani az olvasóit és benn is tartani őket, jó emberismeretről tanúbizonyságot adva sikerül életszagú, hús-vér karaktereket alkotnia. Az ifjúságnak, illetve fiatalabb felnőtt olvasóknak szóló történetek kínálatában az Örökösök viadala talán legnagyobb erénye az, ami nem: nem disztópia, nem fantasy és nem erotikus regény.

A történet ugyanis a mai Amerikában játszódik, nagyrészt Texasban, és nincs benne egyetlen démon vagy eltévedt Magyarok Istene (vö. Neil Gaiman: Amerikai istenek) sem. Ha akarom, egy némiképp fordított Hamupipőke történet. Van ugyan kvázi gonosz mostoha meg mostohatestvérek, akik nem a főszereplő rokonai – vagy mégis? –, ám Hamupipőkét anélkül választotta ki a herceg, hogy elment volna a bálba. És most ki-ki vérmérséklete szerint igyekszik a kedvében járni, vagy esetleg bebizonyítani, hogy az ő lábukra is illett volna a topánka. Nem akarok persze rébuszokban beszélni, a könyv fülszövege is elárulja, hogy a nincstelen, árva Avery váratlanul hihetetlenül nagy vagyon egyedüli örököse lesz. Úgy tudja, semmi köze nem volt az örökhagyóhoz. Viszont a mesés vagyon mellé a nyakába kap egy méretes családot, az elhunyt milliárdos két lányát és négy unokáját. Akik persze mind vastag örökségre számítottak.

Tobias Hawthorn, az örökhagyó texasi self-made man nemcsak ingatlanokat, vállalatokat, autókat, műkincseket és egyéb vagyontárgyakat halmozott, de imádta a rejtvényeket is. Az örökség központját jelentő birtok, ahol a végrendelet feltételei szerint Averynek egy évet el kell töltenie, igazi elvarázsolt kastély titkos átjárókkal és rejtélyes célú rekeszekkel, no meg rejtvényekkel. Avery maga sem nyeretlen kétéves, ha a eszét kell használni, hiszen remekül sakkozik. Tobias szuper nagypapa lehetett, elképesztő módon ösztönözte unokáit arra, hogy a legjobbat és legtöbbet hozzák ki magukból. A négy fiú, bár még valamennyi igen fiatal, már saját erejéből is egészen sokra vitte, és mind egészen izgalmas, egymástól nagyon eltérő személyiséggé vált. A szereplők – nem csak az említett fiatalok – jellemének és viselkedésének bemutatása egyértelműen mutatja, hogy Barnes igen alaposan ismeri az emberi lélek rejtelmeit.

Tinédzser főszereplők között – ezt is jól tudja a szerző – lehetetlen, hogy ne alakuljon ki valamiféle emberi, meg persze szerelmi feszültség. Szerencsére ez a szál nincs túljátszva a két kötetben, az emberi viszonyok szépen, lassan, és természetesen alakulnak.

Az első kötet címe magyarul is és az eredeti angol változatban is egyértelműen utal a nagy sikerű Éhezők viadala sorozatra. Sok rokonság ugyan nincs a két széria között, bár a feladat kétségkívül részben azonos: bent kell maradni. Míg az Éhezők viadalában az első pillanattól kezdve egyértelmű, hogy a puszta túlélés a tét, az Örökösök viadalában ez nem ennyire nyilvánvaló. A címek közötti párhuzamra azonnal felfigyeltem, de jó darabig azon gondolkodtam olvasás közben, csak marketingfogás volt-e. Avery ugyanis az örökség előtt gyakorlatilag hajléktalan volt, ám Tobias jóvoltából egy mindennel felszerelt, személyzetben sem szűkölködő házba költözik, mindene megvan. Ráadásul nincs is bezárva. Iskolába jár, illetve az is kiderül, hogy bizonyos számú éjszakát is a birtokon kívül tölthet. Nem is érti először, hogy miért van szüksége testőrségre a birtokon belül is. Hamar kiderül azonban, hogy nem mindenki fogadja el könnyedén, hogy kihagyták az örökségből, míg mások épp Avery révén látják az esélyt arra, hogy meggazdagodjanak. Az egy évet nemcsak ki kell bírni, de túl is kell élni.

Barnes egészen rövid, sokszor csak 2-3 oldalas fejezetekre osztotta a történeteket. Talán az ennek az oka, hogy a célközönségről, a fiatalabb olvasókról azt írják a legfrissebb kutatások, hogy csak kis adagokban szeretnek olvasni. Így viszont lehet két buszmegálló vagy két megbeszélés között is. De nem érdemes, mert az ember mohó, mindig akar „csak még egy fejezetet”. A két regény angol verzióján száguldottam végig, így nem tudom, milyen a magyar fordítás (bár Tóth Tamás Boldizsár magyarításai különlegesek szoktak lenni). A második kötet címét viszont nem sikerült olyan jól átalakítani, mint az elsőét. Az eredeti Hawthorne Legacy, azaz Hawthorne örökség (vagy Hawthorne-hagyomány) hordozott egy, a családnév választásából adódó, rejtett tartalmat is. A Hawthorne-hatás ugyanis ismert pszichológiai jelenség: az emberek megváltoztatják a viselkedésüket, ha tudják, hogy figyelik őket. Ebben a történetben pedig úgy zajlanak a dolgok, mintha valaki figyelne és mozgatná a szálakat.

Nem tudom, a harmadik kötet mikor jelenik meg magyarul (angolul augusztus elején), így Az utolsó sakkhúzás (The Final Gambit) augusztus 8-án a postaládámban lesz. Nagyon várom.

Jennifer Lynn Barnes

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Animus Könyvek, Budapest, 2021
400 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3192 Ft,
e-könyv változat 2790 Ft
ISBN 978 963 324 8102 (papír)
ISBN 978 963 324 8263 (e-könyv)

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Lampion Könyvek (az Animus márkája), Budapest, 2022
392 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3439 Ft,
e-könyv változat (még) nincs
ISBN 978 963 324 8096 (papír)

* * * * * *

A könyvek kiadói fülszövege

Örökösök viadala ●Avery pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.
Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát.
Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

Az örökség ára ● Alig egy hét telt el a villában tett sokkoló felfedezés óta, és Avery semmivel sem jutott közelebb a megfejtéshez, hogy miért hagyta rá az öreg milliárdos, Tobias Hawthorne a vagyonát. A DNS-teszt bebizonyította, hogy a lány nem vérrokon, a jelek mégis arra utalnak, hogy sokkal szorosabb szálak fűzik a rejtélyes családhoz, mint hitte. Avery próbál kizárólag a rejtély megoldására összpontosítani, de nem könnyű tiszta fejjel gondolkodni, amikor a két szívdöglesztő Hawthorne testvér, Grayson és Jameson egyre jobban beférkőzik a bizalmába, és ez talán kockázatosabb, mint a folyamatosan rá leselkedő veszélyek.