Garantált halálút | Deon Meyer: Láz

Posted on 2022. május 20. péntek Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

A (remélhetőleg) posztkovid világ éppen csak kibontakozófélben van, amikor azt mondom nektek: olvassatok könyvet arról, milyen világ épülhet fel egy elszabadult koronavírus-variáns után, a túlélők szemszögéből. Tudok időzíteni, nem igaz?

Mégis azt mondom: olvassátok Deon Meyer könyvét, ha utazni akartok. Utazni Dél-Afrikába és önmagatokba, befelé. A legmélyebb félelmeitekbe, a gyerekkorba, a kamaszkorba, ami összemosódik az elmúlt két évünkkel és olyan szorosan tartja jeges markában a gyomrokat, hogy levegőt venni is nehéz. Akárcsak kovidosként. Nem véletlenül írta róla maga a nagy Stephen King, hogy ez „remekbe szabott történet”. Tényleg az.

Deon Meyer, az egyik legsikeresebb dél-afrikai író, krimiszerző és forgatókönyvíró, aki két évvel a koronavírus világjárványa előtt festette fel a baljós árnyat a horizontra: mi lenne, ha elszabadulna egy koronavírus-mutáns és letartolná a világot? Nem csak annyira, mint ezt az éppen elmúlni látszó, hanem úgy igazából. Amikor fegyverrel jársz az utcán, amikor szétfoszlik a morál társadalmat összetartó szövete, hiszen annyi mindent láttál már és a bőrödre megy a játék: nincs időd, kedved, prioritásod, hogy társadalmi lényként létezz. Csak túlélni akarsz, amíg és ahogy csak tudsz. Ebben az általunk (még?) meg nem tapasztalt őrületben bolyong Nico Storm az apjával, mert ők túléltek. Egyelőre. A világ nagyobb részének elpusztulása utáni káoszban menekülnek minden elől, legyen az vadkutyafalka, motoros banda vagy radioaktív sugárzás. Túlélni próbálnak, majd pedig újraszervezni ezt az egészet: a társadalmat, egy várost, egy közösséget, mindazt, amit emberiségnek hívhatnak: ez lesz Amanzi.

A történetet végig Nico szemével látjuk, az ő fejében járunk, mi vagyunk a John Malkovich-menet sajátosan bizarr szereplői, éppen ettől annyira rettenetes ez a történet. A első laptól az utolsóig érezzük a félelem fagyos lehelletét, a szereplőkkel együtt lélegezzük be a sivatagi port és az izzadság csípős szagát, együtt rettegünk a sráccal. Persze, az első mondatoktól kezdve nyilvánvaló, hogy ő biztosan túléli a történetet, hiszen ez a vaskos könyv nem más, mint az ő kiáltványa az igazságért. Egyben tanúságtétel az apja halála mellett: a világ összeomlásának és apja meggyilkolásának története. Ezt pedig zseniálisan hozza a szerző: bennünket, az olvasóit is a könyv szereplőivé teszi, amikor leírja, hogy az apa története a mi világunk története is. Ebben a pillanatban röppenünk bele egy kiskamasz lelkébe, hogy aztán ki se szálljunk belőle az utolsó lapig, sőt azon túl is ott maradjunk. Hetekig kísért majd a könyv minden olvasót, különösen a személyes érintettségünk miatt is, elvégre, ha sokkal csekélyebb mértékben is, de nemrégiben mi is átéltük a világméretű rettegést és bizonytalanságot. Mi, olvasók már tudjuk, hogy létezhet kilábalás, ám Nicóként mindenképpen el akarjuk mesélni ezt a történetet, ami megmutatja, mi történhetett volna velünk, olvasókkal.

Erős a szöveg, kiváló a történet. A szerző négy éven át vajúdott vele, és ez jelenvan minden jól elhelyezett mondatában, arcul csapó fordulatában. E sorok szerzője soha nem hitte volna, hogy képes lesz érezni azt a rettegést, ami egy kamaszfiút tölthet el, aki a forró, poros levegőt szagolja egy már üres, idegen házban, miközben az apja magas lázzal fekszik, gyógyszer sehol, az ajtón kilépni pedig nem is lehetne, mert vagy a portyázó bandák kapnák el őt vagy egy vadkutya. Mindezt egy gyakorlatilag elpusztult világ tetején, a vöröslő naplementében. Olvassátok el a Lázat! Ritkán írok ilyesmit, de a könyv valóban kihagyhatatlan.

Az okosan összerakott magyar szöveg Roehnelt Zsuzsanna Lillát dicséri, nem is kicsit.

Deon Meyer

Deon Meyer: Láz
Fordította: Roehnelt Zsuzsanna Lilla
Hard Selection sorozat
Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2021
672 oldal, teljes bolti ár 4599 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3863 Ft,
ISBN 978 963 457 8024

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„Annyit tudtak, hogy a Láz Afrikából indult. Tudták, hogy két egyesített vírusról van szó, az egyik emberi betegség volt, a másik a denevérektől származott. Azokban a napokban, mielőtt mindenki meghalt, sokat írtak róla.”
Nico Storm és az apja az elhagyatott Dél-Afrikában autóznak, folyamatosan óvakodva a vadkutyáktól, motoros bandáktól és a sugárfertőzéstől. A világ népességének nagy részét elpusztító vírus néhány túlélője közé tartoznak. Nico, legyen akármilyen fiatal, ráébred, hogy kiváló céllövő képességei és nyugalma azt jelenti, apja védelmezésére hivatott.
Azonban Willem Stormnak, bár nem harcos, nagy álmai vannak. Olyan helyet keres, ami menedékké válhat, a remény jelzőfénye lehet egy sötét, reménytelen világban egy olyan közösség számára, amit a túlélők építenek majd a romokon. Így születik meg Amanzi.